ΚΕΕΛΠΝΟ

Πυρετός από τον ιό Zika – Οδηγίες για τους ταξιδιώτες – Δεκέμβριος 2015

|
17.12.2016

Από το 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία από τον ιό Zika στην τροπική ζώνη της Αφρικής, τη Νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ κρούσματα αναφέρθηκαν πρόσφατα στη Βραζιλία και αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές.

Ο ιός Zika ομοιάζει με τον ιό που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγγειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 3 ως 12 ημέρες.

Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

Οδηγίες

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται τις περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης (βλέπε χάρτη), συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

Κατανομή του ιού Zika, Δεκέμβριος 2015. Με συμπαγή μωβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές με τοπική μετάδοση της λοίμωξης, ενώ με στικτό μωβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν μόνο ορολογικά δεδομένα παρουσίας του ιού (Πηγή: CDC)

Μετά την επιστροφή

Ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι