ΚΕΕΛΠΝΟ

Ομιλία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στη Βουλή των Ελλήνων

|
03.09.2021

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Είχε αποτέλεσμα η υποχρεωτικότητα; Είχε. Και θα το δείτε τώρα από τα στοιχεία που θα σας πω. Διότι πριν ξεκινήσει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μιλούσαμε για ποσοστά που έφταναν διψήφια και πολύ παραπάνω στους ανεμβολίαστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπήρχε συγκεκριμένο νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και σήμερα είναι στο 87% οι εμβολιασμένοι.  Και κάτω από καλύτερες προοπτικές,  θεωρούσαμε ότι όταν θα εφαρμοζόταν το μέτρο και είχε προετοιμαστεί η Πολιτεία, το Υπουργείο, θα είχαμε αναστολές άνω των 10.000. Η Πολιτεία είχε προετοιμαστεί για αναστολές σε περισσότερους από 10.000 υγειονομικούς.

Αυτά τα στοιχεία θα αλλάξουν προς τα πάνω γιατί τα νοσοκομεία επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή, άτομα τα οποία έχουν ζητήσει αναρρωτικές άδειες ή υπάρχουν άτομα που βρίσκονται σε αναρρωτικές άδειες ή για κάποιους λόγους τεχνικούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Άρα έχουμε ένα ποσοστό το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστούμε την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την τροπολογία την οποία θα σας παρουσιάσω.

Παράλληλα στο ΕΚΑΒ, το οποίο έχει γύρω στα 500 άτομα σε αναστολή εκ των οποίων τα 400 είναι πληρώματος σε ένα σύνολο κόσμου 4.800.

Ήδη λαμβάνω στοιχεία για 1η και 2 Σεπτεμβρίου κόσμος ο οποίος έχει πάει και έχει δηλώσει να εμβολιαστεί. Που σημαίνει ότι έχει επηρεαστεί σε ένα βαθμό από αυτό που άκουσε, γιατί θα μου φαινόταν παράλογο κάποιος να έβαζε στην 1η του μηνός που ξεκινούσε η αναστολή.

Αυτό το κάνουμε ακριβώς διότι εμείς σεβόμαστε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που το στήριξαν. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μαζί τους. Μάλιστα και με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ- χθες τον ενημέρωσα που ζήτησε συνάντηση- ότι την επόμενη εβδομάδα, όσο πιο γρήγορα γίνεται θα δω, γιατί θέλω να βλέπω τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους και να τους εξηγώ αυτά τα οποία κάνουμε, ώστε να ξέρουν ποιες είναι  οι προθέσεις της Κυβέρνησης και να μην αιφνιδιάζονται.

Παράλληλα, πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε και σήμερα οι άνθρωποι που κλείνουν εμβόλιο, θα ξέρουν ότι μόλις ψηφιστεί η τροπολογία που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούν να ξαναμπούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για τρεις μήνες που θα καλύψει τις θέσεις του προσωπικού το οποίο έχει μπει σε αναστολή.

Και δίνουμε τη δυνατότητα σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ, αν υπάρξει πρόβλημα, να μπορούν να γίνονται διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Όλη αυτή η διαδικασία είναι για 3 μήνες.  Και εγώ σας κοιτάω στα μάτια και θέλω να είμαι ειλικρινής, διότι αυτό το οποίο σας λέω- επειδή κατά βάση έχω υπάρξει βουλευτής και έχω δει ότι πολλές φορές να αιφνιδιάζεται ο βουλευτής- είναι ότι πρόθεσή μου δεν είναι να αιφνιδιάζω την Αντιπολίτευση.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάλαβα, χειροκροτήσατε τον κύριο Πολάκη. Δεν μπορείτε να χειροκροτείτε όταν ο κύριος Πολάκης μιλάει για ιδεοληψία εμβολιασμού και όταν εγώ δίνω συγκεκριμένα στοιχεία ότι το 90% των ανθρώπων που είναι στις ΜΕΘ προέρχονται από το 40% των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιλέξατε ομιλητή να έρθει να απαντήσει στον Υπουργό Υγείας σε θέμα που έχει σχέση με τον εμβολιασμό, έναν υγειονομικό που δεν θέλει να εμβολιαστεί, και τον χειροκροτήσατε. Σας είπε αντιεπιστημονικά πράγματα, ότι οι μεταλλάξεις πια δεν πιάνονται από τα εμβόλια. Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Δείτε όλες τις μελέτες και το Ισραήλ το οποίο αναφέρθηκε, που είναι  η απόδειξη, με 16.000 κρούσματα, έχει πάρα πολύ λίγες νοσηλείες αναλογικά. Η απόδειξη ότι τα εμβόλια λειτουργούν. Και ναι, αν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες κατακρίνονται από πολλούς, φυσικά όλα θα ενταχθούν στο σύστημα, αλλά αυτό δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό. Και ξέρετε τι μου κάνει περισσότερο εντύπωση; Κάποιοι καλούν το Υπουργείο Υγείας και την Ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει φάρμακα τα οποία δεν έχουνε πάρει τις εγκριτικές διαδικασίες και είναι  οι ίδιοι που εκφράζουνε ανησυχίες για το αν τα εμβόλια τα οποία έχουν περάσει όλες τις κλινικές φάσεις, να το πούμε αυτό για να μην λέγονται ανακρίβειες. Να το πούμε ξεκάθαρα, ο κύριος Πολάκης είναι υγειονομικός, έχει υποστεί τις κυρώσεις γιατί δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε Κλινική. Αυτή είναι η κύρωση. Θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις όχι τιμωρητικές.  Είναι στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας. Όταν έχεις επιλέξει δίνοντας τον όρκο του Ιπποκράτη να πηγαίνεις σε κόσμο και να του παρέχεις θεραπεία, το μείζον της Δημόσιας Υγείας είναι να μην γίνεις εσύ ο παράγοντας που θα νοσήσει. Όταν επιλέγεις να είσαι υγειονομικός, θα πρέπει να ξέρεις ότι προέχει η Δημόσια Υγεία. Καταλαβαίνω τον κύριο Πολάκη ότι την επόμενη εβδομάδα με τις κυρώσεις που θα ψηφιστούν θα έχει επιπλέον κυρώσεις, δεν θα υπάρξει εξαίρεση για βουλευτές. Όσοι γιατροί, όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται δεν μπορούν να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν μπορούν να κάνουν πράξη σε ιδιωτικές κλινικές.  Εάν εμβολιαστούν, τους δίνουμε αμέσως τη δυνατότητα να επανέλθουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δείχνοντας ότι εμείς σεβόμαστε όλο τον κόσμο αλλά προασπιζόμαστε τη Δημόσια Υγεία.

image_print