ΚΕΕΛΠΝΟ

Είστε στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος;

Πώς να Διαχειριστείτε Αποτελεσματικά τα Συμπτώματα Στέρησης και να Επιτύχετε την Αποχή από την Καπνιστική Συνήθεια

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε απαντήσεις που αφορούν τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που αφορούν τα συνήθη συμπτώματα στέρησης, τι συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε

Πρόκειται για σύμπτωμα στέρησης της νικοτίνης το οποίο βαθμιαία θα υποχωρήσει. Μπορεί να εμφανιστεί στα 30΄ μετά το τελευταίο τσιγάρο καθώς η περιεκτικότητα της νικοτίνης στο αίμα αρχίζει στο χρονικό αυτό διάστημα να μειώνεται. Διαρκεί όμως μόλις λίγα λεπτά.

Οι ακόλουθοι τρόποι θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε:

 • Περιμένετε να σας περάσει. Συνήθως χρειάζεται να περιμένετε 3 έως 5 λεπτά.
 • Απασχοληθείτε στο διάστημα αυτό με κάτι που σας αρέσει.
 • Πάρτε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές.
 • Στρέψτε την προσοχή σε κάτι άλλο.
 • Πιείτε νερό και κρατήστε το στόμα σας απασχολημένο με το να μασήσετε μια τσίχλα ή να φάτε μια καραμέλα χωρίς ζάχαρη.
 • Φάτε κάτι, όπως ένα φρούτο ή ένα καρότο, πάντως κάτι με μικρή θερμιδική αξία.
 • Αν μπορείτε, κάντε έναν μικρό περίπατο.
 • Βουρτσίστε τα δόντια σας.
 • Κάντε ένα χλιαρό ντους.
 • Φύγετε από το μέρος που βρίσκεστε.
 • Πηγαίνετε σε μέρη όπου το κάπνισμα απαγορεύεται ή σε μέρη ή και δωμάτια του σπιτιού που εσείς δεν καπνίζετε.
 • Φτιάξτε εκ των προτέρων μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους κόβετε το κάπνισμα και ανατρέξτε σε αυτή.

Η έντονη επιθυμία για κάπνισμα, μπορεί να πυροδοτηθεί και από συγκεκριμένα ερεθίσματα, τα οποία ο καπνιστής έχει συνδέσει με την καπνιστική συνήθεια (συναισθήματα, πρόσωπα, δραστηριότητες, περιστάσεις, μέρη κ.α.). Διαμορφώστε λοιπόν μια λίστα με τα ερεθίσματα που σας ενισχύουν την επιθυμία για κάπνισμα και σχεδιάστε εκ των προτέρων ένα σχέδιο δράσης για την περίπτωση που έρχεστε αντιμέτωποι με κάθε ένα από αυτά.

Πρόκειται για συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης, τα οποία βαθμιαία θα υποχωρήσουν.

Για την αντιμετώπιση της ανησυχίας, της οξυθυμίας και της νευρικότητας:

 • Κάντε ένα διάλειμμα, έναν περίπατο.
 • Αν μπορείτε κάντε ένα ντους.
 • Κοιμηθείτε περισσότερο.
 • Ξεκινήστε κάποιο σπορ.
 • Μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας και ζητήστε κατανόηση και υποστήριξη.

Για την αντιμετώπιση της κακής διάθεσης:

 • Διαλέξτε και κάντε κάποιες δραστηριότητες που σας είναι ευχάριστες και κάθε ημέρα φροντίστε να ανταμείψετε τον εαυτό σας για την προσπάθεια.
 • Μην μένετε μόνοι, μιλήστε με τους δικούς σας.

Σε περίπτωση ψυχιατρικού ιστορικού θα ήταν σημαντικό να έρθετε σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό σας.

Πρόκειται για σύμπτωμα στέρησης από τη διεγερτική δράση της νικοτίνης, το οποίο βαθμιαία θα υποχωρήσει.

Οι ακόλουθοι τρόποι θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε:

 • Προσπαθήστε να κάνετε συχνά διαλείμματα.
 • Μια καλή στρατηγική είναι η διάσπαση της εργασίας που θέλετε να ολοκληρώσετε σε μικρότερα μέρη που θα σας απασχολούν για μικρά χρονικά διαστήματα.
 • Προσπαθήστε να αγνοήσετε το σύμπτωμα

Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης.

Η νικοτίνη επηρεάζει επίσης τον μεταβολισμό μειώνοντας την όρεξη για φαγητό και αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό. Η αύξηση του βάρους αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη εμπόδια και έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για τη διακοπή. Είναι αλήθεια ότι με τη διακοπή του καπνίσματος, επέρχεται αίσθημα αυξημένης όρεξης και ότι ο καπνιστής μπαίνει στον πειρασμό να αντικαταστήσει τα τσιγάρα με το φαγητό.

Οι ακόλουθοι τρόποι θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την αύξηση του βάρους:

 • Αποφύγετε τις τροφές με πολλά λιπαρά.
 • Κάνετε περισσότερη άσκηση και περπάτημα.
 • Υιοθετείστε υγιεινές διατροφικές επιλογές (φρούτα, λαχανικά κα.).
 • Πίνετε άφθονα υγρά.

Υιοθετείστε γενικότερα ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Οφείλεται στην έλλειψη νικοτίνης και στην αυξημένη ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Οι ακόλουθοι τρόποι θα σας βοηθήσουν να τον αντιμετωπίσετε:

 • Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε περισσότερο.
 • Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες καφέ.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ.

Καταναλώστε μεγάλες ποσότητες υγρών και ιδιαίτερα νερού.

Οφείλεται στην έλλειψη νικοτίνης και στην αυξημένη ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Θα υποχωρήσουν στις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή.

Οι ακόλουθοι τρόποι θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε:

 • Μην πίνετε καφέ ή τσάι το απόγευμα και το βράδυ.

Κατά την διάρκεια της ημέρας φροντίστε να εισπνέετε καθαρό αέρα, να ασκείστε και να περπατάτε πολύ.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας επιστροφής του οργανισμού σας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ακόλουθοι τρόποι θα σας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσετε:

 • Προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Πίνετε άφθονο νερό.

Οφείλεται στο ότι οι πνεύμονές σας καθαρίζουν από την πίσσα και τις χημικές ουσίες του τσιγάρου. Μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη πτύελο. Η κατανάλωση υγρών αραιώνει την πτύελο. Μην καταναλώνετε φάρμακα για την αντιμετώπιση του βήχα. Τα συμπτώματα υποχωρούν αρκετά γρήγορα.

Για να αντιμετωπίσετε το βήχα:

 • Προσπαθήστε να ενυδατώνεστε αποτελεσματικά καταναλώνοντας πολλά υγρά και κυρίως νερό.

Τα ζεστά ροφήματα και το μέλι μπορούν να βοηθήσουν.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το στερητικό σύνδρομο δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία του ατόμου. Η βίωση των συμπτωμάτων αυτών μπορεί να είναι αρκετά άβολη και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν τα συμπτώματα στέρησης σε αρκετά έντονο βαθμό. Όμως, η διακοπή του καπνίσματος δεν συνεπάγεται κανέναν κίνδυνο για την υγεία, αντιθέτως αποτελεί την καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει ο καπνιστής για την υγεία του.

Νιώθετε Έντονη Επιθυμία να Καπνίσετε; Αντιμετωπίστε το Αποτελεσματικά και μην Υποκύψετε στον Πειρασμό

Δείτε εδώ μερικές ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον πειρασμό του καπνίσματος και να αντιμετωπίστε την επιθυμία για κάπνισμα.

Ως ερεθίσματα για κάπνισμα, ορίζονται τα πράγματα ή οι καταστάσεις που ενισχύουν την επιθυμία για κάπνισμα (συναισθήματα, δραστηριότητες, κοινωνικές περιστάσεις ή ερεθίσματα που εξ’ ορισμού προσδιορίζουν την ίδια την συνήθεια του καπνίσματος, όπως ο αναπτήρας, το τασάκι και άλλα αντικείμενα). Η επιθυμία για κάπνισμα δεν πυροδοτείται σε όλους τους καπνιστές από τα ίδια ερεθίσματα. Γι’ αυτό και η καταγραφή αυτών των ερεθισμάτων είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση της συνήθειας και την καταπολέμησή της.

 

Πιο αναλυτικά:

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα ερεθίσματα αυτά χωρίς να υποκύψετε στο τσιγάρο είναι σημαντικό να διασπάσετε τη σύνδεση των ερεθισμάτων αυτών με το κάπνισμα, έχοντας σχεδιάσει εκ των προτέρων κι έχοντας υιοθετήσει νέες εναλλακτικές συμπεριφορές ή δραστηριότητες αντί του καπνίσματος. Ενδεικτικά:

Ωστόσο, εάν δεν είναι εφικτό να αποφύγετε τα ερεθίσματα αυτά, σκεφτείτε εκ των προτέρων πως θα αντιμετωπίσετε την επιθυμία, όταν θα εκτεθείτε στις καταστάσεις αυτές. Ενδεικτικά:

Προκειμένου να διαχειριστείτε τα ερεθίσματα αυτά, ενδεικτικά:

Αυτές οι ενέργειες δε θα σας κάνουν να κόψετε το κάπνισμα, αλλά θα σας εμποδίσουν να ανάβετε τσιγάρο μηχανικά στη θέα από το τασάκι ή από το πακέτο με τα τσιγάρα.

Μπορεί να βοηθήσει να έχετε κάτι άλλο να κάνετε με τα χέρια σας τις στιγμές που θα ήσασταν απασχολημένοι με τα τσιγάρα σας. Δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε. Μπορεί να είναι οτιδήποτε το οποίο θα αντικαταστήσει το τσιγάρο: αγχολυτικά μπαλάκια, κομπολόι κλπ.

Η έντονη επιθυμία για κάπνισμα διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Κρατώντας τον εαυτό σας και τη σκέψη σας απασχολημένη για τα λίγα αυτά λεπτά αποφεύγετε να ενδώσετε στο τσιγάρο. Κάντε το ίδιο κάθε φορά που αισθάνεστε έντονα την επιθυμία για τσιγάρο. Σύντομα η ένταση και η συχνότητα της επιθυμίας θα μειωθεί σημαντικά, ενώ εσείς θα μάθετε να λειτουργείτε αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της ζωής σας χωρίς το κάπνισμα.!!

 

Πώς να Αποφύγετε να Πάρετε Βάρος

Με τη διακοπή του καπνίσματος, ο πρώην καπνιστής, μπορεί να αισθάνεται αυξημένη όρεξη και αίσθημα πείνας και μπορεί να αυξήσει το σωματικό του βάρος κατά μέσο όρο από 2,5 έως 4 κιλά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε θα συμβεί απαραίτητα. Για ποιους λόγους η διακοπή του καπνίσματος συνεπάγεται και αύξηση του σωματικού βάρους; Υπάρχουν 5 βασικοί λόγοι, για τους οποίους η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 1. Η νικοτίνη που εισέρχεται με τον καπνό στον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζει, μεταξύ άλλων και τον μεταβολισμό, μειώνοντας την όρεξη για φαγητό και αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό. Η νικοτίνη αυξάνει την ταχύτητα καύσης θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα σας σε ηρεμία κατά περίπου 7% έως 15%. Έτσι, η αύξηση βάρους που συνδέεται με τη διακοπή του καπνίσματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της ενεργειακής δαπάνης.
 2. Το κάπνισμα μειώνει την όρεξη για φαγητό. Διακόπτοντας το κάπνισμα, η όρεξη μπορεί να αυξηθεί κι έτσι η αύξηση βάρους που συνδέεται με τη διακοπή του καπνίσματος δεν οφείλεται μόνο στην μείωση της ενεργειακής δαπάνης, αλλά και στην αυξημένη πρόσληψη ενέργειας.
 3. Το κάπνισμα αποτελεί συνήθεια. Με τη διακοπή του καπνίσματος, ο πρώην καπνιστής μπορεί να αναζητά φαγητό προκειμένου να υποκαταστήσει το τσιγάρο. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην καπνιστής, υποκαθιστά με το φαγητό την κίνηση του χεριού προς το στόμα του καπνίσματος, υποκατάστατο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πρόσληψης θερμίδων.
 4. Με τη διακοπή του καπνίσματος, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, βελτιώνεται σημαντικά η όσφρηση και η γεύση. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη προτίμηση για γλυκά. Η αυξημένη αντίληψη της γεύσης των φαγητών και η επιθυμία για γλυκά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση πρόσληψης τροφής και συνεπώς αύξηση του σωματικού βάρους.
 5. Παράλληλα, η κατανάλωση τροφίμων για συναισθηματικούς λόγους και κυρίως η κατανάλωση τροφίμων ως μέσο καταπολέμησης της επιθυμίας για νικοτίνη και ως μέσο αποφυγής του τσιγάρου μπορεί, επίσης, να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους.

Το αίσθημα της αυξημένης όρεξης μπορεί να υπάρχει για αρκετούς μήνες μετά τη διακοπή. Η αύξηση του βάρους ή ακόμη και ο φόβος για την αύξηση του βάρους μπορεί να αποτελέσουν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες για τη διακοπή του καπνίσματος, ιδιαιτέρως μεταξύ των γυναικών. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου έναντι των αυστηρών εξαντλητικών διαιτών είναι πιο αποτελεσματική για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και την πρόληψη υποτροπής. Η υιοθέτηση οποιασδήποτε αυστηρής δίαιτας και η στέρηση τροφής κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην όλη προσπάθεια.

Πως μπορώ να αποφύγω την αύξηση του σωματικού μου βάρους κατά την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος, αλλά και στο χρονικό διάστημα μετά;

Διαβάστε ορισμένες ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να επιτύχετε τη διακοπή του καπνίσματος, διατηρώντας παράλληλα το βάρος σας:

Θυμηθείτε ότι οποιαδήποτε αύξηση βάρους μπορεί να είναι προσωρινή. Μόλις διακόψετε το κάπνισμα και νιώσετε πιο άνετα με αυτό θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα είναι πιο εύκολο για εσάς να είστε σωματικά δραστήριοι και να επικεντρωθείτε στην σωστή διατροφή για τη διαχείριση του βάρους σας.