Πυρετός από τον ιό Zika – Οδηγίες για ταξιδιώτες (Σεπτέμβριος 2017)

Το 2014 αναφέρθηκαν κρούσματα από τον ιό Zika στην Αφρική, στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στους χάρτες απεικονίζονται αναλυτικά επικαιροποιημένες πληροφορίες για το Επίπεδο μετάδοσης του Ίου Ζίκα.

Ακολουθούν πίνακες με την ταξινόμηση της μετάδοσης σε κάθε χώρα.

Zika transmission

Περιοχές με μετάδοση του ιού μετά από νέα / επανεισαγωγή
(WHO Cat. 1)
Αγκόλα
Αγία Λουκία
Άγιος Βαρθολομαίος
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
Άγιος Μαρτίνος
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Ανγκουίλα
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Αργεντίνη Tucuman, Formosa, Salta, Chaco
Αρούμπα
Βανουάτου
Βενεζουέλα
Βολιβία
Βραζιλία Rio De Janeiro, Maranhao, Rio Grande Do Norte, Alagoas, Amazonas, Ceara, Espirito Santo, Mato Grosso, Para, Paraiba, Parana, Pernambuco, Rondonia, Roraima, Sao Paulo, Tocantins Piaui Goias Rio Grande Do Sul, Acre, Distrito Federal, Mato Grosso Do Sul, Minas Gerais, Santa Catarina, Sergipe, Amapa
Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
Γαλλία Μαρτινίκα, Γουιάνα
Γουαδελούπη
Γουατεμάλα
Γουιάνα
Γουινέα-Μπισάου
Γρενάδα
Δομινικανή Δημοκρατία
Εκουαδόρ
Ελ Σαλβαδόρ
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Miami-dade, Broward, Cameron, Palm Beach
Ινδονησία
Κολομβία
Κόστα Ρίκα
Κούβα
Κουράσω
Μαλδίβες
Μεξικό Nuevo Leon, Jalisco, Oaxaca, Sinaloa, Guerrero, Chiapas, Veracruz, Yucatan, Nayarit, Tabasco, Michoacan, Quintana Roo, Colima, Morelos, Hidalgo, Tamaulipas, San Luis Potosi, Coahuila, Puebla, Campeche, Sonora, Aguascalientes, Baja California Sur, Zacatecas, Baja California, Mexico
Μικρονησία
Μοντσεράτ
Μπαρμπάντος
Μπαχάμες
Μπελίζ
Μπονέρ, Άγιος Μπονέρ, Σάμπα, Άγιος Ευστράτιος
Νησιά Καϊμάν
Νησιά Κουκ
Νήσοι Μάρσαλ
Νήσοι Σολομώντα
Νήσοι Τερκς και Κάικος
Νικαράγουα
Ντομίνικα
Ονδούρα
Παλάου
Παναμάς
Παπούα Νέα Γουινέα
Παραγουάη Amambay, Central, Alto Parana, Paraguari, Boqueron, Caaguazu, Caazapa, Canindeyu, Guaira, Itapua, Misiones, Neembucu, San Pedro, Concepcion, Cordillera
Περού
Πουέρτο Ρίκο
Πράσινο Ακρωτήριο
Σαμόα
Σιγκαπούρη
Σουρινάμ
Τζαμάικα
Τόνγκα
Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Φίτζι
Χιλή Το νησί του Πάσχα
Περιοχές με μετάδοση του ιού μετά από προηγούμενη κυκλοφορία ή
Περιοχές με έντονη νέα τεκμηριωμένη μετάδοση (WHO Cat. 2)
Αΐτη
Ακτή του Ελεφαντοστού
Βιετνάμ
Βραζιλία Bahia
Γκαμπόν
Ινδονησία Nangroe Aceh Darussalam, Bali, Bengkulu Daerah Istimewa Yogyakarta, Dki Jakarta, Jambi, Jawa Tengah, Jawa Timur, Kalimantan Barat, Kalimantan Selatan, Kalimantan Tengah, Kalimantan Timur, Lampung, Nusatenggara Barat, Nusatenggara Timur, Sulawesi Tengah, Sulawesi Tenggara, Sumatera Barat, Sumatera Utara, Bangka Belitung, Banten, Gorontalo, Papua Barat, Jawa Barat, Kepulauan-riau, Maluku, Maluku Utara, Papua, Riau, Sulawesi Barat, Sulawesi Selatan, Sulawesi Utara, Sumatera, Selatan
Καμερούν
Καμπότζη
Κεντροαφρικανική Λαϊκή Δημοκρατία
Μαλαισία
Μπαγκλαντές
Μπουρκίνα Φάσο
Μπουρούντι
Νιγηρία
Ουγκάντα
Σενεγάλη
Ταϊλάνδη
Φιλιππίνες

Περιοχές με διακεκομμένη μετάδοση (WHO Cat.3)

Συνιστώνται

  • Ασφαλείς σεξουαλικές επαφές για 2 μήνες για τις γυναίκες και 6 μήνες για τους άντρες που επιστρέφουν από δυνητικά μολυσματικές περιοχές.
  • Στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται ακύρωση του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται εκτεταμένα κρούσματα από τον ιό Zika. Σε περίπτωση που το ταξίδι δεν είναι εφικτό να αναβληθεί, συστήνονται αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δηγμάτων από κουνούπια.
  • Αποφυγή αιμοδοσίας για 28 ημέρες μετά από την επιστροφή από περιοχές που αναφέρονται εκτεταμένα κρούσματα Zika.
  • Τήρηση των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή δήγματος από κουνούπια.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως από το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού (Aedes Aegypti και Ae. Albopictus). Τα Aedes είναι καλά προσαρμοσμένα στις αστικές περιοχές και δρουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2017 επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1541 κρούσματα (Ν.) σχετιζόμενα με ταξίδια, σε αυτά περιλαμβάνονται 117 έγκυες (Ε.)

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το Δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της κύησης συσχετίζεται με περιστατικά μικροκεφαλίας σε έμβρυα.

Στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές ενδημικές σε κουνούπια Aedes συνίσταται η χρήση εντομοαπωθητικών για τρεις εβδομάδες.

Οδηγίες

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, εγκύους, νήπια και ηλικιωμένους, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται ακύρωση του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται εκτεταμένα κρούσματα από τον ιό Zika, ή σε περίπτωση που το ταξίδι δεν είναι εφικτό να αναβληθεί συστήνονται αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δηγμάτων από κουνούπια.

Πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός Zika μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωση του άνδρα που νόσησε με λοίμωξη από τον ιό Zika. Για αυτό εάν ο σύντροφος της εγκύου ταξιδεύει σε ενδημική περιοχή, υπάρχει πιθανότητα σεξουαλικής μετάδοσης του ιού μετά την επιστροφή του συντρόφου.

Επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό Zika είναι ασυμπτωματικές, συνιστάται στους άνδρες ταξιδιώτες να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές για τουλάχιστον 6 μήνες και στις γυναίκες για τουλάχιστον 2 μήνες μετά την επιστροφή τους.

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών για τρεις εβδομάδες και να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες, χρειάζεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ιατρό για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.

Όλοι οι ασθενείς (άνδρες και γυναίκες) με λοίμωξη από τον ιό Zika και οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι (ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες) θα πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής, για τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές και τις μεθόδους αντισύλληψης.

Οι άνδρες ταξιδιώτες που η σύντροφός τους είναι έγκυος συνιστάται να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

  • Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  • Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) κ.α.
  • Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης τους.
  • Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου.

Δυνητικά μολυσματικά άτομα ορίζονται ως εξής:

  • κάθε άτομο που κατοικεί σε μια πληγείσα περιοχή
  • μια γυναίκα, που διέμεινε σε μια πληγείσα περιοχή τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες
  • ένας άντρας που διέμεινε σε μια πληγείσα περιοχή κατά τους τελευταίους έξι μήνες
  • μια γυναίκα η οποία είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη κατά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες ή ένας άντρας που έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη κατά τους τελευταίους έξι μήνες με ένα δυνητικά μολυσματικά άτομο.