ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνοπτικές οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων στην περιοχή της Θεσσαλίας μετά τις πρόσφατες πλημμύρες – Σεπτέμβριος 2023

|
24.09.2023

Ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, συστήνει τις παρακάτω οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων, οι οποίες ακολουθούν των οδηγιών του αρχικού καθαρισμού και απολύμανσης των σχολικών κτιρίων μετά από πλημμύρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τους γενικούς κανονισμούς λειτουργίας και ασφάλειας του σχολείου.

Γενικές οδηγίες για όλα τα σχολεία

  1. Επιβεβαιώστε, επικοινωνώντας με τις αρμόδιες αρχές ότι το νερό του σχολείου μπορεί να καταναλωθεί για πόση και για άλλες χρήσεις με ασφάλεια.
  2. Ενημερώστε/ υπενθυμίστε στα παιδιά το σωστό τρόπο υγιεινής των χεριών και τη σπουδαιότητα του.
  3. Φροντίστε να υπάρχουν σε εμφανή σημεία οδηγίες για την εφαρμογή της σωστής υγιεινής των χεριών.
  4. Επιτηρείστε την υγιεινή των χεριών στα παιδιά, ιδιαίτερα μετά το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, μετά τη χρήση της τουαλέτας και πάντα πριν από τα γεύματα. Παιδιά μικρότερων ηλικιών μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.
  5. Εάν στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν στάσιμα νερά εμποδίστε την πρόσβαση των παιδιών σε αυτά καθώς και την πιθανή επαφή τους με λάσπες.
  6. Εάν στην περιοχή υπάρχουν στάσιμα νερά και δεν είναι εφικτός ο αποκλεισμός της πρόσβασης των παιδιών τότε η ενδυμασία και τα παπούτσια των παιδιών να είναι τα ενδεδειγμένα (π.χ. κλειστά αδιάβροχα παπούτσια ή γαλότσες).
  7. Ζητήστε ιατρική συμβουλή, όπως υπό κανονικές συνθήκες, εάν τα παιδιά δεν είναι καλά και εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, κοιλιακό άλγος, βήχα, δερματικά εξανθήματα κλπ.
  8. Σχολικά παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από νερά πλημμύρας εάν δεν είναι εφικτό να απολυμανθούν αποτελεσματικά θα πρέπει να απορριφθούν.
  9. Αν στην περιοχή υπάρχει όχληση από κουνούπια να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά κατάλληλα για παιδιά. Για τα μικρότερα παιδιά το εντομοαπωθητικό πρέπει να εφαρμόζεται από ενήλικα.
  10. Η εμπειρία της πρόσφατης κακοκαιρίας και πλημμύρας έχει διαταράξει την κανονική ζωή των παιδιών. Είναι φυσικό κάποια παιδιά να είναι προβληματισμένα και αγχωμένα και για αυτό το λόγο χρειάζεται εγρήγορση για την αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών συμπτωμάτων άγχους.

Οδηγίες για σχολεία που το νερό είναι ακατάλληλο για πόση