ΚΕΕΛΠΝΟ

ΝΕΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (2019-nCoV) Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου

|
19.06.2020

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας τον Δεκέμβριο του 2019. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV). Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κίνα. Μετάδοση της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV) αναφέρθηκε και σε επαγγελματίες υγείας. Ο νέος κορωνοϊός (2019-nCoV) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και σε σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν αρχικά είτε εργάζονταν είτε επισκέπτονταν συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνταν πουλερικά, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Επίσης, κρούσματα αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, καθώς και στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

 

Γενικά μέτρα πρόληψης λοιμώξεων

 

Τα χέρια πρέπει να πλένονται:

 

Μετά την αναχώρηση από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κορωνοϊού (2019-nCoV)

 

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV)

Για άτομα που πληρούν τον ορισμό κρούσματος για λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV) – https://eody.gov.gr/2019-ncov-orismos-kroysmatos, πρέπει :

Α) να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης κατά την εξέτασή τους

Β) ο υγειονομικός υπεύθυνος να επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 (όλο το 24ωρο), 210 5212000, για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.

 

Αν ένας επιβάτης ή προσωπικό του τραίνου πληροί τα παραπάνω κριτήρια, συνιστάται:

 

 

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε σε κάθε τραίνο να υπάρχει επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:

 

Καθαριότητα και απολύμανση διαμερίσματος απομόνωσης ασθενούς

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι επαγγελματίες υγείας που θα έλθουν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τα νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια (αδιάβροχη ρόμπα, μάσκα, γάντια).

 

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 (όλο το 24ωρο), 210 5212000