ΚΕΕΛΠΝΟ

ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ (2019-nCoV) Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου Φεβρουάριος 2020

|
11.02.2020

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας τον Δεκέμβριο του 2019. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κίνα. Μετάδοση της λοίμωξης από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV) αναφέρθηκε και σε επαγγελματίες υγείας. Ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και σε σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν αρχικά είτε εργάζονταν είτε επισκέπτονταν συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνταν πουλερικά, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Επίσης, κρούσματα αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, καθώς και στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

 

Γενικά μέτρα πρόληψης λοιμώξεων

Τα χέρια πρέπει να πλένονται:

 

Μετά την αναχώρηση από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κοροναϊού (2019-nCoV)

 

Χειρισμός ύποπτου κρούσματος νέου κοροναϊού (2019-nCoV) σε ταξίδι επιστροφής από περιοχή με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου κοροναϊού (2019-nCoV)

 

Για άτομα που πληρούν τον παρακάτω ορισμό κρούσματος (κλινικά ΚΑΙ επιδημιολογικά κριτήρια) πρέπει :

Α) να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης κατά την εξέτασή τους

Β) ο υγειονομικός υπεύθυνος να επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054, 210 5212000, για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.

 

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τις οδηγίες του WHO και του ECDC και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί: https://eody.gov.gr/2019-ncov-orismos-kroysmatos/

 

Επίσης, οι περιοχές όπου με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-2019-ncov-kina/

 

Αν ένας επιβάτης ή προσωπικό του τραίνου πληροί τα παραπάνω κριτήρια

Συνιστάται:

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε σε κάθε τραίνο να υπάρχει επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:

Καθαριότητα και απολύμανση διαμερίσματος απομόνωσης ασθενούς

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι επαγγελματίες υγείας που θα έλθουν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τα νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια (αδιάβροχη ρόμπα, μάσκα, γάντια).

Καθώς η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη οι παρούσες οδηγίες αναμένεται να αναθεωρηθούν, με βάση τα νέα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα της λοίμωξης από το νέο κοροναϊό.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 (όλο το 24ωρο), 210 5212000 

image_print