EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΙΚΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ EΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Όπως πάντα, στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Στην αποψινή ενημέρωση συμμετέχει και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία θα κάνει ανακοινώσεις για την επέκταση της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306.
Κύριε Μαγιορκίνη, έχετε το λόγο.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα σας. Θα ξεκινήσουμε από την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης από τον ΕΟΔΥ. Οι νέες διαγνώσεις της νόσου είναι 460, εκ των οποίων 142 συνδέονται με συρροές. Οι 115 από τις συρροές βρίσκονται σε ένα εργοστάσιο.
207 από αυτά τα κρούσματα είναι στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 5, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 85.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων διαγνώσεων αγγίζει πλέον τα 34 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου 6 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρώπη. Παγκοσμίως οι νέες διαγνώσεις ανά ημέρα είναι στα επίπεδα των 250.000 με 300.000 ανά ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων είναι μεταξύ 4.000 με 5.000 ανά ημέρα.
Στην Ελλάδα η επιδημία διατηρεί τον αριθμό των διαγνώσεων σε περισσότερα από 300 ανά ημέρα με ανοδικές τάσεις, καθότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 400 διαγνώσεις ανά ημέρα σε τρεις περιπτώσεις – η μία είναι σήμερα.
Η τάση επέκτασης της επιδημίας καταγράφεται και στον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, αυξάνοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Από χθες οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τον αριθμό των 80, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φτάσει τις λιγότερες από 70 διασωληνώσεις.
Η δυναμική της επιδημίας παραμένει να είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Περιφέρεια Αττικής. Έχει ακόμα τη μερίδα του λέοντος, με τον αριθμό των διαγνώσεων να υπερβαίνει τις μισές, με αυξητικές τάσεις.
Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων από την έναρξη του δεύτερου κύματος στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις με βραχυχρόνιες υφέσεις.
Το είδαμε λοιπόν. Είχαμε μία μικρή μείωση. Μετά έχουμε ξανά μία μικρή αύξηση. Το σενάριο ωστόσο της δραματικής και εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να έχει ανασταλεί αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ώστε να οδηγηθούμε σε σταθεροποίηση ή και ύφεση.
Υπάρχουν αρκετές χώρες ωστόσο, οι οποίες παράλληλα ή και νωρίτερα από εμάς μπήκαν στο δεύτερο κύμα με εκθετική αύξηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ισραήλ, το οποίο αν και είχε πολύ καλό προφίλ στο πρώτο κύμα, ωστόσο στο δεύτερο κύμα εντός του καλοκαιριού ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2.000 ανά ημέρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραφε περισσότερα από 5.000 κρούσματα ανά ημέρα.
Το δεύτερο κύμα στο Βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται πλέον σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταδιακά θα επηρεάζεται από την πτώση της θερμοκρασίας. Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε χώρους οι οποίοι είναι πιο ζεστοί όπου η μετάδοση του ιού γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη, είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς το τέλος του Οκτωβρίου.
Η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε για ακόμα μία φορά από γεγονότα υπερμετάδοσης, χαρακτηριστικά στον οίκο ευγηρίας και σε ένα εργοστάσιο. Να υπενθυμίσουμε ότι δύο χαρακτηριστικά της μετάδοσης του ιού καθιστούν τον έλεγχό του εξαιρετικά δύσκολο. Το πρώτο είναι η μετάδοση από άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει σημαντικά συμπτώματα, δηλαδή από άτομα που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν μολυνθεί και άρα να προστατεύσουν τους γύρω τους.
Το δεύτερο είναι ότι η μετάδοση υπό κατάλληλες και όχι πλήρως κατανοητές σε εμάς συνθήκες, μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων.
Αυτή η υπερμετάδοση είναι που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη. Και για αυτό θα πρέπει ακόμη μια φορά να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για την επιβράδυνση της επιδημίας να τηρούμε τα μέτρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας.
Η μάσκα και η κοινωνική απόσταση παραμένουν η ραχοκοκαλιά της πρόληψης της μετάδοσης και δρουν αποτελεσματικά τόσο στην ασυμπτωματική μετάδοση, όσο και στη δυναμική υπερμετάδοσης.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ πολύ συνοπτικά στα αποτελέσματα πρώιμων μελετών μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς έναντι του SARS-CoV-2.
Να εξηγήσω λίγο τι είναι αυτά. Όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό, χρειάζεται ένα δεδομένο χρονικό διάστημα ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τον εντοπίσει, να τον αναγνωρίσει, να τον επεξεργαστεί και στο τέλος να αποδημήσει τον ιό ώστε να φτιάξει τα αντισώματα τα οποία θα αναγνωρίσουν και θα καταστρέψουν τον ιό, οδηγώντας σταδιακά στην ίαση.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι παρόμοια με τα δικά μας αντισώματα, αλλά είναι τεχνητά παρασκευασμένα, τα οποία τα δίνουμε στους ασθενείς μέσα στη φλέβα τους. Σε ένα σχόλιο στο περιοδικό «Science», που είναι ένα από τα πιο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σχετικά με πρώιμα κλινικά αποτελέσματα από κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, μιλάει για εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποία ενισχύουν τις ελπίδες για αυτές τις θεραπείες των αντισωμάτων.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι σε ασθενείς που δόθηκαν αυτά τα αντισώματα επισπεύστηκε δραματικά η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.
Παρόμοια θεραπεία αντισωμάτων είναι και η θεραπεία πλάσματος, από ασθενείς που έχουν αναρρώσει και η οποία ήδη παρέχεται στην Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ πολύ και θα είμαι στο τέλος διαθέσιμος για ερωτήσεις.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Καθηγητά. Το λόγο έχει ο κύριος Χαρδαλιάς.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Παρατηρούμε το δεύτερο κύμα κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κόσμο. Βλέπουμε και επιβεβαιώνουμε μέσα από τα καθημερινά παραδείγματα πόσο μεταδοτικός είναι. Πώς ένα άτομο μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση σε δεκάδες άλλους συνανθρώπους γύρω του και πόσο μεγάλη σημασία έχει η τήρηση των μέτρων.
Σύμφωνα με την 17η Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ημερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 73%.
Επισημαίνεται ότι για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια, παρουσιάζει μείωση στο 32%, από 36% στην προηγούμενη έκθεση σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών.
Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.617 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και σε στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγωνιστικά τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ποσοστό 4%-11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Για αυτό και μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε και η παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
Όσον αφορά στις πτήσεις από το εξωτερικό, από αύριο 3 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και οι επιβάτες των πτήσεων από την Πολωνία πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες των πτήσεων από Τσεχία.
Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η υποχρέωση των επιβατών των πτήσεων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία να έχουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.
Ακούω συνεχώς να ρωτούν αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα, για άλλη μια φορά, είναι αν τηρούνται τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί. Βλέπετε όλοι εικόνες συγχρωτισμού από διάφορα μέρη, δίχως μάσκες, δίχως κανένα μέτρο προφύλαξης.
Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί. Όμως δεν γίνεται να υπάρχει ένας ελεγκτής σε κάθε σημείο της χώρας. Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας δεν έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου καταναγκασμού από την πλευρά του Κράτους.
Τον εαυτό μας και τους γύρω μας προστατεύουμε. Άτρωτοι δεν υπάρχουν. Πρόεδροι χωρών και Πρωθυπουργοί προσβάλλονται από τον ιό, όπως και όλοι εμείς. Πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να μάθουμε να προφυλασσόμαστε από αυτόν. Άλλος τρόπος αντιμετώπισής του, προς το παρόν δεν υπάρχει. Και έρχεται χειμώνας, που όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα.
Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στο ζήτημα των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων. Τα παραδείγματα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δείχνουν γιατί απαιτείται να επιδεικνύουμε διπλή προσοχή. Οι έλεγχοι είναι συχνοί. Στη συγκεκριμένη δομή έχουν γίνει δύο φορές τεστ, αλλά ο κίνδυνος είναι καθημερινός. Ήδη υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα και όποιες ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις.
Να σας ενημερώσω σχετικά με την συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα όπου έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα, 42 διαμένοντες και 5 εργαζόμενοι, ότι αυτή την στιγμή στην μονάδα παραμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί καθώς όλα τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί. Οι μεν διαμένοντες έχουν διακομιστεί σε Νοσοκομεία, οι δε εργαζόμενοι βρίσκονται και ελέγχονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Επιπλέον, έχει ανασταλεί η δυνατότητα εισόδου και εξόδου σε αυτό, εξαιρουμένου του προσωπικού, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για προληπτικούς λόγους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε χθες αυτοψία στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ έλεγχος πραγματοποιείται και από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, ώστε να εξακριβωθεί τι οδήγησε στην εξέλιξη αυτή και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.
Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων και των πρωτοκόλλων στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων γιατί είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο από την νόσο.
Στην συνέχεια θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν νωρίτερα σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι της Σκύδρας στην Πέλλα.
Μετά από τον εντοπισμό 114 κρουσμάτων, ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης και ήδη βρίσκονται εκεί, στην Πέλλα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Παπαγεωργίου, η Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κυρία Φλώρα Κοντοπίδου, οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, τους Δημάρχους της περιοχής και εκπροσώπους φορέων, σε σύσκεψη που γίνεται αυτή την στιγμή για την διαχείριση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, για κάθε ζήτημα που θα προκύψει από τις ανάγκες διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες μέρες και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο μεγαλύτερης, περαιτέρω διασποράς της νόσου στην περιοχή. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού είναι επιβεβλημένες. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας.
Έντονο επίσης επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί της επομένης.
Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση. Εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών 5 μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιοδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, όπου επιτρέπεται ως 6 άτομα.
Και τέλος, είναι υποχρεωτική, επιβεβλημένη η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.
Αγαπητοί μου συμπολίτες, είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Και για να είναι αποτελεσματικά, για να μπορέσουν να μας προστατεύσουν, χρειάζεται και η δική μας καθολική συμμετοχή.
Επιβάλλεται να τα εφαρμόζουμε όλοι. Σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Το λόγο έχει η κυρία Ράπτη.
Ζ. ΡΑΠΤΗ: Σήμερα, ανακοινώνουμε την επέκταση της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, που βρίσκεται στη διάθεση των συμπολιτών μας. Η γραμμή λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση και έχουμε ήδη ολοκληρώσει την απαραίτητη ενίσχυση του προσωπικού της.
Η γραμμή 10306 λειτουργεί ως ένας δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική, κοινωνική, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας.
Η επικοινωνία με τους ειδικούς μπορεί να ενισχύσει την ελπίδα και το αίσθημα ασφάλειας, να μειώσει το φόβο και το άγχος και να αποτελέσει μια διέξοδο στη μοναξιά και στο αίσθημα απομόνωσης που τυχόν αισθάνονται οι συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, μπορούν να πραγματοποιούνται παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής Υγείας μετά την αρχική διαχείριση των σχετικών κλήσεων.
Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής 10306 είχε το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του, η οποία και έχει την επιστημονική ευθύνη της γραμμής.
Ιδιαίτερη συμβολή στη λειτουργία της γραμμής έχει και ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων.
Επίσης, στη γραμμή αυτή συμμετέχει και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων. Στην καθημερινή λειτουργία της γραμμής συμβάλει σημαντικά και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει σε καθημερινή βάση με δεκάδες ψυχολόγους, διοικητικούς και κοινωνικούς λειτουργούς από 40 φορείς ψυχικής Υγείας της χώρας.
Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει τη γραμμή ως μία από τις κύριες παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του πληθυσμού ακριβώς την περίοδο της πανδημίας.
Οι πολίτες μπορούν ειδικότερα να καλέσουν το 10306 για παροχή ψυχολογικής στήριξης καθημερινά και όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς η υπηρεσία αυτή εξυπηρετείται κατά μέσο όρο από 50 ψυχολόγους σε 4 βάρδιες, οι οποίες βάσει των αναγκών θα αυξηθούν φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 70 ψυχολόγους ημερησίως. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να καλούν για παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και εφήβων καθημερινά και όλο το εικοσιτετράωρο.
Τέλος, παροχή στήριξης και σε κοινωνικά θέματα, μπορούν να παίρνουν οι πολίτες καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς τα ερωτήματα αυτά συνδέονται κυρίως με τις υπηρεσίες πρόνοιας που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής μέσω Skype, στο «10306 psychosocial support», με λειτουργία ειδικού chat room. Η γραμμή έχει σχεδόν μηδενική αναμονή και μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει παράπονα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η γραμμή 10306 θα ενισχυθεί σημαντικά με την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας. Σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Υπουργέ. Να περάσουμε σε ερωτήσεις.
Ε. ΦΟΥΣΕΚΗ: Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Εγώ θα ήθελα να μείνουμε λίγο στα μέτρα. Απευθύνεται σε όλους η ερώτηση. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Αττική δεν φαίνεται να αποδίδουν και δεν επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος που είναι η μείωση των κρουσμάτων. Θα ήθελα να μου πείτε πού οφείλεται αυτό και αν αξιολογούνται αυτά τα μέτρα στην απόδοσή τους, αυτά που έχουμε ήδη πάρει. Και αν υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να τα αξιολογήσουν αναποτελεσματικά. Υπάρχουν επιστήμονες αυτή τη στιγμή, τους ακούτε και εσείς, που λένε ότι εχθές έπρεπε να έχουμε πάρει πιο αυστηρά μέτρα για να προλάβουμε. Επίσης θα ήθελα να μείνω λίγο στις εστίες υπερμετάδοσης. Γνωρίζουμε στην Αττική ποιες είναι οι εστίες υπερμετάδοσης; Υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για αυτές; Τι περιλαμβάνει αυτό για να προλάβουμε τα προβλήματα στην Αττική; Και κάτι τελευταίο στον κύριο Μαγιορκίνη, οι ασυμπτωματικοί πόσοι είναι σε αυτά που μετράμε και στα στοιχεία που δίνουμε; Και επίσης, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα σήμερα η διασπορά του ιού στην κοινότητα εκτιμάται ποια; Όπως επίσης και η συλλογική ανοσία, αν υπάρχει κάποιο στοιχείο για τη συλλογική ανοσία από τον Αύγουστο και μετά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Το να βρισκόμαστε στον έβδομο σχεδόν στον όγδοο μήνα της διαχείρισης και να υπάρχει το εύλογο ερώτημα αν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τις εστίες υπερμετάδοσης πραγματικά με λυπεί σαν ερώτηση.
Ε. ΦΟΥΣΕΚΗ: Δεν είπα δεν υπάρχει, υπάρχει είπα. Τι προβλέπει ρώτησα.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Υπάρχει, οκ. Επειδή αυτή τη συζήτηση την έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές, σας εξηγώ ότι κάθε εστία υπερμετάδοσης που υπάρχει, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Στα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχει μια σειρά κριτηρίων, τα οποία αξιολογούνται και δεν αξιολογούνται παροδικά ή περιοδικά, αξιολογούνται συνολικά καθημερινά.
Πολλές φορές υπάρχουν συσκέψεις που γίνονται δύο φορές την ημέρα για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν μέσα και από τις ιχνηλατήσεις ως νέα στοιχεία, αλλά και μέσα και από τις εξελίξεις που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε περιοχή.
Η προσπάθεια που γίνεται είναι συνολική, είναι καθολική, είναι σε όλη τη χώρα. Πέρα από το ποιες περιοχές δείχνουν να έχουν ένα προβάδισμα σε σχέση με τα ενεργά κρούσματα, για εμάς και το τελευταίο χωριό της χώρας, η τελευταία εστία μετάδοσης αξιολογείται καθημερινά, σαν να πρόκειται για κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
Και αν έχουμε πετύχει κάποια πράγματα, συγκριτικά πάντα με άλλες χώρες, είναι όλο αυτό το σύστημα το οποίο προηγείται του συστήματος Υγείας που κάνει εξαιρετικά σωστά τη δουλειά του, όπου εκεί είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή όλους αυτούς τους μικρούς κύκλους, να τους περιορίζουμε, να τους στεγανοποιούμε, για να μην μπορέσει αυτό να εξελιχθεί πολλαπλασιαστικά σε μια εστία υπερμετάδοσης.
Τώρα, σε σχέση με τα μέτρα. Ας κάνουμε λίγη υπομονή. Υπάρχει μια σταθερά σε αυτά τα ζητήματα, η οποία προκύπτει μέσα από τους ίδιους τους επιδημιολόγους. Τα αποτελέσματα κάποιων μέτρων για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε πρέπει να περάσουν 10-14 ημέρες. Εμείς λοιπόν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην ενδέκατη νομίζω μέρα κάποιων μέτρων που έχουμε πάρει και που βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια έξαρση προς τα πάνω.
Μένει να δούμε τα επόμενα 24ωρα την εξέλιξη των αποτελεσμάτων των μέτρων αυτών. Υπάρχουν κάποιες εστίες υπερμετάδοσης, υπάρχει πίεση σε κάποιες περιοχές.
Αυτές τις αναλύουμε σε καθημερινή βάση και τα κριτήρια μας είναι όχι απλά και μόνο τι λέγεται στις τηλεοράσεις ή τι γράφεται, γιατί όλες αυτές οι απόψεις προφανώς είναι σεβαστές. Όμως υπάρχει μια Επιτροπή Επιδημιολόγων που έχει θέσει στην διάθεση μας όλα τα εργαλεία, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που αξιολογούνται καθημερινά για το τι εργαλείο θα χρησιμοποιήσουμε.
Πέρα από το τι λέγεται, πέρα από το τι φημολογείται, πέρα από το τι εικάζεται, υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία, επιστημονικά κριτήρια, αλγόριθμοι που δοκιμάζουν, αξιολογούν, κατηγοριοποιούν κάθε μέρα τα αποτελέσματα όλων αυτών των μέτρων.
Και νομίζω ότι ένα μήνυμα υπάρχει αυτή την στιγμή. Η όποια συζήτηση για νέα μέτρα δεν βοηθάει κανέναν. Το μεγάλο ζήτημα είναι πώς τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει μέχρι τώρα θα τηρηθούν από όλους.
Το έχω ξαναπεί. Εάν όλοι, σε όλη την χώρα, για 14 ημέρες συμφωνήσουμε ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα που αφορούν στις μάσκες, στις αποστάσεις και στους κανόνες υγιεινής, ο ιός θα νικηθεί. Είναι τόσο απλό.
Άρα είναι θέμα, προφανώς, μέτρων της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται, κάνει όλη την επιστημονική δουλειά που χρειάζεται, για να μπορέσει να ελέγξει όλη αυτή την κατάσταση, αλλά είναι ευθύνη και ατομική και κοινωνική.
Δεν φταίει η Κυβέρνηση για τις εικόνες που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές και σε διάφορες εκδηλώσεις, είτε είναι αθλητικού, είτε ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να έχει έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη και σε κάθε εκδήλωση. Δεν μπορεί οι ίδιοι που διαμαρτύρονται για έλλειψη, τέλος πάντων, συγκεκριμένων μέτρων ή σχεδίων της Κυβέρνησης, να είναι οι ίδιοι που κλείνουν το μάτι σε συγκεντρώσεις 2.000, 3.000, 4.000 διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς μέτρα.
Προφανώς το δικαίωμα της έκφρασης είναι απολύτως κατοχυρωμένο, θέλουμε να υπάρχουν οι πολλές διαφορετικές φωνές που μας βοηθούν κι εμάς να γινόμαστε καλύτεροι. Αλλά, επιτέλους, ο καθένας ας διαμαρτυρηθεί τηρώντας τα μέτρα τα οποία η ελληνική Πολιτεία και η ίδια η κοινωνία επιβάλλεται να τηρεί.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Μια μικρή δήλωση. Η Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας και αν χρειαστεί θα προτείνει μέτρα. Αλλά είναι νωρίς ακόμα, όπως είπε και ο Υφυπουργός. Και υπάρχει και η Υποεπιτροπή Επιδημιολόγων που τα παρακολουθεί καθημερινά. Καταλαβαίνω την αγωνία διαφόρων ανθρώπων, αλλά υπάρχει μια Υποεπιτροπή που πρέπει να κάνει την δουλειά της και θα πρέπει να την κάνει με επιστημονικά αυστηρά κριτήρια.
Το δεύτερο κομμάτι που είπατε για τους ασυμπτωματικούς, γενικά αυτό σε παγκόσμια κλίμακα δεν εκτιμάται εύκολα, γιατί ένας άνθρωπος εμφανίζεται να κάνει το τεστ, το κάνει ασυμπτωματικά, στη συνέχεια μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, οπότε αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, είναι δυναμική.
Επίσης, η αίσθηση του κάποιος είναι ασυμπτωματικός είναι τελείως υποκειμενική. Μπορεί κάποιος να πει «δεν έχω συμπτώματα», ενώ στην ουσία να έχει. Οπότε γενικά…
Ε. ΦΟΥΣΕΚΗ: Συγγνώμη που σας διακόπτω. Δεν ρωτούσα αυτό. Ρωτούσα στα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ πόσοι είναι ασυμπτωματικοί.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Ναι, αυτό θέλω να σας πω, ότι αυτό δεν δηλώνεται πάντα και δεν δηλώνεται διότι είναι υποκειμενικό. Ξέρουμε ποιοι έχουν σίγουρα πολλά συμπτώματα, αυτό το ξέρουμε γιατί είναι και αυτοί που νοσηλεύονται. Αλλά γενικά, σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, παρά μόνο σε συγκεκριμένες επιδημιολογικές μελέτες.
Το ποσοστό τους ανέρχεται, ανάλογα με τη μελέτη, σε 50% μέχρι και 80%. Για παράδειγμα, σε διάφορες συρροές, ας πούμε σε δομές, έχουμε δει να είναι και κοντά στο 100% το ποσοστό των ασυμπτωματικών.
Τώρα, η διασπορά με βάση κάποια επιδημιολογικά μοντέλα υπολογίζουμε ότι δεν ξεπερνάει, συνολικά από την αρχή της επιδημίας μέχρι τώρα, τους 100.000 ανθρώπους. Δηλαδή, με το ζόρι να έχουμε φτάσει τους 150.000.
Η συλλογική ανοσία είναι εξαιρετικά χαμηλή στην Ελλάδα. Και όταν λέμε συλλογική ανοσία, για να καταλάβετε, μετά το 50% αρχίζουμε και μιλάμε για επίπεδα συλλογική ανοσίας. Οπότε είμαστε εξαιρετικά μακριά από αυτό.
Λ. ΚΡΟΝΤΗΡΗ: Θα ήθελα να μείνουμε λίγο στο θέμα του γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Μας έχετε πει σήμερα ότι έχουμε 47 κρούσματα συνολικά εκεί. Πότε ήταν το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε εκεί; Πότε και εάν ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Γνωρίζουμε ότι κατέληξε ένας άνθρωπος εχθές. Είναι το πρώτο θύμα από εκεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο συγγενής που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο το πρώτο βράδυ ενημέρωσε ότι προερχόταν από γηροκομείο. Δεν θα έπρεπε το ίδιο το Νοσοκομείο, νοσηλεύτηκε σε δύο διαδοχικά Νοσοκομεία, δεν θα έπρεπε το Νοσοκομείο να ενημερώσει τις αρχές; Γνώριζε το Νοσοκομείο; Δεν το άκουσε; Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία που έπρεπε να έχει ακολουθηθεί; Γιατί μιλάμε τώρα για 47 άτομα και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί το πρώτο κρούσμα να ήταν ήδη από τις 12 Σεπτεμβρίου; Τι έχει συμβεί με το γηροκομείο;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ξέρετε, υπάρχουν σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή τρεις έρευνες από τρεις διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και υπάρχει και μία παρέμβαση εισαγγελέα η οποία είναι σε εξέλιξη.
Ας κάνουμε λίγο υπομονή, διότι όλα αυτά τα οποία μας ρωτάτε και βασίζονται στις διάφορες φήμες όπως λέγεται ή στα διάφορα ρεπορτάζ που γίνονται, θα πρέπει να είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα.
Στο κομμάτι που αφορά την Πολιτική Προστασία, εμείς την Τετάρτη το βράδυ ενημερωθήκαμε από το εργαστήριο απ’ ευθείας ότι στην εξέλιξη της επεξεργασίας των δειγμάτων, μάλιστα βρισκόντουσαν στο 62 νούμερο, είχαν βγει 32 κρούσματα.
Τα αντανακλαστικά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ήταν άμεσα. Με τον κύριο Τσιόδρα μεταβήκαμε εκεί, δώσαμε εντολή να αποκλειστεί το κτίριο, ακολουθήσαμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις άλλες περιπτώσεις και μέσα σε χρόνο ρεκόρ είδατε ότι έγιναν και οι αυτοψίες που χρειάζονταν και τα τεστ που έπρεπε να γίνουν και η μεταφορά των ανθρώπων που επιβάλλετο να απομονωθούν, για να μπορέσουν να τύχουν μεγαλύτερης και καλύτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι στις επόμενες μέρες όλες αυτές οι μικρές απορίες ή μεγάλα δεδομένα τα οποία βασίζονται όμως όχι σε πραγματικά γεγονότα απλά στις φήμες που και εμείς ακούμε και εύλογα υπάρχουν ερωτηματικά, μένει να αποδειχθούν από τις έρευνες που κάνουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και κυρίως η Εισαγγελία.
Λ. ΚΡΟΝΤΗΡΗ: Οπότε εσείς επισήμως δεν είχατε γνώση για κανένα κρούσμα στο γηροκομείο πριν από την Τετάρτη που μας πέρασε.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Σας είπα πότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας. Την ευθύνη των χώρων πρόνοιας και υγειονομικών χώρων έχει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις έχει κάνει εξαιρετικά και συνεχίζει να κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του.
Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ερώτηση για το νοσηλευτή τον επίμαχο, που φέρεται και αυτός να έχει παίξει ρόλο στη διασπορά και αναζητείται. Και να ρωτήσω και κάτι για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Σήμερα, ο κύριος Γιαννόπουλος ο Πρόεδρος, μας είπε για ένα παιδί που είχε συμπτώματα την περασμένη Κυριακή, έφτασε Τετάρτη για να έρθουν να γίνουν κάποια τεστ, πήρε σήμερα αποτελέσματα, βαλλόταν κατά του ΕΟΔΥ διότι εκτίμησε ότι υπήρχε αργοπορία. Είπε ότι έγιναν κάποια δειγματοληπτικά τεστ, όχι αρκετά βάσει του συνολικού αριθμού των παιδιών. Και επειδή βλέπουμε ότι το πράγμα αυτό αρχίζει και γιγαντώνεται και θα έχουμε συνέχεια τέτοιες δομές, ποιο τελικά είναι το επιβεβλημένο πρωτόκολλο και αν τηρείται. Δηλαδή μια σωστή ιχνηλάτηση εκτεταμένη με όλα τα μέλη, με όλα τα παιδιά, με όλους τους εργαζομένους.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Για το νοσηλευτή να πω, που ενημερωθήκαμε κατά την επίσκεψή μας, ότι είχε ήδη απομονωθεί και ότι δεν μπορούσαν να τον βρουν, σας πληροφορώ ότι εντός 24 ωρών βρέθηκε, είναι απομονωμένος στο σπίτι του και μάλιστα η απομόνωσή του αυτή παρακολουθείται.
Τώρα, για το θέμα που προέκυψε με τον καλό μου φίλο κατά τα άλλα και άνθρωπο που έχω συνεργαστεί και ως πρώην Δήμαρχος και τώρα ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τον κύριο Γιαννόπουλο.
Το είπατε μόνοι σας ότι τα αποτελέσματα βγήκαν σήμερα. Υπήρχε μια αναφορά, μαθαίνω και εγώ, ότι δεν έγινε ιχνηλάτηση. Ιχνηλάτηση δεν γίνεται επί δυνητικών κρουσμάτων, γίνεται επί πραγματικών κρουσμάτων και μάλιστα την ώρα που γινόταν η συγκεκριμένη αναφορά ήδη ιχνηλατείτο η δομή, με κατευθείαν επαφή με την προϊσταμένη της δομής.
Άρα το κομμάτι που αφορά την ιχνηλασία είναι αποτέλεσμα των πραγματικών δεδομένων που προκύπτουν από την δήλωση των κρουσμάτων.
Σήμερα έγινε η δήλωση των κρουσμάτων, μέχρι πριν λίγο είχε γίνει πλήρης ιχνηλάτηση. Και όχι μόνο. Είχαν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες, είχαν απομονωθεί τα παιδιά που ήταν θετικά. Οι εργαζόμενοι που ήταν αρνητικοί, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο, κάθε 7 μέρες επισκέπτονται την δομή. Μάλιστα, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον κύριο Γιαννόπουλο λίγο πριν, γιατί είναι συνεργάτης μας σε πάρα πολλά ζητήματα.
Ξέρετε, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να προσεγγίζουμε. Όπως ζητάμε να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα από τους υγειονομικές Αρχές και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα πρέπει όλοι να αντιλαμβανόμαστε ότι τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να τα σεβόμαστε και κατά την διάρκεια τέλεσής τους.
Δηλαδή, αντιλαμβάνομαι την άποψη και δεν λέω για τον κύριο Γιαννόπουλο ο οποίος είναι εμπειρότατος άνθρωπος, αλλά γενικά ακούω από διάφορους Δήμους, «έπρεπε να γίνει αυτό, έπρεπε να γίνει το άλλο, έπρεπε να ιχνηλατηθεί όλο το χωριό και ας μην είχε κρούσματα». Το έχω ακούσει και αυτό.
Το θέμα δεν είναι ποιος βγαίνει και λέει τι και πού. Το θέμα είναι αν υπάρχουν διαδικασίες, εγχειρίδια, πρωτόκολλα τα οποία τηρούνται. Και αν τηρούνται με ευλάβεια. Προσπαθούμε, λοιπόν, να τηρούμε με ευλάβεια όλα αυτά τα πρωτόκολλα, είτε αφορούν στην Πολιτική Προστασία, είτε σε δομές πρόνοιας και υγειονομικές δομές οι οποίες ιχνηλατούνται και διερευνώνται από τα έμπειρα συνεργεία του ΕΟΔΥ.
Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Καλησπέρα. Εγώ θα ήθελα να επανέλθω λίγο στο κομμάτι της διασποράς του ιού. Βλέπουμε σταθερά πάνω από 200 κρούσματα στην Αττική. Τώρα, το επόμενο τριήμερο, κύριε Χαρδαλιά, δηλαδή, θα έχουμε τόσο μεγάλη υποχώρηση που να μας οδηγήσει σε κάποια θετικότερα συμπεράσματα, δεν με πείθει. Εκτός εάν μέσα σε αυτό τοποθετούμε, νομίζω είπατε για επέκταση των μέτρων στην Αττική μέχρι τις 12 του μήνα ή κατάλαβα λάθος και αν υπάρχει κάτι σε αυτό το κομμάτι. Και αν θα μπορούσε και ο κύριος Μαγιορκίνης να εξηγήσει κάτι από την επιδημιολογική του ΕΟΔΥ. Βλέπω ότι από την μέρα που άνοιξαν τα σχολεία 500 κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών. Δεν ξέρω αν συνδέεται με τα σχολεία ή έχει να κάνει κάποια συρροή με μετανάστες και λοιπά, αλλά επειδή είναι μια αύξηση σε σχέση με την αρχή της επιδημίας κατά 60%-70%, μπορούμε να συνδυάσουμε με το άνοιγμα των σχολείων αυτή την ενίσχυση των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικία; Ευχαριστώ.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Κατ’ αρχάς, ο αριθμός που αναφέρετε έρχεται συμπληρωματικά στην άνοδο των κρουσμάτων που βλέπουμε γενικά. Αναλογικά, λοιπόν, θα πρέπει να το αναλύσουμε με τον παρονομαστή. Δηλαδή, πόσα περιμέναμε έτσι κι αλλιώς. Δηλαδή, αν ο ιός εξαπλώνεται ομοιόμορφα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε καθόλου στα παιδιά. Αν διπλασιάζεται, να το πω έτσι, στους ενηλίκους, λογικά θα πρέπει να διπλασιαστεί και στα παιδιά.
Άρα, λοιπόν, η αύξηση που βλέπουμε, όπως είπατε, 60-70% είναι ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στους ενήλικες και δεν είναι ενδεικτική του ότι έχουμε μία αύξηση της μετάδοσης στα παιδιά.
Όσον αφορά το άλλο σκέλος που είπατε για τα μέτρα τις επόμενες 2-3 ημέρες. Οι επιδημιολογικοί δείκτες τους οποίους κοιτάζει η Υποεπιτροπή για να προτείνει νέα μέτρα, δεν είναι απλά και μόνο να περιμένουμε μείωση. Τους εξετάζει σε σχέση με τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των θανόντων και την κατανομή τους μέσα στη χώρα και αναλόγως προτείνει μέτρα τα οποία και δεν δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία. Γιατί όλοι μπορεί να αρχίσουν να λένε πάλι: πάμε σε lockdown.
Ο σκοπός δεν είναι να παρθούν σκληρά μέτρα νωρίς. Ο σκοπός είναι να παρθούν μέτρα εγκαίρως, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημία σε κάθε στάδιο. Και αυτό που είπαμε πιο νωρίς είναι να βρούμε την ισορροπία.
Άρα, λοιπόν, είμαστε σε μία προσπάθεια ανεύρεσης της ισορροπίας. Σε όλες τις χώρες, όχι μόνο εδώ. Παντού αυτό που προσπαθούν είναι να βρουν μία ισορροπία, πού θα ισορροπήσει χωρίς να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία.
Γιατί στη συνέχεια το κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα θα δημιουργήσει πρόβλημα σε θανάτους σε άλλα νοσήματα. Και είμαστε ευτυχείς γιατί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε δει excess mortality. Αυτό είναι χαρακτηριστικό για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα. Είναι ένα θέμα το οποίο μας ρωτάτε συνέχεια, συνέχεια το προσπαθούμε να το θέσουμε στη σωστή βάση και στη βάση η οποία αποτελεί τη στρατηγική μας από την πρώτη στιγμή.
Σήμερα είχαμε 460 κρούσματα. Τα 150 αφορούν συγκεκριμένες συρροές. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός. Δηλαδή η καμπύλη νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μία φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που υπάρχουν.
Από την ημέρα που εξαγγείλαμε τα καινούργια μέτρα υπάρχει κάποια έξαρση η οποία να μας τρομάξει; Τι κάνουμε; Βλέπουμε πού υπάρχουν αυτά τα κρούσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι στην Αττική. Δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική.
Βλέπουμε φερ’ ειπείν ότι πριν 15 ημέρες υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό στο Δήμο Αθηναίων. Ξεκινήσαμε μία σειρά μέτρων από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με τον Δήμαρχο, με το Υπουργείο Υγείας και με τον ΕΟΔΥ, συγκεκριμένες πρακτικές μέσα στην κοινότητα.
Αυτό το ποσοστό δείχνει να κρατιέται σταθερό και να υποχωρεί. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι πιέζονται ίσως λίγο παραπάνω κάποιοι άλλοι Δήμοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο μέσος όρος των κρουσμάτων που είχαμε στην Αττική από την ημέρα που εξαγγείλαμε τα μέτρα, παραμένει σταθερός. Δηλαδή τι άλλαξε πριν 10 μέρες που είχαμε 300 κρούσματα και σήμερα που έχουμε πάλι 300 κρούσματα; Γιατί δηλαδή πριν 10 μέρες δεν χρειαζόταν lockdown και τώρα χρειάζεται lockdown; Ένα παράδειγμα λέω σε σχέση με την έντονη επιχειρηματολογία να πάμε σε lockdown.
Λοιπόν, εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό και καλούμε όλους τους πολίτες, τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν δείξει απίστευτη υπομονή, επιμονή και αυταπάρνηση, θα το πω έτσι όπως το αισθάνομαι, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που βρισκόμαστε σε αυτό το δεύτερο κύμα, να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.
Και εγώ προσωπικά είμαι ευγνώμων από τον τρόπο που ο ελληνικός λαός έχει ανταποκριθεί σε όλο αυτό. Εάν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει, δεν χρειάζεται κανένα lockdown.
Προφανώς αν κερδίσουν κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των μέτρων, δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ιού, αρνούνται να δουν τι γίνεται παγκοσμίως και προσπαθούν με κάθε δικαιολογία και με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια τότε προφανώς θα πάμε στο επόμενο μέτρο.
Αλλά είμαστε μακριά από λογικές lockdown. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που έχουμε, διότι πίσω από κάθε lockdown υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τον οικογενειακό προγραμματισμό του καθενός, υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης.
Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι, ας παραμείνουμε όλοι νηφάλιοι, ας παραμείνουμε όλοι πρακτικοί, ας παραμείνουμε όλοι σε μια στρατηγική την οποία από την πρώτη στιγμή έχουμε προσπαθήσει να εφαρμόσουμε και αυτή είναι μία: να εφαρμόσουμε τα μέτρα. Μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Έτσι και το κάνουμε όλοι, στις επόμενες μέρες θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη στο μεγάλο πόλεμο με τον ιό.
Ν. ΜΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα. Τελευταία πολλοί ζητούν να επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση, καθώς καθημερινά ακούμε πάρα πολλές απόψεις ειδικών, όπως είπατε και εσείς πριν, που ενδεχομένως μπερδεύουν τους πολίτες κάποιες φορές και δεν βοηθούν στο να φτάσει σωστά το μήνυμα στους πολίτες. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την επιστροφή του Καθηγητή Τσιόδρα, ο οποίος τυγχάνει μεγάλης αποδοχής και έχει το πρόσωπό του ταυτιστεί, κατά κάποιον τρόπο, με την επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν θα επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση, αν υπάρχει λόγος και δεύτερον, τι απαντάτε σε όσα ακούγονται περί διαφωνίας του κυρίου Τσιόδρα με κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις σε ορισμένα θέματα και αν θα τον ξαναδούμε στην ενημέρωση και πότε. Ευχαριστώ.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Λοιπόν, αυτό θα μου επιτρέψετε να το απαντήσω εγώ. Με τον κύριο Τσιόδρα δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι κάναμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Οι πρωινές μας συσκέψεις, οι τηλεδιασκέψεις, οι τεχνικές συσκέψεις, ό,τι κάναμε, κάνουμε και τώρα. Ο κύριος Τσιόδρας είναι παρών. Συμμετέχει με όλη την ομάδα των Επιδημιολόγων.
Με περισσότερο focus στο κομμάτι το επιστημονικό και το επιδημιολογικό. Είναι ο άνθρωπος που μοιραζόμαστε μαζί του καθημερινά κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Δείτε, όπου χρειάζεται να παρέμβουμε, παρεμβήκαμε μαζί με τον κύριο Τσιόδρα και ο ίδιος έχει επιλέξει, όταν χρειάζεται, να δίνει το παρών σε σχέση με κάποια ζητήματα.
Λοιπόν, η φημολογία που ακούγεται και που δεν αφορά μονάχα με διαφωνίες του κυρίου Τσιόδρα, αλλά μεταξύ Υπουργών. Είμαστε όλοι μία ομάδα και να σας πω και κάτι; Είμαστε μια οικογένεια. Και σε αυτή την οικογένεια μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως υπάρχουν στις οικογένειες όλων μας. Το ζήτημα είναι όμως ότι μέσα από το διάλογο, μέσα από τη συνεργασία, μέσα από μία ευρύτερη συναίνεση προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο.
Και, πιστέψτε με, δεν υπάρχουν διαφωνίες του Σωτήρη σε σχέση με όλα όσα έχουμε προχωρήσει και μπορώ να σας το καταθέσω δημόσια αυτό. Ο Σωτήρης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ένα πολύ χαμηλό προφίλ, αλλά δουλεύει αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή και αυτή τη στιγμή ακόμη περισσότερο από την εποχή των ενημερώσεων, για να μπορέσει επιστημονικά να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Μπορώ να προσθέσω κάτι σε αυτό το σημείο; Πρώτον, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όχι μόνο είναι στις συσκέψεις, είναι και στις τακτικές συσκέψεις που έχουμε με τον Πρωθυπουργό.
Και δεύτερον, το επιβεβαιώνω εγώ, σας διαβεβαιώνω ότι τον περισσότερο χρόνο του ο κύριος Τσιόδρας τον περνάει στο Υπουργείο Υγείας. Αυτή τη στιγμή είναι σε σύσκεψη επάνω με τον Υπουργό, ήμουν και εγώ πριν τη συνέντευξη. Έρχεται μαζί μας το πρωί και φεύγει μαζί μας το βράδυ.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Να προσθέσω και εγώ ότι το περιεχόμενο της ενημέρωσης το συζητάμε με τον κύριο Καθηγητή και το πρωί και το απόγευμα και το συζητήσαμε λίγο πριν βγούμε εδώ πέρα. Οπότε να ξέρετε ότι είναι πλήρως ενήμερος για την ενημέρωση.
Σ. ΚΩΣΤΑΡΑ: Καλησπέρα. Συμπληρωματικά με την ερώτηση του συναδέλφου για τα σχολεία, θέλω να ρωτήσω τον κύριο Χαρδαλιά εάν σας φοβίζει το γεγονός ότι λόγω των καταλήψεων μπορεί ενδεχομένως να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα και διασπορά κάτι που ανησυχεί πολύ τον κόσμο και αν υπάρχει κάποια σκέψη πάνω σε αυτό. Για τον κύριο Κοντοζαμάνη, αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πότε θα παραδοθούν οι μάσκες στα σχολεία και ποιοι θα επιβαρυνθούν με το κόστος αυτή τη φορά. Και για την κυρία Ράπτη, επειδή η Covid είναι μία μοναχική νόσος, αν υπάρχει η σκέψη στα Νοσοκομεία στις κλίνες, στις ΜΕΘ, να υπάρχει κάποιος ψυχολόγος να υποστηρίξει, να ενθαρρύνει τους ασθενείς.
Ζ. ΡΑΠΤΗ: Κατ’ αρχάς να πω ότι στα ψυχιατρικά μας Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι μπορούν και υποστηρίζουν ακριβώς αυτούς οι οποίοι ασθενούν και βρίσκονται εκεί, ακόμα και για την περίπτωση που θα ασθενήσουν με νόσο Covid.
Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποια τέτοια ανάγκη νοσηλείας και άρα κατ’ επέκταση να έχουμε αντίστοιχα την ανάγκη υποστήριξής του. Όμως είναι βέβαιο ότι αυτή η δομή διαθέτει αυτούς τους ειδικούς.
Από εκεί και πέρα, το ίδιο διαθέτουν και οι δομές των ψυχιατρικών Κλινικών εντός των γενικών Νοσοκομείων της χώρας και αυτές οι ψυχιατρικές Κλινικές είναι συνδεδεμένες με τους ξενώνες και τα διαμερίσματα όπου οι άνθρωποι αυτοί νοσηλεύονται στη διάρκεια και κατά τη διαδικασία της αποασυλοποίησης, όπου και εκεί υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί να τους βοηθήσουν.
Σ. ΚΩΣΤΑΡΑ: Συγγνώμη, εννοώ στα Νοσοκομεία αναφοράς. Εκεί όπου είναι στις ΜΕΘ και στις απλές κλίνες οι άνθρωποι και είναι μόνοι τους ως επί το πλείστον.
Ζ. ΡΑΠΤΗ: Στην πλειοψηφία των Νοσοκομείων υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι. Όμως εκείνο το οποίο είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουμε, και για αυτό παρουσιάσαμε σήμερα τη γραμμή της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, αν κάποιος θέλει, είναι δωρεάν, να μιλήσει με οποιονδήποτε ψυχολόγο χρειάζεται σε όλο το εικοσιτετράωρο.
Γιατί καταλαβαίνουμε όλοι, ότι οι ανάγκες που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή για απομόνωση είναι πάρα πολύ σημαντικές. Άρα δεν θα μπορούσε κάποιος να παρίσταται με φυσικό τρόπο ούτως ώστε να βοηθήσει τον άνθρωπο που το χρειάζεται.
Όμως αυτό ακριβώς θα κάνει αυτή η γραμμή με το εξειδικευμένο προσωπικό και αν θέλετε και τη σφραγίδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, η οποία έχει και την επιστημονική ευθύνη για τους ανθρώπους αυτούς που συμβουλεύουν.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, το έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, δεν θα υπάρξει επιπλέον κόστος. Δεν θα υπάρξει κόστος ούτε για το Κράτος και, βεβαίως, ούτε για τους μαθητές γιατί χορηγείται δωρεάν. Και δεν είναι μία η μάσκα η οποία θα δοθεί στους μαθητές. Θα έχει ολοκληρωθεί η διανομή τους εντός του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Σε σχέση με τις καταλήψεις, νομίζω ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη και αφορά και ζήτημα ατομικής ευθύνης του καθενός ο οποίος συμμετέχει στην κάθε κατάληψη.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα. Σας ευχαριστούμε πολύ.