Διεθνείς και εσωτερικές μετακινήσεις – Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να ταξιδέψωꓼ

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου – https://eody.gov.gr/kathorismos-omadon-ayximenoy-kindynoy-gia-sovari-loimoxi-covid-19 -,συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή λόγω αυξημένου κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

 

Συνιστάται ο εμβολιασμός για την Covid-19 λοίμωξη πριν το ταξίδι μουꓼ

Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυτικών δόσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο τόσο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου όσο και για την αποφυγή σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της  Covid-19 λοίμωξης.

 

Πότε χρειάζεται να αναβάλω το ταξίδι μου

Συστήνεται η αναβολή του ταξιδιού εάν

 • έχετε συμπτώματα συμβατά με Covid-19 λοίμωξη
 • έχετε θετικό αποτέλεσμα σε ταχεία δοκιμασία αντιγόνου ή μοριακό έλεγχο με RT-PCR ή αναμένετε το αποτέλεσμα δοκιμασίας ανίχνευσης για COVID-19
 • είστε στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος

 

Τι να κάνω αν εμφανίσω συμπτώματα πριν το ταξίδι μουꓼ

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, καταβολή, κυνάγχη, μυαλγίες, ανοσμία, αγευσία, δυσγευσία, αναβάλετε το ταξίδι σας, περιοριστείτε στο σπίτι και αναζητείστε ιατρική βοήθεια.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδαꓼ

Από 1 Μαΐου 2022, έχουν αρθεί οι υγειονομικοί  περιορισμοί Covid-19 για την είσοδο στην Ελλάδα.
Οι προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα ανευρίσκονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα https://travel.gov.gr/.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την είσοδο σε άλλες χώρες;

Καθώς η πανδημία COVID-19 εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται, τροποποιούνται και οι προϋποθέσεις εισόδου σε όλες τις χώρες. Επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις διεθνείς μετακινήσεις  ανευρίσκονται στις ιστοσελίδες :

 

Και στις ιστοσελίδες των Πρεσβειών και των Προξενείων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας των χωρών προορισμού.

 

Τι χρειάζεται να κάνω πριν ταξιδέψω με το αεροπλάνοꓼ

Πριν το ταξίδι σας με το αεροπλάνο συνιστάται να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία που θα ταξιδέψετε. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες

Πρωτόκολλο των αφίξεων στην Ελλάδα – https://travel.gov.gr/

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) – http://www.ypa.gr/

 

Τι χρειάζεται να κάνω πριν ταξιδέψω με το πλοίοꓼ

Πριν το ταξίδι σας με το πλοίο συνιστάται να επικοινωνήσετε με τη ναυτιλιακή εταιρεία που θα ταξιδέψετε. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες

Πρωτόκολλο των αφίξεων στην Ελλάδα – https://travel.gov.gr/

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) – https://www.ynanp.gr/

 

Τι χρειάζεται να κάνω πριν ταξιδέψω με το λεωφορείο ή με το τραίνο ꓼ

Πριν το ταξίδι σας με το λεωφορείο ή το τραίνο συνιστάται να επικοινωνήσετε με τη μεταφορική επιχείρηση (ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) που θα ταξιδέψετε. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες

Πρωτόκολλο των αφίξεων στην Ελλάδα – https://travel.gov.gr/

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – https://www.yme.gov.gr/

 

Πως μπορώ να προφυλαχθώ από την COVID-19 λοίμωξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιούꓼ

Για την προφύλαξη από την μετάδοση της COVID-19 λοίμωξης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

 • εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα.
 • εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
 • τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.
 • αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα

 

Τι κάνω εάν εμφανίσω συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη κατά την διάρκεια του ταξιδιούꓼ

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα COVID-19 λοίμωξης όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, καταβολή, κυνάγχη, μυαλγίες, ανοσμία, αγευσία, δυσγευσία, κλπ. ενώ ταξιδεύετε :

 • αποφύγετε να συνεχίσετε το ταξίδι σας και να επιβιβαστείτε σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο, τραίνο)
 • περιοριστείτε στον χώρο διαμονής σας
 • αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα
 • αναζητήστε ιατρική βοήθεια
 • επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας και ακολουθήστε τις οδηγίες διαχείρισης ενδεχόμενου / επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 λοίμωξης
 • επικοινωνήστε με τις Προξενικές Αρχές της Ελλάδας

 

Εάν έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 λοίμωξης ενώ ταξιδεύετε ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών δημόσιας υγείας για τη διαχείριση των στενών επαφών (καραντίνα, αυτοπαρακολούθηση).

 

Τι χρειάζεται να κάνω μετά την επιστροφή μου

Μετά την επιστροφή σας :

 • παρακολουθήστε την υγείας σας για 10 ημέρες.
 • παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

 

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ