ΚΕΕΛΠΝΟ

Κοροναϊός , Νέος – MERS – CoV

Γενικές Πληροφορίες

Σχετικά με το νέο κορωνοϊό Covid-19 παρακαλώ πατήστε εδώ

Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε  την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.
Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.
Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία,  η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα  και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να  αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης,  περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.
Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνιστώνται  τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Πληροφορίες για:

Κοινό

Επαγγελματίες

Ταξιδιώτες

Επιδημιολογική Επιτήρηση

Επιδημιολογικά Δεδομένα

Δελτίο Δήλωσης

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Ο νέος κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως παθογόνο για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS. Παρόλα αυτά, ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς.

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή/και θάνατο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου βασίζονται στη μελέτη πολύ περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε πώς έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό όσοι έχουν νοσήσει. Η διερεύνηση όμως των κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να προσδιοριστεί ποια είναι η πηγή του ιού, ποιοι τύποι έκθεσης οδηγούν στη μόλυνση, ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης, ποια είναι η κλινική εικόνα και η πορεία της νόσου.

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο . Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δυο μικρές συρροές κρουσμάτων μέσα σε οικογένειες, με εκδήλωση της νόσου και μεταξύ μελών που δεν είχαν ταξιδέψει ,αλλά που είχαν εκτεθεί στο αρχικό περιστατικό - μέλος της οικογένειας.

Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από το νέο κοροναϊό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η υποστηρικτική αγωγή των κρουσμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Όπως προαναφέρθηκε ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και συγκεκριμένα: Υγιεινή χεριών:
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.
  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.
Υγιεινή του Αναπνευστικού:
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού

Μέχρι και τις 26 Μαρτίου 2013, έχουν καταγραφεί συνολικά 17 κρούσματα της νόσου. Ο ιός απομονώθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2012 από ασθενή που είχε εκδηλώσει σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού τον Ιούνιο του 2012. Τα περισσότερα από τα κρούσματα φαίνεται ότι έχουν μολυνθεί σε περιοχές της Μέσης Ανατολής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ), για έξι κρούσματα φαίνεται να έχει υπάρξει ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Δεν είναι γνωστή ακόμα η έκταση της διασποράς του νέου κοροναϊού. Για το λόγο αυτό, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), παρακολουθούν στενά τις σοβαρές οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε όλη την Ευρώπη και διερευνάται κάθε ασυνήθιστη μορφή σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού ή πνευμονίας.
Το SARS οφείλεται σε ένα κοροναϊό που απομονώθηκε το 2003 και ανήκει στην ίδια μεγάλη οικογένεια ιών που ανήκει και ο νέος κοροναϊός. Μπορούμε επομένως να πούμε ότι το ιός που προκαλεί το SARS και ο νέος κοροναϊός έχουν μια μακρινή συγγένεια. Και οι δύο αυτοί ιοί είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο. Ωστόσο, έχουν σημαντικές διαφορές με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες για το νέο κοροναϊό. Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι ο νέος κοροναϊός δε φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, ενώ ο ιός του SARS ήταν πολύ πιο μεταδοτικός.
Αυτό είναι μια πιθανότητα, αλλά η ακριβής προέλευση του ιού δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.
Δεν έχει αποδειχθεί ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είχαν εκτεθεί στον ιό μέσω άμεσης επαφής με ζώα.
Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει καμιά σύσταση για περιορισμό ταξιδιών ή διακίνησης προϊόντων για τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Όμως οι συστάσεις μπορεί να αναθεωρηθούν, με τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού.
Τόσο ο Π.Ο.Υ, όσο και το ECDC, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις εμπλεκόμενες χώρες και μεταξύ τους, ώστε να ενημερώνουν συνεχώς σχετικά με την κατάσταση, ενώ έχουν εκδώσει συστάσεις για την επιτήρηση, τον εργαστηριακό έλεγχο, τα μέτρα πρόληψης και έλεγχου και την κλινική διαχείριση των κρουσμάτων, με βάση τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες για το νέο ιό.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα