ΚΕΕΛΠΝΟ

Λύσσα

Γενικές Πληροφορίες

Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου.
Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.
Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι τις 14 Μαίου 2014 είχαν ανευρεθεί σαράντα οκτώ (48) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Λάρισας (Πίνακας 1). Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥσυνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας.

 

Π.Ε. εντόπισης ζώου Είδος ζώου Πλήθος
 Θεσσαλονίκης κόκκινη αλεπού 9
σκύλος  1
 Καστοριάς σκύλος 1
 Κιλκίς κόκκινη αλεπού 16
βοοειδές  2
 Κοζάνης κόκκινη αλεπού 2
 Πέλλας σκύλος 1
κόκκινη αλεπού 9
 Σερρών σκύλος 1
 Τρικάλων γάτα 1
κόκκινη αλεπού 4
 Λάρισας σκύλος  1
Σύνολο
48

 

Ορισμός

Ορισμοί κρούσματος

Ορισμοί κρούσματος για υποχρεωτική δήλωση νοσημάτων

Πληροφορίες για:

Κοινό

Ο ΕΟΔΥ Θεσσαλονίκης οργανώνει εκπαιδευτικές ημερίδες σε 20 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας με θέμα «Λύσσα – Μέτρα πρόληψης».

Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τόσο την ομάδα των εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας, όσο και τους μαθητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

Απολογισμός παρεμβάσεων για τη λύσσα_2014

Το εκπαιδευτικό υλικό των ημερίδων παρατίθεται προς χρήση, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που δίνονται στις ημερίδες.

Παρακαλούμε τους εκπαιδευτικούς, για την αποστολή του εντύπου «Υλοποίηση ενημερωτικών παρεμβάσεων για τη λύσσα» στον ΕΟΔΥ Θεσσαλονίκης και στο fax: 2310-229139, 2313-320623 ή μέσω email: keelpno.thess@eody.gov.gr

Εκπαιδευτικές παρουσιάσεις

Λύσσα: Γενικές πληροφορίες

(Παρουσίαση 1)

Μέτρα πρόληψης για τη λύσσα

(Παρουσίαση 2)

Ενημέρωση και παιχνίδι γνώσεων για τα παιδιά

(Παρουσίαση 3 και τεστ)

Αντιλυσσικά εμβόλια- δολώματα για τα άγρια ζώα, Οδηγίες προφύλαξηςOral rabies vaccines for wild animals-General Precautions

Επαγγελματίες

Πρόληψη λύσσας – Έλεγχος αντισωμάτων & αντιλυσσικό εμβόλιοΕγκύκλιος με επικαιροποιημένες οδηγίες για δυνητική έκθεση στον ιό της λύσσας (20-06-2022) ΑΔΑ: 6Ν8Ε465ΦΥΟ-ΒΜ7Επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό της λύσσας στην Ελλάδα (Επικαιροποίηση 20/06/2022)Οδηγίες για την αποστολή δείγματος για εργαστηριακό έλεγχο για τη λύσσα_Ιούνιος 2017Εντολή Κτηνιατρικής Παρακολούθησης Ζώου_Φεβ_2015Δελτίο καταγραφής περιστατικού δήγματος (δαγκώματος) ζώου [word]Δελτίο καταγραφής περιστατικού δήγματος (δαγκώματος) ζώου [pdf]Δελτίο Άμεσης Δήλωσης Περιστατικού με Πιθανή Έκθεση στον ιό της ΛύσσαςΔελτίο Διερεύνησης Περιστατικού με Πιθανή Έκθεση στον ιό της ΛύσσαςΔελτίο Διερεύνησης Περιστατικού με Επαφή με Εμβόλιο-Δόλωμα_Φεβ_2015Συμπληρωματικές /Διευκρινιστικές Οδηγίες_Φεβ_2015Εγκύκλιος με οδηγίες για λύσσα, 03-06-2013Αλγόριθμος διαχείρισης έκθεσης σε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσαςΑλγόριθμος αντιμετώπισης λύσσας

Ταξιδιώτες

Επιδημιολογική Επιτήρηση

Κλινική περιγραφή

Η λύσσα είναι οξεία εγκεφαλομυελίτιδα που σχεδόν πάντα εξελίσσεται σε κώμα ή οδηγεί στο θάνατο εντός δέκα ημερών μετά το πρώτο σύμπτωμα.

Εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση της νόσου

  • Ανίχνευση ιικού αντιγόνου με άμεσο ανοσοφθορισμό σε κλινικό δείγμα (κατά προτίμηση στον εγκέφαλο ή τα νεύρα που περιβάλλουν τους θύλακες των τριχών του τραχήλου).
  • Ανίχνευση νουκλεϊνικού οξέος του ιού της λύσσας με μοριακές μεθόδους (PCR) σε κλινικό δείγμα.
  • Απομόνωση του ιού της λύσσας σε κυτταροκαλλιέργεια ή σε πειραματόζωο, από σίελο, εγκεφαλονωτιαίο υγρό ή από ιστό του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Ανίχνευση υψηλού τίτλου εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού της λύσσας (πλήρης αδρανοποίηση) στον ορό ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ατόμου που δεν έχει εμβολιαστεί.

Κατάταξη του κρούσματος (γίνεται από τον ΕΟΔΥ)

Ενδεχόμενο

Κρούσμα που συμφωνεί με την κλινική περιγραφή χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Επιβεβαιωμένο

Κρούσμα που συμφωνεί με την κλινική περιγραφή και έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Δελτίο Δήλωσης

Πολυμέσα