1

e-Eνημέρωση, Ιούνιος 2019

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Μπήκαμε στον Ιούλιο και ξεκινά η κατεξοχήν περίοδος καλοκαιρινών διακοπών αλλά και υψηλών θερμοκρασιών. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε όλα τα προληπτικά μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να μη διακινδυνεύσετε την υγεία τη δική σας όσο και της οικογενείας σας είτε αναχωρήσετε για διακοπές είτε παραμείνετε στις εστίες σας. Η θερινή ατζέντα της δημόσιας υγείας όμως δεν επικεντρώνεται μόνο στον καύσωνα: Τα κουνούπια και τα νοσήματα που αυτά μεταδίδουν, συνιστούν πλέον κάθε καλοκαίρι υγειονομική προτεραιότητα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά συχνά και της κεντρικής Ευρώπης. Στο σημείο αυτό αξίζει να επαναλάβουμε ότι από την αρχή του έτους έως σήμερα κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχει καταγραφεί, ούτε στη χώρα μας αλλά ούτε και σε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Η κοινή αντιμετώπιση απειλών υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μελιταίος πυρετός, τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων αλλά και η βράβευση ενός δικού μας ανθρώπου υπήρξαν μερικά από τα ζητήματα που απασχόλησαν τον ΕΟΔΥ τον περασμένο μήνα.

Καλή ανάγνωση!


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά την Επιστροφή των παρανόμως Διακινηθέντων Ατόμων

Τα «Ανθρώπινα δικαιώματα κατά την επιστροφή των παρανόμως διακινηθέντων ατόμων» αποτέλεσε το θέμα συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSCE–ODIHR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης(IOM) και του Γραφείου του Εθνικού Συντονιστή για το trafficking.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη  διαδικασία επιστροφής των επιβιωσάντων trafficking, στις καλές πρακτικές, στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας για την αντιμετώπιση του trafficking και στην εφαρμογή του νόμου 4554/2018 για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο ΕΟΔΥ εκπροσωπήθηκε από τη γιατρό κ.Χ.Μπότση, η οποία  παρουσίασε το πρόγραμμα PHILOS και τις δράσεις του,  το εργαλείο διερεύνησης της ανηλικότητας στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ευαλωτότητας αλλά και τη συμβολή των ψυχοκοινωνικών κλιμακίων του PHILOS στην εισήγηση αξιολόγησης σχέσης συγγενών-ασυνοδεύτων ανηλίκων, με στόχο την ανάθεση επιτροπείας. Η κ.Μπότση αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού για το τrafficking  και στην ανάπτυξη δεικτών εντοπισμού θυμάτων trafficking.

Ενωμένοι για την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας υγείας

Η ετήσια κοινή συνάντηση των εθνικών σημείων αναφοράς (Νational Focal Points/NFP) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την Ετοιμότητα και Απόκριση και Αντιμετώπιση Απειλών δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη κατά το διήμερο 23-24 Μαΐου.

Θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Από την ειρήνη στην κρίση Δημόσια Υγείας: Τα Κράτη Μέλη και το ECDC σχεδιάζουν και υλοποιούν μαζί» ενώ είχαν κληθεί επίσης και μετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕC), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕΑ), καθώς και κρατών που βρίσκονται σε φάση ένταξης.

Η ατζέντα περιλάμβανε θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική ετοιμότητα και απόκριση σε επιδημίες μεταδοτικών νοσημάτων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Ειδικότερα, η συνάντηση εστίασε στα εξής:

  • Στάδια προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μιας κρίσης δημόσιας υγείας
  • Κοινές Δράσεις σε Προγράμματα Υγείας της ΕΕ στα πεδία της Ετοιμότητας και της Απόκρισης
  • Έγκαιρος εντοπισμός
  • Φάση Απόκρισης στην κρίση της δημόσιας υγείας
  • Λειτουργία Επιχειρησιακών Κέντρων
  • Πρόοδος στα εργαλεία επιδημιολογικής επιτήρησης και τρόποι μέτρησης της απόκρισης και του αποτελέσματος
  • Φάση επανόδου (επαναφοράς) στην κανονικότητα, με εκτενή αναφορά στα συμπεράσματα από την ολοκλήρωση της ετήσιας περιόδου διαχείρισης της γρίπης

Η συνάντηση συμπεριέλαβε ομιλίες, ομάδες εργασίας και εξειδικευμένα workshops και ολοκληρώθηκε προσφέροντας στους συμμετέχοντες πληθώρα γνώσεων και κατάλληλων εργαλείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τα Εθνικά Σημεία Αναφοράς.

Ο ΕΟΔΥ εκπροσωπήθηκε από τους κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο και Γιώργο Δελή (Κέντρο Επιχειρήσεων, Γραφείο Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων) και την κ.Ελεονώρα Χατζηπασχάλη (Γραφείο Επιστημονικών Συμβούλων Προέδρου ΕΟΔΥ).

 

Στέλεχος του ΕΟΔΥ σκηνοθετεί και διακρίνεται

Στιγμιότυπο από τη βράβευση του κ.Αβραμίδη

Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον “πατέρα” της ελληνικής επαγγελματικής ναυαγοσωστικής Λουκά Μπισταράκη και παρουσιάζει την ιστορική πορεία της ναυαγοσωστικής  στην Ελλάδα, κέρδισε διεθνές βραβείο.

Η “Ωδή στη Χαρά της Διάσωσης”, όπως λέγεται το ντοκιμαντέρ, βραβεύτηκε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τον Ερυθρό Σταυρό και την Υγεία (International Festival of Red Cross and Health Films, Βάρνα, 13-17 Ιουνίου), το οποίο φέτος είχε και αφιέρωμα στην ναυαγοσωστική. Ειδικότερα, το φιλμ απέσπασε το “Ειδικό Βραβείο Δεσποτικής Αφήγησης Γεγονότων Ερυθρού Σταυρού». Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είχαν υποβληθεί πάνω από 3.200 υποψήφιες ταινίες από 120 χώρες.

Δημιουργός του φιλμ και αποδέκτης του βραβείου το στέλεχος ΕΟΔΥ κ. Στάθης Αβραμίδης, ο οποίος ασχολείται και διακρίνεται στην εφαρμοσμένη και αθλητική ναυαγοσωστική (Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού/ΣΕΦΑΑ Αθηνών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός).

Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1965. Διοργανώνεται από τον Βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό και το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Βάρνας και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου,  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNESCO

Σχετικά με το φεστιβάλ: http://redcrossfilmfest.org/index_eng.html

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=RsaVzQjKEEM


ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

 

Τα κουνούπια δεν αστειεύονται. Προφυλαχθείτε!

Καθώς η  περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών έχει ήδη ξεκινήσει, δεν θα πρέπει να αμελούμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, ώστε να μειώσουμε  τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια σχεδόν βάση υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας.Είναι πιθανή, κατά συνέπεια, αλλά και αναμενόμενη η επανακυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές. Για τη χρονική περίοδο που αφορά στο έτος 2019 έως και σήμερα 19/06/2019, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης, Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών…

Όλα τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, στην ιστοσελίδα μας: https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/

Δελτίο τύπου της 19.6.2019: https://eody.gov.gr/schetika-me-dimosieymata-gia-ton-io-toy-dytikoy-neiloy/

 

Επιστημονική συνάντηση για τη βρουκέλλωση

Το στέλεχος ΕΟΔΥ, Γ.Δουγάς, κατά την παρουσίαση του

Η βρουκέλλωση (μελιταίος πυρετός) βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής-ενημερωτικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ΕΟΔΥ στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο πλαίσιο του διμερούς (Ελλάδα – Γερμανία) ερευνητικού προγράμματος “BRIDGING”.

Στόχος της συνάντησης, την οποία παρακολούθησαν  επαγγελματίες υγείας που σχετίζονται με  τις ζωοανθρωπονόσους αλλά και γενικό κοινό ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη  βρουκέλλωση.

Ομιλητές ήταν ο  κ. Π. Σκένδρος, συντονιστής του προγράμματος και αναπλ. καθηγητής Παθολογίας, ο   κ. Α. Σαχπατζίδης, διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, η κ Μ. Πανοπούλου, αναπλ. καθηγήτρια Μικροβιολογίας,  ο κ. Δ. Σταθάκης, οικονομολόγος ενώ ο ΕΟΔΥ εκπροσωπήθηκε  από τον κ. Γ. Δουγά, κτηνίατρο – επιδημιολόγο.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

https://eody.gov.gr/disease/vroykellosi/

http://www.bridgingproject.eu/


ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

Παγκόσμια ήμερα προσφύγων, 20 Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, είναι μέρα απόδοσης τιμής για τα εκατομμύρια προσφύγων που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια, την ελευθερία. Είναι ακόμη ημέρα αλληλεγγύης από όλους εμάς που καλούμαστε στο πρόσωπό τους να σεβαστούμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.Ο ΕΟΔΥ, με το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα  PHILOS, στάθηκε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στην πρώτη γραμμή προσφέροντας ιατρική, νοσηλευτική και ψυχοκοινωνική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον προσφυγικό πληθυσμό…

Σχετικά: https://eody.gov.gr/pagkosmia-imera-prosfygon-3/

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, 14 Ιουνίου

Με σύνθημα «Μας αρέσει ο τύπος σου. Ο δικός σου τύπος (ομάδα) αίματος είναι τόσο πολύτιμος όσο δεν μπορείς να φανταστείς» εορτάστηκε  φέτος στις 14 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2019. Φιλοξενούσα χώρα των κεντρικών εκδηλώσεων του ΠΟΥ ήταν η Ρουάντα.

Το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης των Μεταγγίσεων του ΕΟΔΥ για ερωτήματα που άπτονται της ασφάλειας του αίματος καθώς και της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Περισσότερο υλικό για την αιμοεπαγρύπνηση, την ασφάλεια αίματος και την εθελοντική αιμοδοσία για το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Σχετ.σύνδεσμος: https://eody.gov.gr/disease/aimoepagrypnisi-asfaleia-aimatos-aimodosia-ethelontiki/


ΝΕΑ από την ΕΕ & τους ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Καλοκαιρινό σχολείο για την υγεία προσφύγων – μεταναστών, 15-19 Ιουλίου, Τσεσμέ, Τουρκία

Με βασικό θέμα «Από την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις μακροπρόθεσμες πολιτικές ένταξης» πραγματοποιείται από τις 15 έως και τις 19 Ιουλίου το τρίτο κατά σειρά καλοκαιρινό σχολείο του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Περισσότερα (ΕΝ): http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-determinants/knowledge-hub-on-health-and-migration/summer-school/summer-schools/2019/summer-school-2019

 

12ο Ευρωπαϊκό συνέδριο δημόσιας υγείας, 20-23 Νοεμβρίου, Μασσαλία, Γαλλία

Πλούσιο σε θεματολογία είναι το πρόγραμμα του 12ου συνεδρίου δημόσιας υγείας, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Μασσαλία, με κεντρικό θέμα «Χτίζοντας γέφυρες για την αλληλεγγύη και τη δημόσια υγεία. Το πρόγραμμα,  το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνει θέματα για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ηλεκτρονική υγεία, τον εμβολιασμό επαγγελματιών υγείας κατά της γρίπης, τη γεφύρωση δημόσιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και άλλα επίκαιρα και ενδιαφέροντα.

Το ευρωπαϊκό συνέδριο δημόσιας υγείας (EPH Conference) διοργανώνεται από την European Public Health Association ( EUPHA) οργάνωση που συνενώνει τις ενώσεις και ινστιτούτα δημόσιας υγείας  στην Ευρώπη. Η EUPHA δρύθηκε το 1992 και σήμερα αριθμεί 86 μέλη από 47 κράτη.

Σχετ.σύνδεσμοι:

https://eupha.org/

https://ephconference.eu/