ΚΕΕΛΠΝΟ

e-Eνημέρωση, Μάιος 2019

|
16.05.2019

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Πυκνή σε δραστηριότητες υπήρξε  για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας η περίοδος που ακολούθησε την ίδρυσή του στις αρχές του περασμένου Μάρτη: Στελέχη του ΕΟΔΥ απάντησαν στο κέντρο της Αθήνας σε ερωτήσεις πολιτών αναφορικά με την ασφάλεια και τα οφέλη του εμβολιασμού ενώ προετοιμάζονται και σύντομα θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στον τομέα αυτό.  Στο κέντρο της Αθήνας άλλωστε εξελίσσεται με επιτυχία το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής αποστειρωμένων συριγγών σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ενώ εκπαιδευτικές δράσεις για την πρόληψη hiv/AIDS και ηπατιτίδων πραγματοποιήθηκαν στη Β.Ελλάδα.

Το μείζον θέμα της εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού και οι υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν από αυτόν συζητήθηκαν σε ευρεία συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων  με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει συντονιστικό ρόλο στο εγχείρημα. Υπηρετώντας με συνέπεια τον εξωστρεφή χαρακτήρα μιας σύγχρονης δημόσιας υγείας, ο ΕΟΔΥ εκπροσωπήθηκε και συνεισέφερε εμπειρογνωμοσύνη σε συναντήσεις διεθνών και ευρωπαϊκών δικτύων,  δυο ενδιαφέροντα άρθρα στελεχών του φιλοξενήθηκαν σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Οργανισμού σε κοινό αλλοδαπών φοιτητών…


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, 24-30 Απριλίου 2019

Στην πολυσύχναστη οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκε και φέτος κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών. Με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων αλλά και συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με κάθε ενδιαφερόμενο, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ  ανέδειξαν τη σημασία των εμβολιασμών και  έλυσαν απορίες που άπτονταν της ασφάλειας των εμβολίων.

Στη δράση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ.Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ενώ παρευρέθηκε και η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ελλάδα, Δρ Jaana Marianna Trias

Περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα και τη σημασία των εμβολιασμών στην ιστοσελίδα μας: https://eody.gov.gr/eyropaiki-evdomada-emvoliasmon-24-30-aprilioy-2019/

 

Παγκόσμια Ημέρα για την εφαρμογή της Yγιεινής των Χεριών, 5 Μαΐου 2019

Η Υγιεινή των Χεριών (ΥΧ) αναφέρεται στην παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας με καθαρά χέρια, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων από το νοσοκομειακό περιβάλλον στους ασθενείς. Γι αυτό το λόγο η Υγιεινή των Χεριών σχετίζεται άμεσα  με την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2005 εγκαινίασε την έναρξη μίας εκστρατείας παγκόσμιας εμβέλειας – First Global Patient Safety Challenge Clean Care is Safer Care – με στόχο την προώθηση της εφαρμογής της ΥΧ σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ασφάλειας των Ασθενών. Η χώρα μας αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου της Υγιεινής των Χεριών από το 2010, στο οποίο συμμετέχουν ήδη 139 κράτη-μέλη του ΠΟΥ.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/themata-ygeias/ygieini-ton-cherion/

 

Ευρεία συνάντηση φορέων για την εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού

Την πρώτη της συνάντηση πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες στο κτήριο του ΕΟΔΥ, στο Μαρούσι, η Διαρκής Ομάδα Εργασίας (ΔΟΕ) για το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ), υπό το συντονισμό της κ.Ε.Χατζηπασχάλη, επιστημονικής συμβούλου στο γραφείο Επιστημονικών Συνεργατών Προέδρου ΕΟΔΥ. Η εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς αυτός αποτελεί το βασικό νομικό εργαλείο για τον έλεγχο εξάπλωσης διασυνοριακών απειλών για την υγεία και την προστασία της δημόσιας υγείας στο διεθνοποιημένο πλέον υγειονομικό περιβάλλον.

Η Ομάδα συστάθηκε μετά από ενέργειες του ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ, που είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής (National focal point) για τα θέματα που αφορούν τον ΔΥΚ.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων. Ειδικότερα, στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν τα Υπουργεία Υγείας,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι Ιατρικές Σχολές των  Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), το Κέντρο Δηλητηριάσεων, το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα Τελωνεία, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κ.α.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που κατά προτεραιότητα καλείται να διαχειρισθεί η χώρα μας και ορίστηκαν τα επόμενα βήματα υλοποίησής τους.


ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Επιστημονικό συνέδριο για τη λεγιονέλλα, 10-12 Σεπτεμβρίου 2019, Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή ομάδα μελέτης λοιμώξεων από λεγιονέλλα (ESGLI) διοργανώνει το 6ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο  στην Αθήνα, 10-12 Σεπτεμβρίου 2019. Οι συναντήσεις της ομάδας ESGLI (πρώην EWGLI) διοργανώνονται κάθε έτος σε όλη την Ευρώπη από το 1986. Πρόκειται για μια πολύτιμη ευκαιρία συνάντησης με άλλα μέλη της κοινότητας  ευρωπαίων και διεθνών εμπειρογνωμόνων για την λεγιονέλλα και την Νόσο των Λεγεωναρίων.

Ο ΕΟΔΥ  συνεργάζεται με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για την  προβολή αυτού, ενώ παράλληλα  θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου μέσω ομιλίας σχετικά με την επιδημιολογική επιτήρηση του νοσήματος.

Το  ετήσιο συνέδριο ESGLI 2019 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την Νόσο των Λεγεωναρίων όπως τη μικροβιακή γενετική και την παθογένεια της λεγιονέλλας καθώς και  εφαρμογή τεχνικών ανίχνευσης, ελέγχου και διαχείρισης της Νόσου των Λεγεωναρίων.

Στόχος της συνάντησης είναι να συγκεντρώσει ερευνητές και επαγγελματίες από όλους τους σχετικούς κλάδους με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας. Το συνέδριο θα παρουσιάσει τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και γνώσεις σχετικά με την επιδημιολογία και την επιτήρηση της νόσου των Λεγεωναρίων, καινοτόμες διαγνωστικές μεθόδους, αλληλεπίδραση μικροβιακών στελεχών και περιβάλλοντος, μελέτες περιπτώσεων, στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου του νοσήματος καθώς και διαχείριση συρροών κρουσμάτων.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:

http://esgli2019.com/

 

Μείωση Βλάβης σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ)

Μεγάλη η ανταπόκριση των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών στο πρόγραμμα μείωσης βλάβης που εξελίσσεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου ζει και δραστηριοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών. Σκοπός του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται έως σήμερα, είναι η μείωση βλάβης και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS και των Ηπατιτίδων σε ΧΕΝ, μέσω της δωρεάν διανομής αποστειρωμένων συριγγών και υλικού ασφαλούς χρήσης. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην αύξηση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους «κρυφούς» πληθυσμούς, όπως οι ΧΕΝ, που ενδέχεται να έχουν πολλαπλές ευπάθειες (πχ. άστεγοι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, HIV+, εκδιδόμενα άτομα κ.α.).

Εκτός από την παροχή καθαρών συριγγών, το πρόγραμμα μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως πύλη μέσω της οποίας οι χρήστες μαθαίνουν, ενημερώνονται για τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρόληψης, όπως το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ανώνυμου Ελέγχου για τον HIV «SIMIO PLUS», που λειτουργεί από τον ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», στην Πολυκλινική Αθηνών (βλ.σχετ. στην ιστοσελίδα μας). Eπίσης, οι χρήστες διασυνδέονται με μονάδες ειδικών λοιμώξεων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το πρόγραμμα κινητής μονάδας με ομάδα – στόχο τους ΧΕΝ, στο κέντρο της Αθήνας, υλοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00 έως 14:00). Ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη του Οργανισμού διανέμουν δωρεάν αποστειρωμένες σύριγγες και ασφαλές υλικό χρήσης σε κινητή μονάδα που βρίσκεται στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Μέσω του προγράμματος της κινητής μονάδας μείωσης βλάβης, ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2017 μέχρι και σήμερα, σε σύνολο 494 εξορμήσεων, έχει διανείμει συνολικά 92.266 δωρεάν σύριγγες και 20.598 προφυλακτικά.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΟΔΥ Β.Ελλάδας στην Ξάνθη και την Κομοτηνή

Διήμερη εκπαίδευση (11-12  Απριλίου),  υγειονομικών υπαλλήλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην πρόληψη λοιμώξεων hiv/AIDS και ηπατιτίδων υλοποίησε ο περιφερειακός ΕΟΔΥ Β.Ελλάδας στην Ξάνθη. Στους ομιλητές συμμετείχαν οι κ. Ε. Τερζή, επιμελήτρια Α΄ γιατρός ΕΣΥ, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, ΜΕΛ ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, Λουκάς Γεωργίου, γιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, προϊστάμενος του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Π.Α.Μ.Θ., Φανή Γκόμα, συμβουλευτική ψυχολόγος, υπεύθυνη Περιφερειακού ΕΟΔΥ Βόρειας Ελλάδας.  Συνολικά ενημερώθηκαν 24 υγειονομικοί υπάλληλοι.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή βιωματικό σεμινάριο/workshop σε εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Π.Ε. Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης & Ροδόπης) με στόχο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε οι εκπαιδευτικοί να διαχειρίζονται ερωτήματα μέσα στο σχολικό περιβάλλον σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τον hiv/AIDS.

Το  βιωματικό σεμινάριο έγινε  στις 11 Απριλίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (08 – 14 Απριλίου 2019),  που διοργάνωσε η Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.


Ο ΕΟΔΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή Συμμαχία για τον Εμβολιασμό  

Ήδη από το τέλος του προηγουμένου έτους, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία V.Andriukaitis,  είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει την Συμμαχία για τον Εμβολιασμό (Coalition for Vaccination) προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα μείζονα θέματα της παραπληροφόρησης σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και της ανεπαρκούς γνώσης του γενικού πληθυσμού σε σχέση τους κινδύνους που εγκυμονούν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Η εναρκτήρια εκδήλωση της Συμμαχίας πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου στις Βρυξέλλες όπου η Ελλάδα προσχώρησε στη Συμμαχία εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ.Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Η Συμμαχία απευθύνεται στις ευρωπαϊκές ενώσεις των εργαζομένων στην υγεία αλλά και τις ενώσεις σπουδαστών επιστημών υγείας, τις οποίες καλεί να δεσμευτούν ότι θα παρέχουν σωστή πληροφόρηση στο κοινό, αντικρούοντας τους μύθους και ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές. Τα μέλη της Συμμαχίας θα εργασθούν για την πραγματοποίηση των δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις θα γίνουν εντός εθνικών συνόρων.

Ο ΕΟΔΥ,  εθνικός φορέας αρμόδιος για τη Συμμαχία για τον Εμβολιασμό, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη Συμμαχία και τους σκοπούς της,  αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της  ελληνικής Συμμαχίας. Μείνετε συντονισμένοι!

 

Παρουσίαση του ΕΟΔΥ σε Αμερικανούς φοιτητές

Παρουσίαση του έργου του ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκε από τις κ. Ελεονώρα Χατζηπασχάλη και Λίντα Παππά σε Αμερικανούς φοιτητές από το Cedar Crest College (ΗΠΑ).

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των μαθημάτων και δραστηριοτήτων του Cedar Crest College σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.ΜΕΣ. Το ΔΙ.ΚΕ.ΜΕΣ είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα, και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα απευθύνονται σε φοιτητές διαφορετικών ειδικοτήτων από πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής www.cyathens.org.

Ο τίτλος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν  “Health Literacy in Greece: What we do not know can hurt us” και σκοπός του ήταν  οι φοιτητές  να εξετάσουν το επίπεδο γνώσεων και κατανόησης των θεμάτων υγείας από τους φοιτητές και νέους Ελλάδας. Ο βαθμός στον οποίο τα άτομα αποκτούν, επεξεργάζονται και κατανοούν τις πληροφορίες για την υγεία συνιστά καθοριστικό παράγοντα της συνολικής υγείας. Ο βαθμός γνώσεων σε θέματα υγείας ποικίλλει μεταξύ των πληθυσμών και επηρεάζεται από οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες θα διερευνηθούν, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος,  μαζί με τις συμπεριφορές υγείας και διακινδύνευσης της υγείας που εκδηλώνονται από νέους ενήλικες στην Ελλάδα. Οι φοιτητές  θα εξετάσουν επίσης τις παραλλαγές της υγειονομικής παιδείας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών νεαρών ενηλίκων.

 

Δημοσιεύσεις στελεχών ΕΟΔΥ σε ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά

Δύο ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα, με συγγραφείς επιστήμονες και συνεργάτες του ΕΟΔΥ, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στα επιστημονικά περιοδικά Eurosurveillance και Clinical Infectious Diseases.

Στο πρώτο άρθρο, περιγράφεται μια νέα και πιο έγκυρη μεθοδολογία εκτίμησης της θνησιμότητας που προκαλεί ο ιός της γρίπης στον πληθυσμό. Από την εφαρμογή της μεθόδου στα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης της Ελλάδας, προέκυψε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται στον ιό γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), και αφορούν στις ηλικίες 65 ετών και άνω.

Στο δεύτερο άρθρο, εξετάστηκε η επίδραση της έγκαιρης (εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων) χορήγησης οσελταμιβίρης στην θνητότητα βαρέως πασχόντων ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δεν προέκυψε όφελος από την έγκαιρη χορήγηση οσελταμιβίρης μεταξύ όσων έπασχαν από γρίπη τύπου A(H1N1)pdm09 και B. Μεταξύ όμως όσων έπασχαν από γρίπη Α(Η3Ν2), παρατηρήθηκαν 30% λιγότεροι θάνατοι σε όσους έλαβαν έγκαιρα οσελταμιβίρη, λόγω ταχύτερης ανάρρωσης τους και εξόδου από το νοσοκομείο.

Lytras T, Pantavou K, Mouratidou E, Tsiodras S. Mortality attributable to seasonal influenza in Greece, 2013 to 2017: variation by type/subtype and age, and a possible harvesting effect. Euro Surveill. 2019 Apr;24(14)

https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2019.24.14.1800118

Lytras T, Mouratidou E, Andreopoulou A, Bonovas S, Tsiodras S. Effect of early oseltamivir treatment on mortality in critically ill patients with different types of influenza: a multi-season cohort study. Clin Infect Dis. 2019 Feb 7.

https://doi.org/10.1093/cid/ciz101


ΝΕΑ από την ΕΕ & τους ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

72η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 20-28 May 2019, Γενεύη

Στη Γενεύη συνέρχεται το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Assembly/ WHA). Πρόκειται για το όργανο εκείνο το οποίο διαμορφώνει και λαμβάνει αποφάσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κρατών-μελών που μετέχουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το οποίο συγκαλείται ετησίως στη Γενεύη.

Προσωρινή ατζέντα: http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA72/A72_1-en.pdf

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για τον Εμβολιασμό, 12 Σεπτεμβρίου 2019, Βρυξέλλες

Με την αιγίδα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker και του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για τον εμβολιασμό. Στόχος η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή του εμβολιασμού ως του πλέον επιτυχημένου μέτρου δημόσιας υγείας, χάρη στο οποίο σώζονται εκατομμύρια ζωές  κάθε χρόνο αλλά και η ενίσχυση της πολιτικής δέσμευσης για την αντιμετώπιση των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Περισσότερα: https://ec.europa.eu/health/vaccination/ev_20190912_en