ΚΕΕΛΠΝΟ

Ενημερωτικό δελτίο ΕΟΔΥ – Δεκέμβριος 2024

|
23.12.2024

Συμβουλές για την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Κατά την περίοδο των εορτών μία από τις προσφιλείς μας συνήθειες είναι τα  γεύματα με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Οι συμβουλές που ακολουθούν αφορούν στην πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, των νοσημάτων, δηλαδή, που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Καλές γιορτές με υγεία!

Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων

 


Οδηγίες για τους ταξιδιώτες σε εξωτικούς προορισμούς

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για κάποιους παραμένουν συνυφασμένες με το κρύο, το χιόνι και τη θαλπωρή των εσωτερικών χώρων και συνεπώς επισκέπτονται προορισμούς στην Ελλάδα, την Ευρώπη , την Αμερική.  Πολλοί όμως επιλέγουν ¨εξωτικούς προορισμούς¨ που προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνει ότι το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας σε αναπτυσσόμενες  χώρες μπορεί να διαφέρει. Αυτό σημαίνει δυσχερή πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες που συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία.

Είναι επομένως σκόπιμο, πριν την αναχώρηση για εξωτικούς προορισμούς, ο ταξιδιώτης  να ενημερωθεί

Ο κίνδυνος νόσησης ή ατυχήματος εξαρτάται από παράγοντες όπως

Η επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό είναι απαραίτητη προκειμένου να διενεργηθεί η εξατομικευμένη αξιολόγηση κινδύνου, να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και έτσι οι χριστουγεννιάτικες διακοπές να αφήσουν μόνο υπέροχες αναμνήσεις χωρίς δυσάρεστα συμβάντα και επακόλουθα.

 


Οδηγίες πρόληψης διασποράς των αναπνευστικών ιών στην Κοινότητα

  1. Εμβολιαστείτε

Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, τον SARS-CoV 2 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) , κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό, παραμένει το καλύτερο μέτρο προστασίας για την πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού καθώς και για τη μείωση των σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης.

  1. Γενικά Μέτρα Προστασίας

 

  1. Ιατρική Συμβουλή

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του για την έγκαιρη λήψη ειδικών αντιιικών φαρμάκων, όπου αυτό ενδείκνυται. Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματα της νόσου να περιορίσουν τη διάρκειά της και να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές.

 


Γρίπη των Πτηνών: Νέα πανδημία προ των πυλών; Πώς θωρακίζεται η Ελλάδα

Η γρίπη των πτηνών συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, την πτηνοτροφία και άλλους κλάδους της ζωικής παραγωγής κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση. Η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη επιδημία γρίπης των πτηνών στην ιστορία της χωρίς να διαφαίνεται κάποιο ορατό τέλος. Η διασπορά του ιού αποδίδεται κυρίως στα μεταναστευτικά άγρια πτηνά. Ο υπότυπος H5N1 και συγκεκριμένα ο κλάδος 2.3.4.4b είναι αυτός που επικρατεί από το 2021 και στον οποίο εστιάζεται η προσοχή μας. Οι υπότυποι προκύπτουν από δύο πρωτεΐνες στην εξωτερική επιφάνεια του ιού, την αιμαγλουτινίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν).

Ο κίνδυνος είναι δυναμικός και εξαρτάται από τις μεταλλάξεις

Όσο η γενετική σύσταση του ιού της γρίπης των πτηνών δεν αλλάζει δραστικά δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός της γρίπης Α είναι επιρρεπής σε τυχαίες αλλαγές του γενετικού του υλικού (μεταλλάξεις). Οι μεταλλάξεις μπορεί να είναι ήπιες, που είναι και οι πιο συνήθεις, αλλά μπορεί να είναι και πιο δραστικές ή ακόμα να αφορούν σε ανταλλαγή & ανασυνδυασμό μεγάλων τμημάτων γενετικού υλικού μεταξύ υποτύπων γρίπης των πτηνών/ζώων και της κοινής γρίπης. Ένα τέτοιο σενάριο, ειδικά αυτό του ανασυνδυασμού γενετικού υλικού, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα έναν νέο ιό, που θα προσβάλλει εύκολα τον άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα   ο πληθυσμός δεν θα έχει ανοσία απέναντί του. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ιός προσβάλλει αυξανόμενο αριθμό ειδών θηλαστικών σε όλο και μεγαλύτερη συχνότητα,  δημιουργεί συνθήκες προσαρμογής του στον άνθρωπο.

Κρούσματα H5N1 σε ανθρώπους στην Ευρώπη και στον κόσμο

Στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο & Οκτώβριο 2022, καταγράφηκαν δύο ασυμπτωματικά ανθρώπινα κρούσματα H5N1 σε εργαζόμενους σε εκμετάλλευση πουλερικών που προσβλήθηκε με H5N1. Στην Αγγλία, το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα H5N1 καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022 σε άτομο που διατηρούσε μεγάλο αριθμό οικόσιτων πτηνών. Στο κρούσμα παρατηρήθηκε μόνο επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή στα μάτια). Τον Μάιο του 2023, εντοπίστηκαν δύο ασυμπτωματικά κρούσματα σε εργαζόμενους σε προσβεβλημένη με H5N1 πτηνοτροφική μονάδα. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην Ασία από το 2003 έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 850 περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1. Από αυτές τις περιπτώσεις, περισσότερες από τις μισές ήταν θανατηφόρες.

Ένας χημικός δεσμός μας χωρίζει από μια πιθανή πανδημία;

Ο Η5Ν1 για να προκαλέσει λοίμωξη, πρέπει να συνδεθεί στο κύτταρο-στόχο. Το μόριο της αιμαγλουτινίνης (Η), που βρίσκεται στην επιφάνεια του H5N1, πρέπει να ενωθεί σε συγκεκριμένο υποδοχέα του κυττάρου και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που περιέχει το σιαλικό οξύ-α2,3-γαλακτόζη (SAα2,3Gal). Τα κύτταρα όμως της ανώτερης αναπνευστικής οδού του ανθρώπου που είναι και τα πιο εκτεθειμένα στον ιό, έχουν διαφορετικούς υποδοχείς όπου δεν κυριαρχεί το SAα2,3Gal αλλά το SAα2,6Gal. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ιδανικό υπόστρωμα για να προσκολληθεί ο ιός στο κύτταρο. Η κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει τον H5N1 από το να αποκτήσει πανδημικά χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, τα πτηνά και άλλα ζώα όπως π.χ. τα μινκς και οι χοίροι, έχουν περισσότερους «συμβατούς» με τον H5N1 υποδοχείς SAα2,3Gal στην ανώτερη αναπνευστική οδό όπως επίσης και στον γαστρεντερικό σωλήνα. Έχει παρατηρηθεί ότι στελέχη του H5N1 αυξημένης επικινδυνότητας, που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει βαριά νόσο ή και θάνατο σε ανθρώπους, συχνά παρουσίαζαν μεταλλάξεις που επέτρεπαν καλύτερη πρόσδεση στους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Ωστόσο, κανένας από τους ιούς γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει αποκτήσει μέχρι τώρα ικανοποιητική ικανότητα σύνδεσης με τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων του ανώτερου αναπνευστικού. Τα εξαιρετικά σπάνια κρούσματα σε ανθρώπους είχαν παρατεταμένη και στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά, συχνά χωρίς χρήση κατάλληλων μέτρων προστασίας και τήρηση μέτρων υγιεινής, δημιουργώντας προϋποθέσεις εισόδου του H5N1 στην κατώτερη αναπνευστική οδό. Οι πνευμονικές κυψελίδες και τα βρογχιόλια είναι ευάλωτα στον H5N1 καθώς διαθέτουν άφθονους υποδοχείς SAα2,3Gal. Η επιφάνεια του ανθρώπινου οφθαλμού (επιπεφυκότας), επίσης, έχει SAα2,3Gal υποδοχείς, κάτι που συνάδει με τη συχνή επιπεφυκίτιδα των ανθρώπινων κρουσμάτων H5N1 (φλεγμονή του ματιού). Ο ιός της πανδημίας του 1918 (ισπανική γρίπη) είχε ικανότητα να συνδέεται και με τους δύο τύπους υποδοχέων (SAα2,3Gal & SAα2,6Gal), γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε στην υψηλή μεταδοτικότητα και στην πρόκληση βαριάς νόσου. Η διπλή ικανότητα σύνδεσης με τους υποδοχείς έχει διαπιστωθεί μέσω μεθόδων αντίστροφης γενετικής και θεωρείται ότι προέκυψε από τον ανασυνδυασμό ιών ανθρώπινης και ζωικής γρίπης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα τελευταία κρούσματα γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2022 σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) και κύκνους (Cygnus cygnus) στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Σερρών. Έχουν εντοπιστεί όμως και παλαιότερα εστίες γρίπης των πτηνών:

Η πιθανότητα εισόδου του ιού στη χώρα, κυρίως μέσω μεταναστευτικών άγριων πτηνών, παραμένει υψηλή. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να έχουμε εντοπισμένες εστίες σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λόγω εισαγωγής μολυσμένων πτηνών, νεοσσών, αυγών ή παραγώγων αυτών από άλλες χώρες.

ΗΠΑ: Μια νέα πρόκληση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιός προσβάλλει όχι μόνο εκτροφές πουλερικών αλλά και νέα είδη ζώων, όπως οι αγελάδες, ενώ έχει ανιχνευθεί και σε δείγματα αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο η θερμική επεξεργασία του γάλακτος (παστερίωση) το καθιστά ασφαλές και ο κίνδυνος μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό παραμένει πολύ χαμηλός. Τα ανθρώπινα κρούσματα στις Η.Π.Α. παρουσίαζαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και συχνά εμφάνιζαν επιπεφυκίτιδα.

Πως προετοιμάζεται η Ελλάδα;

Η πρόληψη μετάδοσης του H5N1 στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας βασίζεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και στη στενή κτηνιατρική παρακολούθηση των εκτροφών πουλερικών και ζώων.

Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση με τους εξής τρόπους:

Εμβόλια και γρίπη των πτηνών

Η χώρα μας, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει πρόσβαση σε εγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Aflunov, Seqirus κ.α.) που παρέχουν προστασία από συγκεκριμένους υπότυπους της γρίπης των πτηνών. Τα εμβόλια αυτά μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εργαζομένων στην πτηνοτροφία, όπως και άλλων επαγγελματικών ομάδων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης. Η απόφαση για τη χρήση αυτών των εμβολίων λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο και προέρχεται μετά από προσεκτική αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

 


Επιστημονική Δραστηριότητα

Συμμετοχή του ΕΟΔΥ στο 36ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.), Αθήνα, 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2024

Αφίσα με το φετινό μήνυμα του UNAIDS “ΤΑΚΕ ΤΗΕ RIGHTS PATH” – Ακολούθησε το σωστό μονοπάτι των δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο της 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, η Διεύθυνση Πρόληψης & Επιδημιολογικής Επιτήρησης HIV/AIDS, ΣΜΝ & Ηπατιτίδων συμμετείχε και φέτος στις εργασίες του 36ου Πανελλήνιου Συνέδριου AIDS της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.), που διεξήχθη 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2024 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω παρουσιάσεις:

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Στρογγυλό Τραπέζι: HIV σήμερα – Πραγματικότητα και Πράξεις

Θέμα: Παγκόσμια και Ελληνική Πραγματικότητα – Νεότερα Επιδημιολογικά Δεδομένα.

Χρύσα Τσιάρα, Προϊσταμένη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης HIV/AIDS του ΕΟΔΥ

 

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Στρογγυλό Τραπέζι: Η διάγνωση στα χέρια σου

Θέμα: POCT (Point of care testing)

Αικατερίνη M. Ίσαρη , Βιολόγος της Διεύθυνσης Πρόληψης & Επιδημιολογικής Επιτήρησης HIV/AIDS, ΣΜΝ & Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ

 

Διάλεξη: Γραφεία Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγεία

Φωτεινή Γιάννου, Ιατρός της Διεύθυνσης Πρόληψης & Επιδημιολογικής Επιτήρησης HIV/AIDS, ΣΜΝ & Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ

Σύντομο κείμενο με τα νεότερα δεδομένα HIV (01/01 έως και 31/10/2024).

 


Της Τελευταίας Στιγμής

«Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας»: Η 2η κατά σειρά ενημερωτική εκδήλωση του ΕΟΔΥ για συντάκτες υγείας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η Αν.Υπουργός, κ.Ειρήνη Αγαπηδάκη παρευρέθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση του ΕΟΔΥ. Από αριστερά: Ο κ.Δημ.Χατζηγεωργίου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, ο Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο κ.Αδωνις Γεωργιάδης, η κ.Ειρήνη Αγαπηδάκη και Καθ.Μανώλης Συμβολάκης.

Ολοκληρωμένη ενημέρωση για επίκαιρα θέματα δημόσιας υγείας παρείχε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συντάκτες υγείας, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024, σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. Η εκδήλωση, με τίτλο «Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας», αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά που απευθύνεται σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, μετά την πρώτη που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2024.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης και η αν. υπουργός Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η εκδήλωση οργανώθηκε σε τέσσερις θεματικές ενότητες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων δημόσιας υγείας:

  1. Μικροβιακή Αντοχή και Ορθή Χρήση ΑντιβιοτικώνΛοιμώξεις σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.
  2. Δυνητικές Πανδημίες και Νοσήματα που Μεταδίδονται μέσω Αναπνευστικού ή Διαβιβαστών  (Εποχική Γρίπη, COVID-19, Γρίπη των Πτηνών Α (H5N1), Δάγγειος πυρετός, Φυματίωση) – Ετοιμότητα και Απόκριση
  3. Ανάλυση Εμβολιαστικής Κάλυψης για τα Παιδιατρικά ΕμβόλιαΝοσήματα που προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμού και συγγενείς λοιμώξεις – HIV/AIDS, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, Ηπατίτιδες και Νόσος Mpox
  4. Λειτουργική Αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ και Εκπαιδευτικά Προγράμματα (Συνεχιζόμενη εκπαίδευση εργαζομένων του ΕΟΔΥ – Πρόγραμμα κατάρτισης Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) – Εκπαίδευση Επιδημιολόγων Πεδίου)

Εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου καθώς και τα μέλη ΔΣ ΕΟΔΥ κ. Δημήτριο Χατζηγεωργίου, Καθ. Δημήτριο Παρασκευή,  Καθ.Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθ.Γεωργία Κουρλαμπά, Δρ Αντώνη Μιχαηλάκη και κ.Μαρία Πηρουνάκη.

Στην 1η σειρά, τα μέλη του ΔΣ ΕΟΔΥ, Καθ. ΕΚΠΑ κ. Δ.Παρασκευής και Βάνα Παπαευαγγέλου Στη 2η σειρά, ο Καθ. Μ.Συμβολάκης και ο Αν.Καθ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης

Από τους προσκεκλημένους διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι συνεργάζονται με τον ΕΟΔΥ, ανέδειξαν καίριες πτυχές των θεματικών ενοτήτων και απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι Καθηγητές Νίκος Σύψας, Σωτήρης Τσιόδρας, Γκίκας Μαγιορκίνης και Μανώλης Συμβουλάκης.

Ο Καθ. Σ. Τσιόδρας, ο Δρ Αντώνης Μιχαηλάκης και η Καθ. Γ. Κουρλαμπά

Ανάμεσα στους επιστήμονες και στελέχη του Οργανισμού που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους συνεισέφεραν στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η  προϊσταμένη Διεύθυνσης Πρόληψης και Επιδημιολογικής Επιτήρησης HIV/AIDS, ΣΜΝ & Ηπατιτίδων, κ. Δήμητρα Παρασκευά, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Λοιμωδών Νοσημάτων, κ. Κασσιανή Μέλλου, η προϊσταμένη Διεύθυνσης  Επιδημιολογίας & Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων, κ. Αγγελική Λάμπρου, ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής και Διοικητικής Λειτουργίας κ. Γεώργιος Αναστόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Υγείας, κ.Γερ. Γερολυμάτος, η προϊσταμένη Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννα Σπηλιοπούλου η προϊσταμένη Τμήματος Νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον Εμβολιασμό,  κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, η προϊσταμένη Τμήματος Λοιμώξεων του Αναπνευστικού, κ. Καλλιόπη Παπαδήμα, η προϊσταμένη Τμήματος Συντονισμού Συστημάτων Επιτήρησης κ. Κασσιανή Γκολφινοπούλου, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος κ. Ξανθή Δεδούκου, η Επ.Καθ. και επιστημονική σύμβουλος ΕΟΔΥ, κ. Μαρία Τσερώνη και η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Λωζάνης και επιστημονική σύμβουλος ΕΟΔΥ κ.Ελισσάβετ Σταυροπούλου

Η κ. Κ. Μέλλου, η κ. Μ. Στάμου και η κ. Ε. Σταυροπούλου
Πλήθος στελεχών του Οργανισμού παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, όπου είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και να μοιραστούν τις απόψεις τους. Στις φωτό: 1η σειρά, η κ. Δ. Παρασκευά, οι κ. Χ. Χατζηχριστοδούλου και Δ. Χατζηγεωργίου, η κ. Αγγ.Λάμπρου, 2η σειρά, η κ.Θ.Γεωργακοπούλου, η κ. Μ.Τσερώνη και η κ. Γ. Κουρλαμπά, η κ.Κ.Παπαδήμα, και στη τελευταία σειρά, η κ. Ξ. Δεδούκου, η κ. Θ. Σιδερόγλου και ο κ .Γ. Αναστόπουλος

Από την πολιτική ηγεσία, τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Φωφώ Καλύβα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκε η σημασία που αποδίδει ο ΕΟΔΥ στην ορθή και έγκυρη ενημέρωση των λειτουργών του Τύπου, με στόχο τη σωστή πληροφόρηση του κοινού για κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της επικοινωνίας κινδύνων (risk communication), η οποία αποδεικνύεται καταλυτική σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων.

Όπως δε χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από τον κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, «Πρόθεση του ΕΟΔΥ είναι να πραγματοποιεί τακτικά αντίστοιχες εκδηλώσεις, αναγνωρίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στον κοινό αγώνα για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας».

 

Πατήστε εδώ για να σας αποστέλλουμε το ενημερωτικό δελτίο στο email σας