ΚΕΕΛΠΝΟ

Ενημερωτικό δελτίο ΕΟΔΥ – Ιούνιος 2025

|
30.06.2025

Έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών μέσω της φωνητικής πύλης του ΕΟΔΥ 1135

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενεργοποίησε από τη Δευτέρα 02.06.2025, τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, η οποία λειτουργεί μέσω της φωνητικής πύλης του ΕΟΔΥ 1135. Η λειτουργία της γραμμής 1135 είναι καθημερινή, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-16:00, και στελεχώνεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας του ΕΟΔΥ.

Η δράση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική λόγω της σημασίας που έχει για τη Δημόσια Υγεία ο έλεγχος και ο περιορισμός της κατανάλωσης όλων των προϊόντων καπνού. Είναι δε σύμφωνη με τα όσα επιτάσσει η Συνθήκη – Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αποτελεί και την πρώτη διεθνή συνθήκη που έχει συναφθεί στον τομέα της υγείας. Παράλληλα, ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος, σημαντική προτεραιότητα του οποίου αποτελεί η υποστήριξη των καπνιστών στη διακοπή καπνίσματος.

Η χρήση καπνικών προϊόντων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Σχεδόν το 20% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού είναι καπνιστές συμβατικών τσιγάρων. Υπολογίζεται ότι περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1,3 εκατομμύρια μη καπνιστές, που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, χάνουν τη ζωή τους ετησίως από το κάπνισμα.

Παρά τη μείωση του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει έναν από τους  υψηλότερους επιπολασμούς μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΑ. Παράλληλα, η πρόθεση για τη διακοπή του καπνίσματος έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα της μελέτης του ΕΟΔΥ (2024), το 38% των ενήλικων Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν πρόθυμοι να διακόψουν στο μέλλον. Ωστόσο, μόλις 3 στους 10 περιστασιακούς ή καθημερινούς καπνιστές συμβατικών τσιγάρων έχουν κάνει προσπάθεια διακοπής το τελευταίο 12μηνο.

Η ισότιμη πρόσβαση όλων των καπνιστών, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής θέσης, σε υπηρεσίες υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος αποτελεί βασικό βήμα προς τη μείωση της χρήσης καπνικών προϊόντων και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Με τη λειτουργία της γραμμής 1135, ο ΕΟΔΥ συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία του αναγκαίου υποστηρικτικού πλαισίου, που δίνει σε κάθε καπνιστή την ευκαιρία να κάνει ένα πρώτο, καθοριστικό βήμα προς ένα μέλλον χωρίς καπνό.

 


Ημερίδες Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση, Ιούνιος 2025

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση τεσσάρων σημαντικών ημερίδων τον Ιούνιο του 2025, προωθώντας την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσα από σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει η 4η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας (18/6), με κεντρικό θέμα τις «Στρατηγικές Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων που Προλαμβάνονται με τον Εμβολιασμό». Διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη του ΕΟΔΥ ανέλυσαν κρίσιμα ζητήματα όπως τα νέα εμβόλια, ο εμβολιασμός ταξιδιωτών, η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα και οι τρόποι αντιμετώπισης της διστακτικότητας του κοινού.

Προηγήθηκαν οι εκδηλώσεις «Μία νέα γενιά χωρίς νικοτίνη» (30/5), στο Κολλέγιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Smoke Free Greece και η ημερίδα «Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας» (4/6), υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ και τη συνεργασία των επιστημονικών εταιρειών «Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία»,  «Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων» και «Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία». Τέλος, στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Ασφαλείς Θάλασσες για Όλους», με στόχο την πρόληψη πνιγμών, σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και την ΜΚΟ Safe Water Sports.

Οι ημερίδες κατέδειξαν την προσήλωση του ΕΟΔΥ, μέσα από τη γνώση και τη συνεργασία, σε στοχευμένες, επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που ενισχύουν την πρόληψη και θωρακίζουν τη Δημόσια Υγεία απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις.

«Στρατηγικές Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων που Προλαμβάνονται με τον Εμβολιασμό» – 18/06/2025

 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία έφερε στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, συζητήθηκαν οι επιστημονικές εξελίξεις στην ανάπτυξη νέων εμβολίων, παρουσιάστηκαν τα σύγχρονα εμβολιαστικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες, αναλύθηκαν δεδομένα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο και αναδείχθηκαν οι αιτίες αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς καλεσμένους, παρουσίασε συνοπτικά τις πολυεπίπεδες δράσεις του ΕΟΔΥ…

Δείτε περισσότερα: 4η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ, 18/6/2025 «Στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό»

“Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας” – 04/06/2025

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό το συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),

Δείτε σχετ: Ημερίδα “Κάπνισμα και Ρύπανση Περιβάλλοντος: Οι σιωπηλοί εχθροί της Υγείας μας” – 04/06/2025

«Ασφαλείς Θάλασσες για Όλους. Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Πνιγμών», Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη των πνιγμών, 11/06/2025

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του ΜΚΟ “Safe Water Sports” (SWS) και του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Δείτε σχετ: Ενημερωτική Εκδήλωση για την Πρόληψη των Πνιγμών 2025 «Ασφαλείς Θάλασσες για Όλους. Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Πνιγμών»

«Μία νέα γενιά χωρίς νικοτίνη», 30/05/2025

Η εκδήλωση  «Μία νέα γενιά χωρίς νικοτίνη», πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Χωρέμη του Κολλεγίου Αθηνών με διοργανωτές την  Πρωτοβουλία «Smoke Free Greece»  και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.


Αυξημένα τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Το ECDC συνιστά επαγρύπνηση

Καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια και οι μουσικές εκδηλώσεις φέρνουν πιο κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα ενημερωμένοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), να δίνουμε έμφαση στον τακτικό προληπτικό έλεγχο και να έχουμε πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες από επαγγελματίες υγείας.

Στις πρόσφατες εκθέσεις για τα ΣΜΝ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επισημαίνεται η συνεχής αύξηση στη μετάδοση των ΣΜΝ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2023, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020.  Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται  επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το 2020).

Το ECDC τονίζει τη σημασία των ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής  (κολπικής, πρωκτικής και στοματικής). Συστήνεται  η εξέταση για ΣΜΝ πριν από κάθε  σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντική η εξέταση μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Η νόσος mpox, μπορεί να μεταδοθεί και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κυρίως μέσω επαφής δέρματος με δέρμα. Τα περιστατικά mpox που έχουν καταγραφεί, τόσο  στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας, αφορούν κυρίως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Επίσης, ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια – όπως η σιγκέλλα και η ηπατίτιδα Α,  μπορούν να μεταδοθούν κατά τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Συστήνεται η αποφυγή της από κοινού χρήσης σεξουαλικών βοηθημάτων, καθώς και ο σωστός καθαρισμός και η απολύμανση μετά τη χρήση τους. Εξίσου σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, της γεννητικής και πρωκτικής περιοχής πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Οι εμβολιασμοί κατά της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και του mpox καθώς και προληπτικά μέτρα, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για την πρόληψη του HIV, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Η πρόληψη, η συνεχής ενημέρωση, η ανοιχτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους και τους επαγγελματίες υγείας, μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των ΣΜΝ, του HIV, του mpox και της ιογενούς ηπατίτιδας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες εξέτασης και ενημέρωσης του ΕΟΔΥ στα Γραφεία Συμβουλευτικής & Εξέτασης για τη Σεξουαλική Υγείαhttps://eody.gov.gr/grafeia-symvoyleytikis-amp-exetasis-gia-ti-sexoyaliki-ygeia/

Σχετ: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/stay-safe-summer-protect-yourself-stis-upcoming-holiday-season

 


Έλεγχος ποιότητας υδάτων ακτών κολύμβησης: Ο ρόλος του ΕΟΔΥ

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο , οι παραλίες είναι σημαντικός πόλος έλξης  για αναψυχή και τουρισμό και κατακλύζονται από πλήθος λουομένων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των νερών για κολύμβηση και η πρόληψη πιθανών λοιμώξεων, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δειγματοληψίες από συγκεκριμένα σημεία των ακτών κολύμβησης της χώρας, όπως αυτά περιγράφονται στο Μητρώο Ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης.

Ο έλεγχος της ποιότητας των ακτών κολύμβησης γίνεται με βάση τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ  «σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης», όπως αυτή εναρμονίστηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356/Β/2009).

Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί την ποιότητα των νερών κολύμβησης και μέσω της αξιολόγησης, της ταξινόμησης και του ποιοτικού χαρακτηρισμού των υδάτων κολύμβησης, καθώς και της σύνταξης της ετήσιας έκθεσης παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους φορείς και το κοινό.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας,  μέσω εγκυκλίου του με θέμα «Έλεγχος ποιότητας υδάτων κολύμβησης και έκδοση αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλότητας των  ακτών κολύμβησης θερινής περιόδου κάθε έτους», συστήνει συστηματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους ποιότητας υδάτων κολύμβησης από τα σημεία που έχουν αρμοδίως καθορισθεί, με τελικό στόχο την έκδοση Αποφάσεων των Περιφερειαρχών περί χαρακτηρισμού της καταλληλότητας ή μη των ακτών κολύμβησης αρμοδιότητάς τους.

Ο ΕΟΔΥ, μέσω του δικτύου εργαστηρίων δημόσιας υγείας ΚΕΔΥ-ΠΕΔΥ (Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και  Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας) συμμετέχει στον προαναφερόμενο έλεγχο μέσω μικροβιολογικής ανάλυσης δειγμάτων, που αποστέλλονται από τις αρμόδιες Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ή από τις Δ/νσεις Περ/κής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου των Π.Ε.

Η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης πραγματοποιείται:

α) σε σχέση με κάθε τοποθεσία υδάτων κολύμβησης

β) μετά το τέλος κάθε κολυμβητικής περιόδου

γ) με βάση το σύνολο ποιοτικών δεδομένων για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, το οποίο συγκροτείται σε σχέση με την εν λόγω κολυμβητική περίοδο και τις τρεις προηγούμενες κολυμβητικές περιόδους.

Τα ποιοτικά δεδομένα, τα οποία εξετάζονται, ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες:

α) οπτικά παρακολουθούμενες παράμετροι: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.

β) μικροβιολογικές παράμετροι: Κολοβακτηρίδια (E. coli) και Εντερόκοκκοι (Intestinal enterococci), οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και ταξινόμηση των υδάτων κολύμβησης, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Παράμετρος Εξαιρετική ποιότητα Καλή ποιότητα Επαρκής ποιότητα Μέθοδοι ανάλυσης αναφοράς
Κολοβακτηρίδια (cfu/100 ml) 250 (*) 500 (*) 500 (**) ISO 9308-3 ή ISO 9308-2
Εντερόκοκκοι (cfu/100 ml) 100 (*) 200 (*) 185 (**) ISO 7899-1 ή ISO 7899-2
(*)   Βάσει αξιολόγησης σύμφωνα με το 95ο εκατοστημόριο.

(**) Βάσει αξιολόγησης σύμφωνα με το 90ο εκατοστημόριο.

 

Τα ύδατα κολύμβησης ταξινομούνται ως ύδατα «εξαιρετικής, καλής και επαρκούς ποιότητας», εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Διαχρονικά το 97-99% των υδάτων κολύμβησης της χώρας χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας», ενώ κανένα δεν χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

 


΄Ηλιος και παιδιά: Η σημασία της φωτοπροστασίας από μικρή ηλικία

Γράφει η Ελένη Ρεμουντάκη, MD, MSc, Επιμελήτρια Α΄, Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός»

Ο καρκίνος του δέρματος, ανήκει  στους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους παγκοσμίως.Οι σωστές πρακτικές αντηλιακής προστασίας, όταν υιοθετούνται νωρίς στην παιδική ηλικία, συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από καρκίνο του δέρματος. Η αντηλιακή προστασία περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα. Με βάση τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, συνιστάται τα παιδιά να αποφεύγουν  την παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV)  αποφεύγοντας τον άμεση έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής της υπεριώδους ακτινοβολίας (γύρω στο μεσημέρι) και να βρίσκονται  όσο το δυνατόν περισσότερο  στη σκιά, φορώντας προστατευτικά ρούχα και καπέλα, ενώ κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού  σε ακάλυπτες περιοχές του δέρματος και η προστασία των ματιών φορώντας γυαλιά ηλίου.

Προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, η αντηλιακή προστασία θα πρέπει να ξεκινά από νωρίς στη ζωή.

Ειδικά τα μικρά παιδιά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας και φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα για διάφορους λόγους.

Αντηλιακά: Τα οφέλη υπερτερούν

H χρήση αντηλιακών, παρότι όπως ήδη τονίστηκε δεν είναι ο μόνος παράγοντας προστασίας. H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έχει αποφανθεί ότι μόνο τα φυσικά  φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας (π.χ. διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου) κρίνονται  ως «ασφαλή και αποτελεσματικά» για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών. Πρόσφατα, σε διεθνή ομάδα ειδικών για την εξατομικευμένη φωτοπροστασία, ανακοινώθηκε  ότι για τον παιδικό πληθυσμό αυτής της ηλικιακής ομάδας, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φυσικά  φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας «κατά προτίμηση».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για τα μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, συνιστάται  η σκιά, τα καπέλα και τα ρούχα και η εφαρμογή μόνο φυσικών αντηλιακών σε εκτεθειμένες περιοχές, μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται συχνά όταν τα παιδιά βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Γενικότερα, οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) για χρήση αντηλιακού δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται μεταξύ ενηλίκων και παιδιών ηλικίας άνω των έξι μηνών. Έτσι λοιπόν η AAD συνιστά την αποφυγή αντηλιακού για βρέφη κάτω των έξι μηνών, όταν αυτό είναι δυνατό. Για παιδιά άνω των έξι μηνών, ενθαρρύνεται  η χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος, ανθεκτικού στο νερό με ένα SPF τουλάχιστον άνω του 30 και μέχρι 50, καθώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αν δείκτης άνω του 50 θα προσφέρει κάποια επιπλέον προστασία.

 


Αξίζουν την προσοχή σας

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων, 7 Ιουνίου 2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, στις 7 Ιουνίου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση της δράσης σχετικά με την πρόληψη, ανίχνευση και διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με τα τρόφιμα. Η ασφάλεια των τροφίμων συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, στην οικονομική ευημερία, στη γεωργική παραγωγή, στην πρόσβαση στις αγορές, στην τουριστική  και  βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συμβάλλει ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας επιτηρώντας τα τροφιμογενή νοσήματα και διερευνώντας εξάρσεις κρουσμάτων τροφιμογενών νοσημάτων με στόχο τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Παράλληλα, προάγει την πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων  με την ενημέρωση του κοινού, των επαγγελματιών  υγείας, της  επιστημονικής κοινότητας και  των  συνεργαζόμενων  φορέων  στο πλαίσιο της   Ενιαίας Υγείας, που αναγνωρίζει τη στενή διασύνδεση ανθρώπου, ζώων και περιβάλλοντος.

Η ασφάλεια των τροφίμων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε κάθε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων – από την παραγωγή έως τη συγκομιδή, την επεξεργασία, την αποθήκευση, τη διανομή, μέχρι και την προετοιμασία και κατανάλωση.

Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 600 εκατομμύρια κρούσματα τροφιμογενών νοσημάτων, γεγονός που υποδεικνύει ότι  τα μη ασφαλή τρόφιμα αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία, επηρεάζοντας δυσανάλογα τα ευάλωτα και περιθωριοποιημένα άτομα, ειδικά τις γυναίκες, τα παιδιά και τους μετακινούμενους πληθυσμούς που βρίσκονται σε περιοχές συγκρούσεων. Εκτιμάται ότι 420.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν ετησίως μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Επισημαίνεται ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών φέρουν το 40% του συνολικού φορτίου των τροφιμογενών νοσημάτων, με 125.000 θανάτους ετησίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO-World Health Organization) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO-Food and Agriculture Organization of the United Nations) συντονίζουν από κοινού τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και άλλους αρμόδιους φορείς. Αυτή η διεθνής ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε, και να αναδειχθεί η προτεραιότητα της ασφάλειας   των τροφίμων  για τη διαμόρφωση  αποτελεσματικών πολιτικών δημόσιας υγείας.

Ο τρόπος, με τον οποίο τα τρόφιμα παράγονται, αποθηκεύονται, μεταφέρονται και καταναλώνονται, επηρεάζει την ασφάλειά τους. Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, επιστήμονες, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων μέσω διαφόρων παρεμβάσεων, όπως οι εξής:

Με κεντρικό μήνυμα «Η ασφάλεια των τροφίμων είναι υπόθεση όλων», η παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ασφάλειας των τροφίμων και την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων. Οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, ο ιδιωτικός τομέας, η κοινωνία των πολιτών, οι οργανισμοί του ΟΗΕ και το ευρύ κοινό καλούνται να συμβάλουν ενεργά μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, αφού  η ασφάλεια των τροφίμων «από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο» είναι κοινή ευθύνη των κυβερνήσεων, των παραγωγών και των καταναλωτών.

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα τροφιμογενή νοσήματα και τα μέτρα πρόληψής τους (https://eody.gov.gr/disease/trofimogeni-kai-ydatogeni-nosimata/).

Πηγή: https://www.un.org/en/observances/food-safety-day

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, 14 Ιουνίου 2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2025, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, αποδίδουμε τον οφειλόμενο σεβασμό και τιμή στους ανώνυμους ήρωες της κοινωνίας μας: τους εθελοντές αιμοδότες.

Με το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος, που διαδραματίζουν οι εθελοντές αιμοδότες παγκοσμίως:

«Δώσε αίμα, δώσε ελπίδα: μαζί σώζουμε ζωές».

Η δωρεά αίματος αποτελεί μία ανεκτίμητη πράξη αλληλεγγύης, που στηρίζει την υγεία και τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ο εθελοντής αιμοδότης, προσφέρει αίμα που σώζει ζωές σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις. Η τακτική και εθελοντική προσφορά του αποτελεί τη βάση ενός ασφαλούς και βιώσιμου συστήματος αιμοδοσίας.

Στην Ελλάδα, οι εθελοντές αιμοδότες είναι οι στυλοβάτες της εθνικής προσπάθειας για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα, υποστηριζόμενοι από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και άλλους φορείς υγείας. Οι εκστρατείες ενημέρωσης και οι δράσεις αιμοδοσίας που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ενισχύουν το μήνυμα της κοινωνικής ευθύνης και της προσφοράς και  εστιάζουν στην ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της αιμοδοσίας ,αλλά και στην απομυθοποίηση των φόβων που σχετίζονται με αυτήν.

Μέσω αυτών των δράσεων, προωθείται η εθελοντική, ανώνυμη και δωρεάν αιμοδοσία, που είναι η βάση για ένα ασφαλές σύστημα παροχής αίματος. Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, διοργανώνονται στην Ελλάδα ειδικές εκδηλώσεις, ενημερωτικά σεμινάρια, ενώ κινητές μονάδες αιμοδοσίας επισκέπτονται πόλεις και χωριά, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών στη δωρεά αίματος.

Καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια και την ποιότητα της αιμοδοσίας διαδραματίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): Μέσω του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης Νοσημάτων που Μεταδίδονται μέσω Βιολογικού Υλικού Ανθρώπινης Προέλευσης, υλοποιείται συστηματική συλλογή, καταγραφή και ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων που σχετίζονται με λοιμώδη νοσήματα μεταδιδόμενα μέσω αίματος, ιστών και κυττάρων όπως η ηπατίτιδα B και C, ο HIV και η σύφιλη.  Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των μεταγγίσεων και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Με τη συμμετοχή και τη συνεισφορά κάθε εθελοντή αιμοδότη διασφαλίζεται η επάρκεια και η ασφάλεια του αίματος για όσους το χρειάζονται, δίνοντας ελπίδα και ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2025 μας υπενθυμίζει πως μέσα από αυτή την απλή αλλά ζωτικής σημασίας πράξη όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

 


Πατήστε εδώ για να σας αποστέλλουμε το ενημερωτικό δελτίο στο email σας