ΚΕΕΛΠΝΟ

Ενημερωτικό Δελτίο ΕΟΔΥ – Μάρτιος 2024

|
28.03.2024

Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη & ιλαράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Ο ρόλος της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Αν κάποιος ενήλικας που γεννήθηκε μετά το 1970 δεν γνωρίζει αν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με δύο δόσεις έναντι ιλαράς με το εμβόλιο MMR, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ανεμβολίαστος και να εμβολιαστεί άμεσα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για επαγγελματία υγείας” επισημαίνει η κ.Παπαευαγγέλου.

Η Καθ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, κ.Βάνα Παπαευγγέλου, σχολιάζει την παράλληλη έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς:

Μετά από  την ύφεση της πανδημίας COVID-19 και τη σταδιακή άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατηρήθηκε τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας σημαντική αύξηση της επίπτωσης διαφόρων κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, ιογενών κυρίως αλλά και βακτηριακών όπως είναι η RSV, η γρίπη, ο αδενοϊός, και οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις. Επίσης σημειώθηκε επιδημική έξαρση της οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε μικρά παιδιά καθώς και της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) κυρίως στα παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει σημειωθεί επιδημική έξαρση της ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ενώ από την αρχή του 2024 εμφανίστηκαν κρούσματα και τη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Η επιδημική αυτή έξαρση στην Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του αριθμού των παιδιών που είναι ατελώς εμβολιασμένα ή πλήρως ανεμβολίαστα. Είναι γνωστό ότι η πρόσφατη πανδημία είχε σαν αποτέλεσμα κάποια παιδιά να «χάσουν» δόσεις εμβολίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα σε ανεμβολίαστα παιδιά καθώς τα κρούσματα  στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε άτομα Ελληνικής καταγωγής ηλικίας 45-64 ετών που είναι είτε ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι (με μια μόνο δόση). Πρόσφατη οροεπιδημιολογική μελέτη (2020-2021) στη χώρα μας έδειξε ότι η ανοσία έναντι της ιλαράς είναι ικανοποιητική αφού 89.8% είχαν αντισώματα έναντι ιλαράς. Όμως ήταν χαμηλότερη στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες <40 ετών και σε περιφερειακές ενότητες που είχαν αυξημένη επίπτωση κρουσμάτων στη πρόσφατη επιδημία του 2017-2018 και συγκεκριμένα στη Δυτική Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι κρούσματα ιλαράς εκδηλώθηκαν και σε επαγγελματίες υγείας που εκτέθηκαν σε ασθενείς.

Έτσι ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς, συστήνει την άμεση ενημέρωση του πληθυσμού ώστε να συμπληρωθεί ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση εμβολίου σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ). Τονίζεται ότι αν κάποιος ενήλικας που γεννήθηκε μετά το 1970 δεν γνωρίζει αν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με δύο δόσεις έναντι ιλαράς με το εμβόλιο MMR, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ανεμβολίαστος και να εμβολιαστεί άμεσα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για επαγγελματία υγείας. Επίσης άμεσα θα πρέπει να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος λόγω της παγκόσμιας έξαρσης ιλαράς. Τέλος, ο ΕΟΔΥ με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) και σε συνεργασία με άλλους φορείς διενεργεί δράσεις ενημέρωσης και μαζικού εμβολιασμού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη. Ενώ κατά τη διάρκεια του 2023 είχαν δηλωθεί μόλις 9 κρούσματα, από την αρχή του έτους μέχρι 14.3 έχουν δηλωθεί συνολικά 46 κρούσματα, με τα περισσότερα να αφορούν σε παιδιά και εφήβους. Μάλιστα 10 κρούσματα (21.7%) αφορούν σε μικρά βρέφη δηλαδή την ομάδα πληθυσμού με τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Μάλιστα, ένα βρέφος κατέληξε λόγω κοκκύτη.

Για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κοκκύτη ο ΕΟΔΥ συστήνει τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των βρεφών από την ηλικία των 2 μηνών σύμφωνα με το ΕΠΕ. Ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματική προστασία των μικρών ευάλωτων βρεφών έχει ο εμβολιασμός όλων των εγκύων μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδα κύησης. Δυστυχώς στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη των εγκύων είναι ιδιαίτερα χαμηλή και συνεπώς προτείνεται στη περίπτωση που η λεχωίδα δεν έχει εμβολιαστεί κατά τη κύηση να εμβολιάζεται αμέσως μετά τον τοκετό και πριν λάβει εξιτήριο από το μαιευτήριο. Παράλληλα προτείνεται ο εμβολιασμός όλων των μελών του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του νεογνού.  Έτσι δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για το μικρό βρέφος μέχρι να προστατευτεί από τον εμβολιασμό του.

Σημειώνεται ότι ούτε προηγούμενη λοίμωξη ούτε ο εμβολιασμός έναντι κοκκύτη δεν προσφέρει ισόβια ανοσία. Συνεπώς, όλοι όσοι τυχόν εκτεθούν σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη θα πρέπει να λάβουν αντιμικροβιακή αγωγή με στόχο τη προστασία τους αλλά και τη διακοπή της διασποράς σε άλλα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος.

Ο ΕΟΔΥ εκδίδει κάθε εβδομάδα επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των οδηγιών αντιμετώπισης των επιδημικών εξάρσεων.


Ξεκίνησαν από τον ΕΟΔΥ οι εμβολιασμοί έναντι της ιλαράς του παιδικού πληθυσμού σε οικισμούς Ρομά ανά την Επικράτεια

Καλό κλίμα και διάθεση συνεργασίας από τους κατοίκους των καταυλισμών στην Κάτω Αχαΐα διαπίστωσαν τα στελέχη του ΕΟΔΥ, που υλοποιούν τη δράση των εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΟΔΥ για την πρόληψη εμφάνισης/μη διασποράς κρουσμάτων ιλαράς, κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ),  ξεκίνησαν από τις 12 Μαρτίου 2024 να εμβολιάζουν μαζικά κατά της ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας τον παιδικό πληθυσμό, ηλικίας 1-14 χρόνων, σε οικισμούς Ρομά εντός των διοικητικών ορίων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας). Η έναρξη των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες περιοχές βασίστηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς

«Υπάρχει διάθεση συνεργασίας από πλευράς των πληθυσμών που διαμένουν στους καταυλισμούς. Των εμβολιασμών προηγείται ενημέρωση που αφορά τόσο τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όσο και τα οφέλη του εμβολιασμού, τα οποία φαίνεται να κατανοούνται σε ικανοποιητικό βαθμό» μας πληροφορεί ο υπεύθυνος του κλιμακίου του ΕΟΔΥ, που βρέθηκε στην Κάτω Αχαΐα, κ.Ηλίας Λιάντης.

«Είναι ενδεικτικό ότι στον καταυλισμό στα Σαγέικα πραγματοποιήσαμε περί τους 100 εμβολιασμούς μέσα σε μία ημέρα» προσθέτει χαρακτηριστικά. Παράλληλα με τη δράση στην Κάτω Αχαΐα, τα στελέχη του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ενημέρωση-εκπαίδευση των διαμεσολαβητών που θα λάβουν μέρος στην παρέμβαση στο νομό Ηλείας, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Οι εμβολιασμοί εντός της 6ης ΥΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Απριλίου.

Οι δράσεις των εμβολιασμών ξεκίνησαν από τη διοικητική περιφέρεια της 6ης ΥΠΕ. Στη φωτογραφία, σύσσωμο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που υλοποιεί τη δράση.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΟΔΥ, ήδη από το Φεβρουάριο 2024, με απόφαση της αν.Υπουργού Υγείας, κ.Ε.Αγαπηδάκη και πρωτοβουλία του Προέδρου ΕΟΔΥ, Καθ.Χ.Χατζηχριστοδούλου έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την ιλαρά, υπό το συντονισμό της Καθ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και αν.μέλους ΔΣ ΕΟΔΥ, κ.Β.Παπαευαγγέλου.


Μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων έναντι της COVID-19: Περιορισμένες & εξαιρετικά σπάνιες οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους

«Οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι περιορισμένοι και εξαιρετικά σπάνιοι σε αντίθεση με τα σημαντικά οφέλη τους έναντι της νόσου που σχετίζεται με την λοίμωξη COVID-19» τονίζει ο κ.Παρασκευής.

O Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, κ. Δ.Παρασκευής, παρουσιάζει την πρόσφατη διεθνή επιστημονική μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων έναντι της COVID-19:

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine, οι παρενέργειες των εμβολίων έναντι της COVID-19, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα ανάλυση αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων έναντι της COVID-19.

Ειδικότερα, η μελέτη περιέλαβε 99 εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Οι ερευνητές συνέκριναν το παρατηρούμενο σε σχέση με το αναμενόμενο ποσοστό για 13 νευρολογικά, αιματολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα (ανεπιθύμητες ενέργειες) σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η μελέτη επιβεβαίωσε τα ήδη γνωστά αποτελέσματα αναφορικά με τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα που αφορούν τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), και το σύνδρομο Guillain-Barré και θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου που σχετίζονται με το εμβόλιο που περιλαμβάνει ιικό φορέα, όπως αυτό της εταιρείας AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν 190 περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré σε διάστημα 42 ημερών μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός περιστατικών ήταν 76. Επίσης, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η μελέτη, επίσης, επιβεβαίωσε τον αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από την πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση των εμβολίων των Pfizer και Moderna καθώς και περικαρδίτιδας μετά την πρώτη και τέταρτη δόση του εμβολίου της Moderna, και την τρίτη δόση του εμβολίου της  AstraZeneca σε χρονικό διάστημα 42 ημερών μετά από τον εμβολιασμό.

Εκτός από τις προαναφερθείσες γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, η μελέτη ανέφερε πιθανή συσχέτιση για οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (AEDM) και εγκάρσια μυελίτιδα τόσο με εμβόλια ιικού φορέα όσο και με εμβόλια mRNA. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από μια δεύτερη μελέτη, η οποία περιέλαβε ένα διαφορετικό πληθυσμό 6,7 εκατομμυρίων ατόμων από την Αυστραλία.

Η μελέτη κατέληξε ότι τα εμβόλια σχετίζονται με εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (0,78 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου) και η εγκάρσια μυελίτιδα (1,82 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου). Οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας ή εγκάρσιας μυελίτιδας θα πρέπει να σταθμίζεται έναντι του σημαντικού οφέλους που αφορά την προστατευτική δράση  των εμβολίων κατά της COVID-19 και των επιπλοκών της λοίμωξης. Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ότι περιέλαβε μεγάλο μέγεθος πληθυσμού που έδωσε τη δυνατότητα εκτίμησης σπάνιων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Συμπερασματικά οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι περιορισμένοι και εξαιρετικά σπάνιοι σε αντίθεση με τα σημαντικά οφέλη τους έναντι της νόσου που σχετίζεται με την λοίμωξη  COVID-19.

Σχετ: Μελέτη

COVID-19 vaccines and adverse events of special interest: A multinational Global Vaccine Data Network (GVDN) cohort study of 99 million vaccinated individuals


Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής

Στις 18 Μαρτίου 2024, την Καθαρά Δευτέρα, ξεκίνησε η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 4 Μαΐου 2024.

Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως  δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

    1. βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
    2. τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
    3. ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
    4. ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Καλή Σαρακοστή με ασφάλεια!


Δράσεις στο πεδίο: Καλύπτοντας τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες στη δομή προσφύγων – μεταναστών της Σάμου

Το κλιμάκιο ΕΟΔΥ, υπό τη γιατρό κ. Σοφία Χατζηαναστασίου, στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Σάμου, όπου εξέτασε 1.550 αιτούντες άσυλο.

Στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Σάμου μετέβη την εβδομάδα 19 ως 24 Φεβρουαρίου 2024 μεικτό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, με συνεργασία της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης και του Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών. Κατέστη δυνατόν να γίνει ιατρική αξιολόγηση  συνολικά 1550 αιτούντων άσυλο, με τη βοήθεια των δυο νοσηλευτών, της ψυχολόγου και του διοικητικού προσωπικού που στελεχώνει το μόνιμο υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Δομή.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα άτομα με κριτήρια ευαλωτότητας, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυοι και οικογένειες με μικρά παιδιά, και άτομα με χρόνια ή οξέα νοσήματα. Δόθηκε υποστήριξη με βιταμινούχα συμπληρώματα στις εγκύους και τις μητέρες που θηλάζουν. Επίσης διενεργήθηκαν  εμβολιασμοί για την πρόληψη του τετάνου. Άτομα με άμεση ανάγκη συμπληρωματικών εξετάσεων παραπέμφθηκαν στο Νοσοκομείο Σάμου, ενώ λήφθηκε μέριμνα για τη μεταφορά νεαρού ασθενούς με σπάνιο νόσημα σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Έγκυοι και οικογένειες με μικρά παιδιά ήταν μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα από το κλιμάκιο ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν συναντήσεις στο Νοσοκομείο Σάμου και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, που εδρεύει στο Βαθύ της Σάμου, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων, με επικέντρωση στα λοιμώδη νοσήματα.

Στις μητέρες που θηλάζουν καθώς και σε εγκύους δόθηκε υποστήριξη με βιταμινούχα συμπληρώματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης, η οποία εμφανίζει έξαρση σε αριθμό και σοβαρότητα κρουσμάτων στην αποδρομή της πανδημίας COVID-19. Ο ΕΟΔΥ εξετάζει τρόπους, ώστε να καταστεί δυνατή η καθολική εξέταση προσφύγων – μεταναστών κατά την είσοδο στη χώρα, ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, που προκαλούνται από τη νόσο.


22 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Βασικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι η ευαισθητοποίηση και η έμπνευση για δράσεις προς την αντιμετώπιση της κρίσης του νερού και της αποχέτευσης, στο πλαίσιο επίτευξης του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 6: νερό και αποχέτευση για όλους έως το 2030. Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι το νερό είναι ένας από τους πολυτιμότερους φυσικούς πόρους που εξαντλείται και η υπεύθυνη, ορθολογική και αποτελεσματική διαχείρισή του είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διασφάλιση των μελλοντικών γενεών.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2024 είναι «Νερό για την Ειρήνη».

Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Παρόλ’αυτά, 2,2 δισεκατομμύρια ζουν χωρίς ασφαλή διαχείριση πόσιμου νερού, με καταστροφικές επιπτώσεις για τη ζωή τους και την ευρύτερη κοινωνία. Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη ή να πυροδοτήσει σύγκρουση. Όταν το νερό είναι λιγοστό ή μολυσμένο, ή όταν οι άνθρωποι συναγωνίζονται για την πρόσβαση τους σε αυτό, οι εντάσεις μπορεί να ενταθούν  Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα διαφορετικών χωρών. Ωστόσο, από 153 χώρες που μοιράζονται ποτάμια, λίμνες και υδροφόρους ορίζοντες με τους γείτονές τους, μόνο 24 χώρες αναφέρουν ότι έχουν συμφωνίες συνεργασίας για  το σύνολο των κοινών υδάτινων πόρων. Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι μαζικές μεταναστεύσεις και οι πολιτικές αναταραχές εντείνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη, εντός και μεταξύ των χωρών, να καταλήξουμε σε συμφωνία αναφορικά με την προστασία και τη διατήρηση του πιο πολύτιμου και απαραίτητου αγαθού μας.

Συνεργαζόμενοι για το νερό, μπορούμε να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες όλων σε νερό και να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση του κόσμου. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αρμονία μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών με την ένωση γύρω από τη δίκαιη και βιώσιμη χρήση του νερού – από τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε διεθνές επίπεδο έως τις δράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι: https://www.un.org/en/observances/water-day

 

 


Της Τελευταίας Στιγμής

Στον 3ο και τελευταίο χρόνο της η Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση για την Ψυχική Υγεία «JA impleMENTAL»

Περίπου 50 συμμετέχοντες από 39 οργανισμούς από 21 χώρες συμμετείχαν στη διήμερη συνάντηση της Επιτροπής Πολιτικής Κρατών Μελών (Member State Policy Committee) της Κοινής Ευρωπαϊκής Δράσης  «JA ImpleMENTAL», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη.

Η Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σιωπηλή πανδημία που εκτυλίχθηκε παράλληλα με εκείνη της COVID-19, την πανδημία που αφορά την ψυχική υγεία: Περισσότερα από ένα στα έξι άτομα στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με πιο ευάλωτους τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους επαγγελματίες υγείας. Eνώπιον αυτής της θλιβερής παραδοχής, η ΕΕ προχώρησε στη συγχρηματοδότηση της παραπάνω κοινής δράσης, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και εστιάζει στην εφαρμογή δύο καλών πρακτικών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, που εφαρμόζονται σε δύο κράτη-μέλη: Τη «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας» του Βελγίου και την  “Πρόληψη Αυτοκτονιών” της Αυστρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν πολυάριθμα παραδείγματα καλών πρακτικών ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε εργαστήριο (workshop), το οποίο επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό εκστρατείας με στόχο την εμπλοκή ατόμων με προσωπική εμπειρία σε ρόλους διαμόρφωσης πολιτικών, παροχής υπηρεσιών, εκπαίδευσης και έρευνας.

Ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει αναλάβει το συνολικό συντονισμό της Κοινής Δράσης, ως Εθνική Αρμόδια Αρχή, μετά από σχετική ανάθεση από το Υπουργείο Υγείας, εκπροσωπήθηκε από τη γιατρό του ΕΟΔΥ, κ. Βασιλεία Κοντέ, υπεύθυνη της Κοινής Δράσης από πλευράς της χώρας μας.

Περισσότερα:

JA ImpleMENTAL – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (eody.gov.gr)

JA ImpleMENTAL (ja-implemental.eu)

 

 

Πατήστε εδώ για να σας αποστέλλουμε το ενημερωτικό δελτίο στο email σας