ΚΕΕΛΠΝΟ

Επιδημία Κίτρινου Πυρετού στη Βραζιλία, Οδηγίες για τους Ταξιδιώτες, Μάρτιος 2018

|
06.03.2018

Επιδημία κίτρινου πυρετού είναι σε εξέλιξη στη Βραζιλία. Από τον Ιούλιο 2017 έως τις 13 Μαρτίου 2018, ανακοινώθηκαν 920 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιοχές Minas Gerais (415 κρούσματα, 130 θάνατοι), Sao Paolo (376 κρούσματα, 120 θάνατοι), Rio de Janeiro (123 κρούσματα, 49 θάνατοι), Espirito Santo (5 κρούσματα) και Distrito Federal (1 κρούσμα, 1 θάνατος), συμπεριλαμβανομένων 300 θανάτων.

Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του κίτρινου πυρετού σε ταξιδιώτες προς τις περισσότερες περιοχές στη Βραζιλία: https://www.who.int/ith/updates/20180116/en/.

Επιπλέον, στην πολιτεία του Sao Paolo, δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας του ιού του κίτρινου πυρετού, ο ΠΟΥ συνιστά τον εμβολιασμό σε όλες τις περιοχές της πολιτείας.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο (1), στη Γαλλία (1), στην Ολλανδία (1), στην Αργεντινή (4), στη Χιλή (3), στη Ρουμανία (1) και στην Ελβετία (1). Οι περιοχές μετάδοσης του νοσήματος είναι υπό διερεύνηση και περιλαμβάνουν τις εξής περιοχές: Mairiporã/Atibaia, São Paolo (1 κρούσμα), Ilha Grande/Angra do Reis, Rio de Janeiro (8 κρούσματα), Brumadinho, Minas Gerais (1 κρούσμα).

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα.

Το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού συστήνεται σε όλους τους ταξιδιώτες >=9 μηνών, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την αναχώρηση, που θα επισκεφθούν περιοχές με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού. Μία δόση εμβολίου κίτρινου πυρετού εγκεκριμένου από τον ΠΟΥ παρέχει επαρκή προστασία εφ’ όρου ζωής και δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση.

Επίσης, οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τα σημεία και τα συμπτώματα του κίτρινου πυρετού και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και επιστρέφοντας από περιοχή με κίνδυνο μετάδοσης του ιού του κίτρινου πυρετού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.