ΚΕΕΛΠΝΟ

Επιδημία Λεγεωνέλλωσης στην Palmanova, Μαγιόρκα, Ισπανία – Οδηγίες για τους ταξιδιώτες – Οκτώβριος 2017

|
29.10.2017

Εώς τις 26 Οκτωβρίου 2017 αναφέρθηκαν 21 κρούσματα λεγεωνέλλωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός θανάτου, σε ταξιδιώτες Ευρωπαίους πολίτες που επέστρεψαν από τη Μαγιόρκα, οι οποίοι διέμειναν σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Palmanova. Επίσης, ένα κρούσμα ανιχνεύθηκε σε ντόπιο που εργάζεται σε ξενοδοχείο.

Κρούσματα αναφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (17), στη Γαλλία (2), στην Τσεχία (1) και στη Δανία (1).

Μία τόσο μεγάλη επιδημία είναι ασυνήθιστη, καθώς κρούσματα λεγεωνέλλωσης αναφέρονται περιστασιακά στη Palmanova, περίπου 1 έως 4 ανά έτος. Η πηγή της επιδημίας δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Γεωγραφική κατανομή των ξενοδοχείων στην Palmanova (Ν = 6) όπου διέμειναν τα κρούσματα λεγεωνέλλωσης, έως τις 18 Οκτωβρίου 2017.
https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/23-Oct-2017-RRA-Legionella-Spain.pdf

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία. Μεταδίδεται αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων. Δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συμπτώματα γρίπης όπως μυαλγίες, κούραση, πονοκέφαλο, βήχα, δύσπνοια και πυρετό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 έως 10 ημέρες, αλλά επειδή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο συνιστάται οι ταξιδιώτες να είναι ευαισθητοποιημένοι για τον εντοπισμό συμπτωμάτων έως και 2 εβδομάδες μετά την έκθεση.

Η λεγιονέλλα στο περιβάλλον βρίσκεται στο φρέσκο νερό (ποτάμια, λίμνες) και σπάνια προκαλεί νόσο. Πιθανές πηγές μόλυνσης είναι τα συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντους), οι πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού, οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού, οι θερμές ιαματικές πηγές, τα ιαματικά λουτρά, οι κολυμβητικές δεξαμενές, τα σιντριβάνια και οι υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης.

Οδηγίες για τους ταξιδιώτες

Όλοι οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα επιδημία στην Palmanova. Οι ταξιδιώτες που θα διαμείνουν σε καταλύματα που οι εγκαταστάσεις τους δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Επίσης, συνιστάται να είναι ευαισθητοποιημένοι για τα συμπτώματα της λεγεωνέλλωσης και να ενθαρρύνονται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι εξής ταξιδιώτες:

Μετά την επιστροφή από την Palmanova

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι