Απολογιστική ημερίδα ΕΑΝ

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 09:00, στο ξενοδοχείο Stratos Vassilikos, διεξήχθη η Απολογιστική Ημερίδα του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, με αφορμή την ολοκλήρωση της συγχρηματοδοτούμενης πράξης για την ανάπτυξη του ΕΑΝ από το ΕΣΠΑ, τον Νοέμβριο του 2015.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξαν, αφενός, τη συμβολή του ΕΑΝ στην καταγραφή των στοιχείων για τον καρκίνο και τη σημασία του για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τη νόσο, και, αφετέρου, την ανάγκη να συνεχίσει η υποστήριξη του ΕΑΝ από την πολιτική ηγεσία και την επιστημονική κοινότητα παρά την αντίξοη συγκυρία.

Το πρώτο μέρος της Ημερίδας, το οποίο ήταν ανοικτό στο κοινό, παρακολούθησαν πάνω από 100 συμμετέχοντες από την επιστημονική κοινότητα, τα Νοσοκομεία (Διευθύντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, καταγραφείς) και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τη διοργάνωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπ. Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος εξήρε την προσφορά του ΕΑΝ. Απαντώντας στο αίτημα που του απηύθυνε η πρώην πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ και Ομότιμη Καθηγήτρια Δημόσιας & Διοικητικής Υγιεινής της ΕΣΔΥ, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, για ενίσχυση της περαιτέρω ανάπτυξης του ΕΑΝ από το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι το Υπουργείο έχει την πρόθεση να υιοθετήσει τη δράση του, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΚΕΕΛΠΝΟ προς όφελος των ασθενών, της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Στη συνεδρίαση του πρώτου μέρους, παρουσιάστηκε ο ρόλος και η σημασία των αρχείων νεοπλασιών και του ΕΑΝ, το έργο που επιτεύχθηκε και υλοποίησε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, καθώς και τα πρώτα συλλεχθέντα δεδομένα για τα έτη 2014-2015. Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και Ομότιμη Καθηγήτρια Δημόσιας & Διοικητικής Υγιεινής της ΕΣΔΥ, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, η οποία συντόνισε το πρώτο αυτό μέρος και τη συζήτηση που ακολούθησε με την Υπεύθυνη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, Ευαγγελία Τζάλα. Εισηγητές ήταν οι: Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Σοφία Καπνίδη, Επιστημονική Υπεύθυνη του ΕΑΝ, Ευαγγελία Τζάλα, Υπεύθυνη Τμήματος Εκπαίδευσης και Εθνικών Αρχείων & Γραφείου Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και Σπανίων Νόσων του ΚΕΕΛΠΝΟ, και Ελένη Ψιάχου, Ιατρός-Αιματολόγος, Μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας των Ειδικών Ιατρών του ΕΑΝ.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας, ήταν αφιερωμένο στη Β φάση της διαδικασίας συναίνεσης και αποτέλεσε τη συνέχεια της Α φάσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27.5.2015. Το μέρος αυτό ήταν κλειστό στο ευρύ κοινό, και το παρακολούθησαν 43 εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων της χώρας: από το Υπουργείο Υγείας & τις ΥΠΕ, από ιατρικές & επιστημονικές εταιρείες, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, και ενώσεις ασθενών που ασχολούνται με τις νεοπλασίες. Στη συνεδρίαση του δεύτερου μέρους, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Α φάσης από την Ελπινίκη Λαΐου, Επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΑΝ. Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία που αφορά σε τοποθετήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΑΝ, με στόχο τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων υγείας στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://ean.mind-work.gr/.