Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καταναλωτών Υγείας, Γεωργίας και Τροφίμων (CHAFEA) διοργανώνουν, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, συνάντηση με θέμα “Καλές Πρακτικές για την Εφαρμογή του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού στην ΕΕ“, στην Αθήνα, στις 7-8 Ιουνίου 2018.
Ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός (ΔΥΚ) αποτελεί το βασικό νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τα Κράτη Μέλη με στόχο την αναγνώριση και την αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία.
Κύριοι άξονες της διημερίδας είναι οι εξής:
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του ΔΥΚ ενώ στους ομιλητές περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ, εθνικών φορέων δημόσιας υγείας καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η υγειονομική ασφάλεια πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εφαρμογή του ΔΥΚ και η συμμόρφωσή με την απόφαση 1082/2013 / ΕΚ αφορά ουσιαστικά τις υπηρεσίες και λειτουργίες της Δημόσιας Υγείας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι επενδύσεις στις βασικές λειτουργίες δημόσιας υγείας βελτιώνουν τους σημαντικούς δείκτες των αποτελεσμάτων της υγείας και της κοινωνικής ανάπτυξης (δηλαδή, προσδόκιμο ζωής, ποσοστό θνησιμότητας, δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης και δείκτης διαφθοράς).
Ένας σημαντικός αριθμός δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της υγείας (DG SANTE, Chafea, ECDC) και πέραν αυτού (DG Research, DG HOME, DG ECHO) αποσκοπούν στην αύξηση της ετοιμότητας και την οικοδόμηση ικανοτήτων στα κράτη μέλη για να ανταποκρίνονται συνεχώς στις αναδυόμενες απειλές για τη δημόσια υγεία για τη βελτίωση της υγειονομικής ασφάλειας για τους ευρωπαίους πολίτες.
Η βιωσιμότητα και η διάδοση των δικτύων, των προϊόντων και των υφιστάμενων εργαλείων χρειάζεται να βελτιωθούν.
Τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για να συμμορφωθούν με την απόφαση 1082 / 2013 και τον ΔΥΚ. Παραδείγματα και οι βέλτιστες πρακτικές από τη συνάντηση αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής. Η διατομεακή συνεργασία και οι ανθρώπινοι πόροι παραμένουν οι μεγαλύτερες κοινές προκλήσεις.
Η μετανάστευση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για ορισμένα κράτη μέλη και δραστηριότητες που απευθύνονται στις ανάγκες των εμπλεκομένων φορέων θα πρέπει να συνεχιστούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πληροφορίες: +302105212083
ihrconference.keelpno@gmail.com