ΚΕΕΛΠΝΟ

Οδηγίες διαλογής και διαχείρισης για το προσωπικό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων

|
01.03.2020

Εισαγωγή

Ο ΕΟΔΥ είναι σε αυξημένη εγρήγορση παρακολουθώντας παράλληλα τη διεθνή εξέλιξη της επιδημίας και επικαιροποιώντας τακτικά τον ορισμό κρούσματος.  Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και προκαλεί την νόσο COVID-19. Η νόσος στην πλειονότητα των περιπτώσεων (άνω του 80%) είναι ήπια και εκδηλώνεται κυρίως με πυρετό, βήχα, καταβολή.  Ενίοτε και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονία.

Ειδικά για τα σωφρονιστικά ιδρύματα ισχύουν τα παρακάτω:

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARSCoV-2 

 Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος με ιστορικό ταξιδιού τις προηγούμενες 14 ημέρες σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα της λοίμωξης από το νέο στέλεχος κορωνοϊού SARSCoV-2, συστήνονται τα παρακάτω:  

  1. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό 2019-nCoV κατά τη μεταφορά του ασθενή

1.1. Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ [https://eody.gov.gr/odigies-gia-ton-perivallontiko-katharismo-mi-ygeionomikon-monadon-poy-echoyn-ektethei-ston-io-sars-cov-2/]. Η διαχείριση του ιματισμού και των μολυσματικών απορριμμάτων του ασθενή θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

1.2. Επιπρόσθετες προφυλάξεις για τη διαχείριση περιστατικού με πιθανή λοίμωξη από τον ιό 2019-nCoV

Προφυλάξεις επαφής

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.

Διαδικασία διαλογής περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε σωφρονιστικό κατάστημα

Σημείωση: Οι παρούσες οδηγίες αναμένεται να αναθεωρηθούν, με βάση τα νέα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό.         

Βιβλιογραφία

  1. World Health Organization (WHO). International travel and health, διατίθεται στο link:

https://www.who.int/health-topics/coronavirus (21 Ιανουαρίου 2020)

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Travel notices, διατίθεται στο link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/summary.html (21 Ιανουαρίου 2020)

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), διατίθεται στο link: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/update-cluster-pneumonia-cases-associated-novel-coronavirus-wuhan-china-2019 (21 Ιανουαρίου 2020)