ΚΕΕΛΠΝΟ

Οδηγίες για τους επισκέπτες στο Καρναβάλι του Ρίο, Βραζιλία, Ιανουάριος 2018

|
20.01.2018

Το Καρναβάλι στο Ρίο, στη Βραζιλία θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2018, και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, της Καραϊβικής, της κεντρικής και νότιας Αμερικής όπως οι Αρούμπα, Ντομίνικα, Γουαδελούπη, Αιτή, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς και Η.Π.Α. για τον εορτασμό της έναρξης της Μεγάλης Σαρακοστής. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις μαζικής εστίασης που προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Η προσεκτική προετοιμασία πριν το ταξίδι θα βοηθήσει τους ταξιδιώτες να έχουν ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.

Πριν το ταξίδι

Οι επισκέπτες στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής χρειάζεται να γνωρίζουν ότι στην περιοχή ενδημούν:

Εμβόλια

Συνιστάται η επίσκεψη στον ιατρό 4 – 6 εβδομάδες ή έστω το συντομότερο δυνατό πριν την αναχώρηση, ώστε να γίνει έλεγχος των υποχρεωτικών εμβολιασμών και να χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, συστήνεται:

Επιπλέον συνιστώνται:

Ο εμβολιασμός για τον κίτρινο πυρετό συνιστάται εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις και λαμβάνοντας υπόψη την εποχή, τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, την πιθανότητα έκθεσης στα κουνούπια, καθώς και εξατομικευμένους παράγοντες κινδύνου που ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό.

Ελονοσία

Η ελονοσία είναι μία σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών. Η προφυλακτική αγωγή για την ελονοσία συνιστάται σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις “Πληροφορίες για την ελονοσία και τα μέτρα προφύλαξης, ανά χώρα προορισμού” στην ιστοσελίδα μας.

Πυρετός από τον ιό Zika

Η επιδημία από τον ιό Zika αποτελεί κίνδυνο στη Βραζιλία και σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Στις εγκύους συστήνεται να μην ταξιδέψουν σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα από τον ιό Zika λόγω σοβαρών γενετικών ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσει ο ιός Zika. Καθώς ο ιός Zika μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής όπως και με το τσίμπημα των κουνουπιών, ο σύντροφος της εγκύου και τα ζευγάρια που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη συνιστάται να ακολουθήσουν τα προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και μετά το ταξίδι. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τις “Επιδημίες & συμβάντα στον κόσμο – Προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες (18 Ιανουαρίου 2018)“.

Ασφάλεια Ταξιδιού

Απαραίτητη είναι η μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη (συνιστάται να συμπεριλαμβάνει έξοδα υγιεινομικής μεταφοράς) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Θα πρέπει να αναφέρονται προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και η θεραπευτική αγωγή. Τα στοιχεία επικοινωνίας με την Ελληνική Πρεσβεία στη Βραζιλία ανευρίσκονται στο http://www.emb-grecia.org.br/

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Φάρμακα

Ο ταξιδιώτης συνιστάται να έχει μαζί του ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών, καθώς φάρμακα που ενδέχεται να χρειαστεί μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στον προορισμό. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Φαρμακείο Ταξιδιωτών.

Ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια διεθνών μαζικών συγκεντρώσεων, όπως το καρναβάλι, ενδέχεται να αυξηθούν τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας. Για να είστε ασφαλής και να μη γίνετε στόχος εγκληματιών:

Μετά το ταξίδι