Οδηγίες για τους προσκυνητές στη Μέκκα – Αύγουστος 2017

Κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι επισκέπτονται την πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία κατά την περίοδο του προσκυνήματος. Το 2017 η εβδομάδα του ιερού προσκυνήματος Hajj διαρκεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Το προσκύνημα Umrah ή μικρό προσκύνημα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Στα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν στη Μέκκα συνιστάται να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα ώστε να εξασφαλίσουν ένα υγιές ταξίδι.

Πριν το ταξίδι

Να προγραμματίζεται η επίσκεψη στο ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής ή στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας 4- 6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση. Ο εμβολιασμός και οποιαδήποτε προφύλαξη χρειάζεται να εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ατόμου και σύμφωνα με τη κρίση του θεράποντα ιατρού.

Εμβόλια

Η Σαουδική Αραβία απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού για να επιτρέψει την είσοδο κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος για το τετραδύναμο (A,C,Y,W135) εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου ισχύει για 8 χρόνια, ενώ με το τετραδύναμο πολυσακχαριδικό για 3 χρόνια.

Επίσης, συνιστώνται τα εμβόλια:

 • Αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου – διφθερίτιδας ενηλίκων, αν δεν έχει χορηγηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.
 • Εμβόλιο MMR, αν δεν έχει λάβει συνολικά 2 δόσεις εμβολίου ή δεν έχει νοσήσει.
 • Μία επιπλέον δόση εμβολίου πολιομυελίτιδας (Salk), αν δεν έχει χορηγηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.
 • Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
 • Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α.
 • Το εμβόλιο του τυφοειδούς πυρετού.
 • Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β.

MERS-κοροναϊός

Από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τις 25 Ιουλίου 2017, αναφέρθηκαν 2040 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 712 θανάτων, στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα, και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Οδηγίες σε ταξιδιώτες σχετικά με τη λοίμωξη από τον MERSκοροναϊό

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ευρύ φάσμα νοσηρότητας στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

 • συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν το φαγητό ή το κάπνισμα. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο νερό και σαπούνι και τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο διάλυμα.
 • κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
 • αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
 • αποφυγή της επαφής με παραγωγικά, κατοικίδια και άγρια ζώα (όπως οι καμήλες).
 • αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιαστεί πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Συνιστάται η αναβολή της επιστροφής μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

Μετά την επιστροφή

Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι, ή να γίνει επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, το Υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας συνιστά την αναβολή του ταξιδιού στις παρακάτω ομάδες:

 • Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
 • Άτομα με χρόνια νοσήματα (πχ καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθειες), ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
 • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Άτομα με καρκίνο ή τελική ασθένεια
 • Έγκυες γυναίκες και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών

Λύσσα

Επιπλέον, για την προφύλαξη από τη λύσσα, σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο, συνιστάται άμεση μετάβαση (εντός 48 ωρών) σε Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών.

Ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης, είναι απαραίτητη η μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.