Οδηγίες για τους προσκυνητές στο Hajj και Umrah 2016, στη Σαουδική Αραβία

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια μουσουλμάνοι επισκέπτονται την πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία κατά την περίοδο των προσευχών.

Το 2016, η εβδομάδα του ιερού προσκυνήματος Hajj διαρκεί από τις 9 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Το προσκύνημα Umrah ή μικρό προσκύνημα, πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Στα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν στη Μέκκα, συνιστάται να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα ώστε να εξασφαλίσουν ένα υγιές ταξίδι.

Πριν το ταξίδι

Να προγραμματίζεται η επίσκεψη στο ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής ή στην αντίστοιχη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, 4-6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση.

Ο εμβολιασμός και οποιαδήποτε προφύλαξη χρειάζεται, να εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ατόμου και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντα ιατρού.

Εμβόλια

Η Σαουδική Αραβία απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού για να επιτρέψει την είσοδο κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος για το τετραδύναμο (A,C, Y, W135) εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου ισχύει για 8 χρόνια, ενώ το τετραδύναμο για 3 χρόνια.

Επίσης, συνιστώνται τα εμβόλια κατά περίπτωση:

 • Αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου – διφθερίτιδας ενηλίκων, αν δεν έχει χορηγηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.
 • Εμβόλιο MMR, αν δεν έχει λάβει συνολικά 2 δόσεις εμβολίου ή δεν έχει νοσήσει.
 • Μία επιπλέον δόση εμβολίου πολιομυελίτιδας (Salk), αν δεν έχει χορηγηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.
 • Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
 • Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α.
 • Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β.
 • Το εμβόλιο του τυφοειδούς πυρετού.

MERS-κοροναϊός

Από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2016, αναφέρθηκαν 1.782 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 634 θανάτων στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμη γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Συστήνεται:

 • συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, οπωσδήποτε πριν το φαγητό ή το κάπνισμα. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο νερό και σαπούνι και τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο διάλυμα.
 • κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
 • αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
 • αποφυγή της επαφής με παραγωγικά, κατοικίδια και άγρια ζώα (όπως οι καμήλες).
 • αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιαστεί πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Συνιστάται η αναβολή της επιστροφής μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

Μετά την επιστροφή

Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες.

Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι, ή να γίνει επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας συνιστά την αναβολή του ταξιδιού στις παρακάτω ομάδες:

 • Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
 • Άτομα με χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη), ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
 • Έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Λύσσα

Επιπλέον, για την προφύλαξη από τη λύσσα, σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο, συνιστάται άμεση μετάβαση (εντός 48 ωρών) σε Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών.

Ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης, είναι απαραίτητη η μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Μετά το ταξίδι

Εάν δεν αισθάνεστε καλά μετά την επιστροφή σας συνιστάται η επίσκεψη στον ιατρό και η επισήμανση του πρόσφατου ταξιδιού σας.