ΚΕΕΛΠΝΟ

Οδηγίες για τους προσκυνητές στο Hajj και Umrah 2018 στη Σαουδική Αραβία

|
28.06.2018

Το προσκύνημα Hajj είναι η μεγαλύτερη μαζική συγκέντρωση στον κόσμο. Κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι επισκέπτονται την πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία κατά την περίοδο του προσκυνήματος. Το 2018, η εβδομάδα του ιερού προσκυνήματος Hajj διαρκεί από τις 19 Αυγούστου έως τις 24 Αυγούστου.

Το προσκύνημα Umrah ή μικρό προσκύνημα είναι ένα παρόμοιο προσκύνημα που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις ενέχουν τον κίνδυνο τραυματισμών ή ασθένειας μεγαλύτερο από αυτόν που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό. Τα λοιμώδη νοσήματα κατέχουν σημαντική θέση, ειδικά στις διεθνείς συγκεντρώσεις, και μπορεί να προκληθούν τόσο από παθογόνα που κυκλοφορούν στον τόπο διοργάνωσης (λόγω εποχικότητας, ενδημικότητας στην περιοχή ή τυχόν επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη), όσο και από παθογόνα που μπορεί να εισαχθούν από συμμετέχοντες, που μολύνθηκαν στη χώρα προέλευσής τους. Άλλοι κίνδυνοι υγείας είναι:

Στα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν στη Μέκκα συνιστάται να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα ώστε να εξασφαλίσουν ένα υγιές ταξίδι.

Πριν το ταξίδι

Να προγραμματίζεται η επίσκεψη στο ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής ή στην αντίστοιχη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας 4-6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση. Ο εμβολιασμός και οποιαδήποτε προφύλαξη χρειάζεται να εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ατόμου και σύμφωνα με τη κρίση του θεράποντα ιατρού.

Εμβόλια

Η Σαουδική Αραβία απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού για να επιτρέψει την είσοδο κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος για το τετραδύναμο (A,C,Y,W135) εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου ισχύει για 8 χρόνια, ενώ με το τετραδύναμο πολυσακχαριδικό για 3 χρόνια.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία απαιτεί:

Επίσης, συνιστώνται τα εμβόλια:

MERS-κοροναϊός

Από τον Απρίλιο 2012 έως τις 5 Μαΐου 2018, αναφέρθηκαν 2224 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV, συμπεριλαμβανομένων 834 θανάτων, στις χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Υεμένη, Λίβανος, Ιράν, Τουρκία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Τυνησία, Αλγερία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Κίνα, και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

Οδηγίες σε ταξιδιώτες σχετικά με τη λοίμωξη από τον MERS-κοροναϊό

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ευρύ φάσμα νοσηρότητας στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

Μετά την επιστροφή

Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας του ταξιδιώτη για 14 ημέρες.

Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 14 ημερών παρουσιαστεί πυρετός και βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια άμεσα και να ενημερωθεί ο ιατρός για το πρόσφατο ταξίδι, ή να γίνει επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Λύσσα

Επιπλέον, για την προφύλαξη από τη λύσσα, σε περίπτωση δαγκώματος από ζώο, συνιστάται άμεση μετάβαση (εντός 48 ωρών) σε Μονάδα Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών.

Ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης, είναι απαραίτητη η μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι