ΚΕΕΛΠΝΟ

Ολυμπιακοί / Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024 – Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου UEFA EURO 2024 – Οδηγίες για τους επισκέπτες, τους αθλητές και τα μέλη των αποστολών

|
08.07.2024

Γενικές οδηγίες για μαζικές συναθροίσεις

Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις είναι μαζικές συναθροίσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών, σε συγκεκριμένο τόπο, για συγκεκριμένο σκοπό και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η συμμετοχή σε μαζική συγκέντρωση αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως νοσήματα που μεταδίδονται με τσίμπημα εντόμων και νοσήματα των οποίων η μετάδοση ευνοείται από τις συνθήκες συνωστισμού όπως γρίπη, Covid-19, ιλαρά, ιογενείς ηπατίτιδες, διάρροια των ταξιδιωτών. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών.

Πριν το ταξίδι ενημερωθείτε αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά σας στη χώρα, στην οποία θα συμμετέχετε σε μαζική συγκέντρωση.

Επισκεφτείτε τον προσωπικό σας ιατρό, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την αναχώρηση, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα απαιτούμενα εμβόλια ή /και τα φάρμακα που πρέπει να λάβετε ανάλογα με τον προορισμό.

 

Εμβόλια που συστήνονται πριν το ταξίδι

Συστήνεται η επικαιροποίηση του εμβολιασμού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της Ελλάδας.

Εμβόλιο Ιλαράς – Παρωτίτιδας – Ερυθράς (MMR):συστήνεται σε όσους δεν έχουν λάβει 2 δόσεις ή δεν έχουν νοσήσει. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της ΕΕ/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Από το 2023 έως σήμερα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στις χώρες της Ευρώπης, με την Ρουμανία να σημειώνει τα περισσότερα κρούσματα. Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η Γερμανία και η Γαλλία ανήκουν στις πρώτες πέντε Ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων  κρουσμάτων.

 

Μέτρα πρόληψης για τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα

Ο κίνδυνος μετάδοσης τροφιμογενών ή υδατογενών λοιμώξεων αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπρόσθετα οι μαζικές συγκεντρώσεις αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο λόγω συνθηκών κακής υγιεινής και ευκαιριακών πωλήσεων τροφίμων και ποτών.

Για να προστατευθείτε εφαρμόστε τις οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf

 

Μέτρα πρόληψης από τσιμπήματα εντόμων

Δάγκειος πυρετός

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού σε πολλές χώρες, με δεκαπλάσια αύξηση της επίπτωσης παγκοσμίως τα τελευταία 20 έτη, με ταχεία εξάπλωση της νόσου και μεγάλες επιδημίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης βρίσκεται σε κίνδυνο προσβολής από Δάγκειο πυρετό, με 100-400 εκατομμύρια λοιμώξεις να συμβαίνουν ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο,καταγράφεται τα τελευταία δύο (2023, 2024), μία πρωτοφανής  αύξηση κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού, έχοντας σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα δημόσιας υγείας.

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/countriesterritories-reporting-dengue-cases-april-2023-and-may-2024

https://www.cdc.gov/dengue/areas-with-risk/index.html

 

Πυρετός Zika, πυρετός Chikungunya

Η μετακίνηση ανθρώπων από ενδημικές χώρες για τους ιούς Zika και Chikungunya, στις χώρες διεξαγωγής των αθλητικών διοργανώσεων, αυξάνει τον κίνδυνο τοπικής μετάδοσης αυτών των νοσημάτων.

https://www.ecdc.europa.eu/en/zika-virus-infection/surveillance-and-disease-data/travel-associated-cases

https://www.cdc.gov/zika/geo/index.html

https://www.cdc.gov/chikungunya/data-maps/index.html

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/countriesterritories-reporting-chikungunya-cases-june-2023-and-may-2024

Επομένως συστήνεται η εφαρμογή όλων των μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα εντόμων.

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf

 

Κροτωγενής εγκεφαλίτιδα

Η κροτωγενής εγκεφαλίτιδα είναι νόσος που ενδημεί σε χώρες της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, με χιλιάδες κρούσματα να καταγράφονται ετησίως.

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/notification-rates-confirmed-locally-acquired-tick-borne-encephalitis-cases-100

Μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα τσιμπουριού και σπανιότερα μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυξημένο κίνδυνο νόσησης έχουν τα άτομα με δραστηριότητα επαγγελματική ή αναψυχής σε αγροτικές ή ορεινές περιοχές, αλλά και σε αστικές περιοχές με βλάστηση όπως πάρκα και κήποι.

Συστήνεται η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων για τσίμπημα από τσιμπούρι και η αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/03/tsimpouria_202203-synoptiko.pdf

 

Μέτρα πρόληψης για νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς

SARS-CoV-2, εποχική γρίπη, φυματίωση, ιλαρά, λεγιονέλλωση

Συστήνεται η εφαρμογή των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής

Λεγιονέλλωση

Μεταδίδεται αερογενώς, μέσω μολυσμένου νερού που διασκορπίζεται στον αέρα με μορφή σταγονιδίων πχ αεροζόλ, ντους

Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Οι πιθανές πηγές μόλυνσης είναι

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα άνω των 50 ετών, οι καπνιστές, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή ανοσοκαταστολή (νεοπλασματικά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, μεταμόσχευση, λήψη κορτικοστεροειδών).

Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα συστήνεται η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

 

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η συμμετοχή σε μαζικές συναθροίσεις όπως οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, τα καλοκαιρινά ταξίδια, οι διακοπές και τα φεστιβάλ μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου για σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, κυρίως λόγω ριψοκίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς, που ενδεχομένως συνοδεύεται από χρήση αλκοόλ ή/και ψυχοτρόπων ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών

https://eody.gov.gr/disease/sexoyalikos-metadidomena-nosimata/

 

Μετά την επιστροφή

Παρακολουθείτε την υγεία σας για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή σας. Εάν αρρωστήσετε, ενημερώστε τον γιατρό σας για το πρόσφατο ταξίδι και τις δραστηριότητές σας. Τα συχνότερα θέματα που απασχολούν τους ταξιδιώτες μετά την επιστροφή είναι ο πυρετός, η διάρροια και δερματολογικά προβλήματα.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τον ταξιδιώτη στο εξωτερικό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf