ΚΕΕΛΠΝΟ

Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη – 14 Ιουνίου 2022

|
10.06.2022

«Η προσφορά αίματος αποτελεί πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές»

                                                                                                                    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 

Με μήνυμα «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές» εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου 2022.

 

Σκοπός του μηνύματος είναι η ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής αιμοδοσίας στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι της φετινής καμπάνιας είναι:

 

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί επίσης ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη της αύξησης της χρηματοδότησης και της αναβάθμισης των συστημάτων αιμοδοσίας, με σκοπό την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους  αιμοδότες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται στις 14 Ιουνίου κάθε έτους. Φέτος η χώρα φιλοξενίας για τις εκδηλώσεις εορτασμού της είναι το Μεξικό μέσω του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας του.

Η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση

Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική αλλά η πρόσβαση σε αυτό για όλους εκείνους που το χρειάζονται δεν είναι. Οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αιμοδοσίας, που χαρακτηρίζεται από ευρεία και ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού, είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα, τόσο κατά τις ειρηνικές περιόδους, όσο και κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

 

Η συμβολή του ΕΟΔΥ

 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συμβάλλει στην προσπάθεια εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων αίματος στη χώρα με αιμοδοσίες που οργανώνονται δυο φορές το χρόνο και μέσω των επιστημονικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του Συντονιστικού Κέντρου Επαγρύπνησης για το Αίμα και Επιτήρησης των Μεταγγίσεων συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία του προγράμματος «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ με εταίρους το ΕΚΕΑ, την Περιφέρεια Αττικής και την ΠΟΣΕΑ.