ΚΕΕΛΠΝΟ

Πρόληψη υποτροπής

Κάπνισμα μετά τη Διακοπή. Δείτε πως θα Πρέπει να το Διαχειριστείτε

Σε αρκετούς καπνιστές μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και είναι απόλυτα κατανοητός ο φόβος σας. Αν καπνίσετε ένα τσιγάρο σήμερα ή κάποια άλλη μέρα, θυμηθείτε ότι πρόκειται για λάθος που μπορεί να διορθωθεί. Το ότι καπνίσατε ένα τσιγάρο δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι θα ξαναρχίσετε το κάπνισμα. Μάθετε από το λάθος σας. Σκεφτείτε: γιατί καπνίσατε αυτό το τσιγάρο; Πώς θα μπορούσατε να αποφύγετε παρόμοια λάθη στο μέλλον; Αν το κάνετε αυτό, θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να παραμείνετε μη καπνιστής παρά την περιστασιακή παρασπονδία.

Για πολλούς πρώην καπνιστές παγίδα υποτροπής αποτελεί η έντονη αυτοπεποίθηση που αποκτούν ότι πια μπορούν να διαχειριστούν και να ελέγξουν τη συνήθεια. Η πεποίθηση ότι ένας πρώην καπνιστής μπορεί ν’ ανάψει τσιγάρο χωρίς να υποπέσει στην οριστική υποτροπή είναι λανθασμένη και ο πρώην καπνιστής, σταδιακά και συχνά χωρίς καν να το αντιληφθεί, υποτροπιάζει.

Στο μέλλον κάθε φορά που θα αντιμετωπίσετε το δίλημμα να ανάψετε ένα τσιγάρο, αναρωτηθείτε άμεσα αν θέλετε να είστε καπνιστής ή μη καπνιστής. Αν η απάντηση είναι μη καπνιστής, αποφύγετε να ανάψετε αυτό το τσιγάρο. Με μαθηματική βεβαιότητα, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθείτε στην υποτροπή. Διαχειριστείτε την επιθυμία για κάπνισμα αποτελεσματικά και αποφύγετε την παγίδα της υποτροπής στην καπνιστική συνήθεια. Δημιουργήστε μια λίστα με τους λόγους εκείνους που σας ώθησαν να πάρετε την απόφαση για διακοπή και αναρτήστε την σε ένα εμφανές σημείο. Ανατρέξτε σε αυτή κάθε φορά που αμφιβάλλετε για την απόφασή σας. Είναι απόφαση ζωής!

Εάν πάλι έχετε ήδη υποτροπιάσει στο καθημερινό κάπνισμα, σκεφτείτε ότι όσους στόχους επιτυγχάνουμε στη ζωή μας δεν τους κερδίζουμε πάντα με την πρώτη προσπάθεια. Οι έρευνες μας έχουν δείξει ότι κάθε καινούργια προσπάθεια αυξάνει τις πιθανότητες οριστικής αποχής από το κάπνισμα.

Εκμεταλλευτείτε την εμπειρία αυτή ώστε να οργανώσετε την επόμενη προσπάθειά σας περισσότερο αποτελεσματικά. Αναγνωρίστε τα ερεθίσματα και τις καταστάσεις, που οδήγησαν στην υποτροπή στο κάπνισμα, και διαμορφώστε ένα σχέδιο αντιμετώπισης (εξεύρεση εκ των προτέρων των στρατηγικών αντιμετώπισης και διαχείρισης του πειρασμού στις καταστάσεις αυτές), προκειμένου ν’ αποφύγετε την υποτροπή στο μέλλον.

Οφέλη στον Οργανισμό από τη Διακοπή του Καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Για όλους τους καπνιστές, η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη. Κάντε πράξη την απόφαση για διακοπή και ζήστε περισσότερα και υγιέστερα χρόνια. Μέσα σε 20 λεπτά μετά το άναμμα του τελευταίου σας τσιγάρου, στον οργανισμό σας ξεκινά μια διαδικασία αλλαγών η οποία συνεχίζεται για χρόνια……

 

Οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος
Άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία όλων των καπνιστών
Χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή Οφέλη για την Υγεία
 Σε 20 λεπτά Η αρτηριακή πίεση και η ο ταχυπαλμία που οφείλονται στο κάπνισμα υποχωρούν.
Σε 12 ώρες Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και τα επίπεδα οξυγόνου επανέρχονται στο φυσιολογικό.
Σε 2-12 εβδομάδες -Η κυκλοφορία του αίματοςβελτιώνεταικαι θα συνεχίσει να βελτιώνεται.
-Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται.

-Η πνευμονική λειτουργία αρχίζει να βελτιώνεται και θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθώς περνούν οι μήνες και τα χρόνια.

Σε 1-9 μήνες Ο βήχας και το αίσθημα δύσπνοιας μειώνονται.
Σε 1 χρόνο Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 50%.
Σε 5 χρόνια Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου εξισώνεται με αυτόν των μη καπνιστών.
Ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης μειώνεται κατά 50%.
Σε 10 χρόνια Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι κατά 50% μικρότερος από αυτόν του καπνιστή.
Ο κίνδυνος για καρκίνο των νεφρών, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος μειώνεται σημαντικά.
Σε 15 χρόνια Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου εξισώνεται με αυτόν των μη καπνιστών.
Οφέλη για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας οι οποίοι έχουν ήδη εμφανίσει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Ηλικία κατά τη διακοπή του καπνίσματος Οφέλη για τη υγεία σε σύγκριση με τους καπνιστές που δεν διακόπτουν
Στα 30 έτη ηλικίας Κερδίζετε σχεδόν 10 χρόνια προσδόκιμου ζωής 
Στα 40 έτη ηλικίας Κερδίζετε σχεδόν 9 χρόνια προσδόκιμου ζωής 
Στα 50 έτη ηλικίας Κερδίζετε σχεδόν 6 χρόνια προσδόκιμου ζωής 
Στα 60 έτη ηλικίας Κερδίζετε σχεδόν 3 χρόνια προσδόκιμου ζωής 
Μετά την έναρξη απειλητικής για τη ζωή ασθένειας Άμεσα οφέλη. Τα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα αφού έχουν βιώσει καρδιακή προσβολή, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης άλλης καρδιακής προσβολής κατά 50%.
Τα οφέλη για την υγεία στους καπνιστές με διαβήτη που προχωρούν σε διακοπή εμφανίζονται άμεσα και περιλαμβάνουν τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο ανικανότητας, αυξάνει τη γονιμότητα στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων, μειώνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιών με χαμηλό βάρος και μειώνει τον κίνδυνο αποβολών.
Επιλέγοντας τη διακοπή του καπνίσματος συμβάλλετε σημαντικά στην προστασία της υγείας της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων σας, προστατεύοντάς τους από τους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγεται η  έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Για τους ενήλικες, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συνεπάγεται μεταξύ άλλων αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και καρκίνο του πνεύμονα και για τα βρέφη και τα παιδιά συνεπάγεται λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. άσθμα),  λοιμώξεις στο αυτί και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.