ΚΕΕΛΠΝΟ

EU JA – SHARP «Strengthened Health and Regulation Preparedness»

Κοινή δράση των χωρών της ΕΕ, της οποίας σκοπός είναι η ενδυνάμωση της προετοιμασίας στην ΕΕ, απέναντι στις σοβαρές διασυνοριακές απειλές στην υγεία και η ενίσχυση της εφαρμογής του ∆ιεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού. Έχει κατατεθεί η αίτηση χρηματοδότησης και αναμένεται η αξιολόγηση.

Περιγραφή προγράμματος JA SHARP

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο SHARP

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και ενημερώσεις για θέματα που σχετίζονται με την ετοιμότητα από την Κοινή Δράση SHARP.

https://sharpja.eu/

Παράταση στη διάρκειας ολοκλήρωσης μέχρι 31 Μαρτίου 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε παράταση 12 μηνών χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση για τη δράση SHARP η οποία ζητήθηκε λόγω καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19.

Η παράταση σημαίνει ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης θα είναι η 31η Μαρτίου 2023.

Η 13η Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης SHARP και η 4η συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Δράσης, στις 6 Μαΐου 2022 φιλοξενήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας (FOHM) στη Στοκχόλμη.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, 38 μέλη από 18 οργανισμούς μπόρεσαν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως σε μια ολοήμερη συνάντηση.

Στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Δράσης “SHARP”»-Strengthened International HeAlth Regulations&Preparedness in the EU- στην οποία συμμετέχει ο ΕΟΔΥ, διοργανώθηκε στην Ελλάδα μία Εθνική άσκηση επι χάρτου με το όνομα «ΕΡΜΗΣ».

Η άσκηση διεξήχθη υβριδικά, τόσο με φυσική παρουσία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου-Καλαμάτα, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 όσο και με διαδικτυακή συμμετοχή.

Σκοπός και στόχος της άσκησης «Ερμής», ήταν η καταγραφή της ετοιμότητας των εμπλεκομένων φορέων, ο εντοπισμός αδυναμιών και η βελτίωση εν γένει της επιχειρησιακής απόκρισης σε πιθανές υγειονομικές κρίσεις. Ο σχεδιασμός, η εφαρμογή καλών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο για τον έλεγχο της εξάπλωσης διασυνοριακών και μη απειλών καθώς και η αποτύπωση της γενικής κατάστασης ετοιμότητας της χώρας χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, προκειμένου να βοηθήσει στη βελτίωση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Συμμετέχοντες φορείς: ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, 6η ΥΠΕ, ΕΚΑΒ, Κέντρο Δηλητηριάσεων, ΥπΑΑΤ, Δήμος Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, κ.α.

Αριθμός Συμμετεχόντων με φυσική παρουσία:54

Αριθμός Συμμετεχόντων διαδικτυακά:55

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 109

Δημοσιότητα: Στο πλαίσιο της άσκησης εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου και δόθηκε Συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Διεθνής Άσκηση επί χάρτου «Πύλες εισόδου – Μέτρα ελέγχου, Ιχνηλάτηση επαφών» Αθήνα 8-9 Δεκεμβρίου 2022

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι