ΚΕΕΛΠΝΟ

Πρόληψη Τραυματισμών στο Νερό

Ο πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.
Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος,  μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα υλοποιείται το “Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό” (ΕΠΑΝ) από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αρωγή και στήριξη στο πρόγραμμα προσφέρουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας – Αθλητικής Αλιείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, το International Swimming Hall of Fame (ΗΠΑ), τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca (Βατικανό-Ρώμη), το Princess Charlene of Monaco Foundation (Μονακό), και το “A Chance for Children Foundation” (ΗΠΑ) που ίδρυσε ο Δημιουργός/ Σκηνοθέτης/ Παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς “Baywatch”.
Επιπροσθέτως, η μεμονωμένη δράση του προγράμματος, “Ασφαλής Ελλάδα“, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Δημιουργός και επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΠΑΝ είναι ο Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Στάθης Αβραμίδης, PhD, Σύμβουλος Ατυχημάτων και Αγωγής Υγείας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, Υπάλληλος του ΕΟΔΥ.

ΣΚΟΠΟΣ – ΣΤΟΧΟΣ

Σκοπός: Η προστασία της δημόσιας υγείας από ατυχήματα στο νερό στην Ελλάδα.
Στόχοι
: Η ευαισθητοποίηση γύρω από την αποφυγή και τη σωστή αντιμετώπιση των ατυχημάτων στο νερό και η συμμετοχή σε προγράμματα αθλητικής ναυαγοσωστικής για την δια βίου άσκηση.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό απαρτίζεται από μια σειρά οπτικών, ακουστικών, έντυπων και εκπαιδευτικών δράσεων. Το περιεχόμενό του, θα εμπλουτιστεί μελλοντικά με επιπρόσθετο υλικό. Δράση Αγωγής Υγείας από Απόσταση
Η δράση περιλαμβάνει 8 εκπαιδευτικές ενότητες και τη χορήγηση βεβαίωσης κατανόησης για την επιτυχή παρακολούθηση κάθε ενότητας:

 1. Πνιγμός: Πρόληψη – Διάσωση – Φροντίδα
 2. Ασφάλεια στο Νερό σε Πισίνα
 3. Ασφάλεια στο Νερό σε Υδροψυχαγωγικό Πάρκο
 4. Ασφάλεια στο Νερό σε Θάλασσα και Ενδοχώρια Ύδατα
 5. Θεωρίες και Μοντέλα Διάσωσης στο Νερό
 6. Εισαγωγή σε Αγωνίσματα Πισίνας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
 7. Ευ Αγωνίζεσθαι Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
 8. Μια Ευκαιρία για Παιδιά … για Ασφάλεια στο Νερό

 

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΚΕΕΛΠΝΟ έφτιαξε το βίντεο “Έλληνα Προφυλάξου”.
Πρωταγωνιστούν ο 2 φορές παγκοσμίως βραβευμένος από το Hall of Fame, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, ο Πρόεδρος του International Swimming Hall of FameBruce Wigo, και ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος υποδυόμενος ένα 10χρονο παιδί που πνίγηκε σε μια ερημική παραλία, επειδή απομακρύνθηκε από την ακτή φαγωμένος και χωρίς να γνωρίζει κολύμπι. Σε σκηνοθεσία Σ. Αβραμίδη και μοντάζ Σταμάτη Τριπόδη, το βίντεο περνάει το μήνυμα εκμάθησης της αθλητικής ναυαγοσωστικής, ως μέσου προστασίας από ατυχήματα στο νερό.
Το μήνυμα τελεί υπό την αιγίδα των οργανισμών: Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Σύλλογος Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, International Awards Giuseppe Sciacca, Fondazione Guiseppe Sciacca, International Swimming Hall of Fame.

Ενημερωτικά Έντυπα:

 1. Δελτίο Τύπου ΕΠΑΝ [PDF]
 2. Banner ΕΠΑΝ [jpg] [PDF]
 3. Ενημερωτικό φυλλάδιο “Αγαπώ το νερό… προστατεύω τον εαυτό μου[PDF]
 4. Αφίσα “Βάλε τέλος στον ΠΝΙΓΜΟ… και όχι στη ΖΩΗ σου![PDF]

Δράση “Μια Ευκαιρία στα Παιδιά”:

Δράση “Ασφαλής Κολύμβηση”

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το υλικό του προγράμματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από:
 1. σχολεία
 2. θερινές κατασκηνώσεις
 3. νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας
 4. σωματεία αθλητικής ναυαγοσωστικής
 5. διασωστικές ομάδες
 6. σχολές ναυαγοσωστικής και πρώτης βοήθειας, ΕΚΑΒ
 7. δημόσιες υπηρεσίες
 8. σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ιατρική, Νοσηλευτική, ΣΕΦΑΑ)
 9. κάθε πολίτη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο παρακάτω κατάλογος, χωρίς να εξαντλεί τους πιθανούς τρόπους χρήσης και υλοποίησης του προγράμματος, προτείνει:
 1. εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε θερινές κατασκηνώσεις, οργανισμούς και σωματεία ασφάλειας, διάσωσης και ναυαγοσωστικής.
 2. ανάρτηση της αφίσας σε περίοπτες θέσεις (νοσοκομεία, λουτρικοί χώροι, ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες)
 3. διάθεση του ενημερωτικού εντύπου στο κοινό

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Πολυμέσα