ΚΕΕΛΠΝΟ

World Pride Madrid Ιούνιος – Ιούλιος 2017

|
23.06.2017

Αγαπητοί φίλοι,

Με την επιστολή αυτή το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επιθυμεί να σας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα μέτρα προστασία της υγείας των ατόμων που θα λάβουν μέρος στο WORLD PRIDE που θα γίνει φέτος από 23 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στη Μαδρίτη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο ελέγχου νοσημάτων (ECDC) έχει επιστήσει τη προσοχή των ταξιδιωτών για την λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους και ιδιαίτερα σε μία επιδημία ηπατίτιδας Α που πλήττει κύρια μέλη της γκέι και λεσβιακής κοινότητας.

Στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχουν αναφερθεί αρκετά κρούσματα ηπατίτιδας Α σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και στη χώρα μας, και έχομε αυξήσει την επαγρύπνησή μας για την πρόληψη της παραπέρα εξάπλωσης της νόσου που –όπως είναι γνωστό –μεταδίδεται, μεταξύ άλλων, με την κοπροστοματική οδό και την σεξουαλική επαφή.

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους επισκέπτες του World Pride για την ανάγκη τήρησης κανόνων υγιεινής, λήψης μέτρων προφύλαξης και ειδικότερα προφύλαξης πριν την έκθεση (prep), και για την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης τους με εμβόλιο ηπατίτιδας Α και Β πριν την μετάβαση στην Ισπανία.

Στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιεύονται αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής κατά την συμμετοχή στην μεγάλη αυτή ετήσια εκδήλωση.

Θ. Ρόζενμπεργκ
αν. Καθηγητής Χειρουργικής
Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Κίνδυνοι Υγείας Κατά τις Μαζικές Συγκεντρώσεις

Οι μαζικές συγκεντρώσεις ενέχουν τον κίνδυνο τραυματισμών ή ασθένειας μεγαλύτερο από αυτόν που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό.

Τα λοιμώδη νοσήματα κατέχουν σημαντική θέση, ειδικά στις διεθνείς συγκεντρώσεις, και μπορεί να προκληθούν τόσο από παθογόνα που κυκλοφορούν στον τόπο διοργάνωσης (λόγω εποχικότητας, ενδημικότητας στην περιοχή ή τυχόν επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη), όσο και από παθογόνα που μπορεί να εισαχθούν από συμμετέχοντες, που μολύνθηκαν στη χώρα προέλευσής τους.

Παραδείγματα επιδημιών τροφιμογενών νοσημάτων είναι η ηπατίτιδα Α, η σιγκέλλωση και η καμπυλοβακτηρίωση, οφειλόμενες κατά κύριο λόγο σε πλημμελή υγιεινή των τροφίμων και υδάτων, λόγω της πίεσης για την εξυπηρέτηση ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού ατόμων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ηπατίτιδα Α, καθώς μεταδίδεται με την εντεροστοματική οδό, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής (στοματοπρωκτικής) επαφής. Για την πρόληψη της νόσου υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο. Απαιτούνται 2 δόσεις με ελάχιστο μεσοδιάστημα ενός μηνός. Τα κυριότερα συνιστώμενα πρόσθετα μέτρα αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στα μέτρα πρόληψης των υδατογενών & τροφιμογενών νοσημάτων, καθώς και στην τήρηση ορθών σεξουαλικών πρακτικών (συστηματική χρήση προφυλακτικού, αποφυγή εντεροστοματικής επαφής). Σημειώνεται ότι, η συστηματική χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της στοματικής, κολπικής και πρωκτικής επαφής προφυλάσσει, επίσης, έναντι των ουρηθρίτιδων, της λοίμωξης από χλαμύδια, της σύφιλης, της γονόρροιας, καθώς και έναντι της μετάδοσης των ηπατιτίδων και του HIV.

Άλλοι κίνδυνοι υγείας, που συσχετίζονται με τις μαζικές συγκεντρώσεις είναι:

Παράμετροι, που επηρεάζουν τον κίνδυνο υγείας σε μαζικές συγκεντρώσεις, είναι:

Συστάσεις για Ταξιδιώτες

Συστήνονται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν το ταξίδι:

Εμβόλιο Τετάνου — Διφθερίτιδας: Συστήνεται αναμνηστική δόση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Εμβόλιο Ιλαράς — Παρωτίτιδας — Ερυθράς (MMR): Συστήνεται σε όσους δεν έχουν χορηγηθεί 2 δόσεις ή δεν έχουν νοσήσει από τη νόσο.

Εμβόλιο ηπατίτιδας Α: Συστήνεται σε ταξιδιώτες χωρίς ανοσία. Το εμβόλιο συστήνεται να γίνεται 2 – 4 εβδομάδες ή το αργότερο 7 – 10 μέρες πριν το ταξίδι. Σε περίπτωση καθυστέρησης μπορεί να γίνει και άμεσα πριν την αναχώρηση. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί είτε σε μία δόση οπότε παρέχεται προστασία για ένα έτος, είτε σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 – 12 ή 18 μηνών, οπότε παρέχεται προστασία που μπορεί να κυμαίνεται από 10 – 20 έτη ή και περισσότερο. Σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν επιπλέον δόσεις.

Εμβόλιο ηπατίτιδας Β: Συστήνεται αν είναι υψηλός ο κίνδυνος έκθεσης σε αιματογενώς ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μέτρα πρόληψης των τροφιμογενών & υδατογενών νοσημάτων