ΚΕΕΛΠΝΟ

Έκτακτο Δελτίο – Διάρροια ταξιδιωτών από το Μεξικό – Αύγουστος 2017

|
04.08.2017

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένα κρούσματα διάρροιας ταξιδιωτών από κυκλοσπορίδιο, σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το Μεξικό και ιδιαίτερα στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις περιοχές Ριβιέρα Μάγια (Riviera Maya) και Κανκούν (Cancun). Επιπλέον εισαγόμενα κρούσματα κυκλοσποριδίωση σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το Μεξικό έχουν αναφερθεί στο Βέλγιο και Γαλλία.

Η κυκλοσποριδίωση είναι μια τροφιμογενής γαστρεντερική λοίμωξη που προκαλείται από τα ωοκύτταρα του παράσιτου Cyclospora cayetanensis η οποία προσβάλλει ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα. Τα ωοκύτταρα δεν είναι μολυσματικά για περίπου 10 ημέρες μετά την απέκκριση τους στα κόπρανα, έτσι αποφεύγεται η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η κυκλοσποριδίωση μεταδίδεται συνήθως από τρόφιμα ή νερό από μολυσμένα ανθρώπινα κόπρανα. Τα τρόφιμα που συνήθως εμπλέκονται στη μετάδοση είναι μαλακοί καρποί όπως τα σμέουρα και σαλάτες με κόλιανδρο, βασιλικό και μαρούλι.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν διάρροια με υδαρές κενώσεις, κοιλιακό άλγος, ναυτία, μετεωρισμό, ανορεξία, κόπωση, και απώλεια βάρους κυρίως εντός 14 ημερών από τη κατάποση ωοκυστών. Τα συμπτώματα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή (π.χ. HIV) μπορεί να είναι πιο σοβαρά και παρατεταμένα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ενυδάτωση και χορήγηση αντιβιοτικών (κυρίως trimethoprim/sulfamethoxazole). Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης αποτελείται από μικροσκοπική εξέταση κοπράνων και ανοσοφθορισμό.

Οδηγίες για ταξιδιώτες

Να τηρείτε πάντα τους κανόνες υγιεινής κατά την κατανάλωση τροφίμων ακόμη και αν διαμένετε σε πολυτελή καταλύματα υψηλών προδιαγραφών καθώς επίσης και τα μέτρα ατομικής υγιεινής όπως το πλύσιμο χεριών.

Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο χλωριωμένο πόσιμο νερό ή οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς, συνιστάται:

Μετά την Επιστροφή από το Μεξικό

Αν έχετε συμπτώματα όπως ταχεία έναρξη διάρροιας, απώλεια της όρεξης, κοιλιακό άλγος, μετεωρισμό, ναυτία, απώλεια βάρους ή κόπωση, αναζητήστε ιατρική βοήθεια και απευθυνθείτε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για σχετικές οδηγίες.

Συμβουλές για επαγγελματίες υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να θεωρήσουν πιθανή την μόλυνση από κυκλοσποριδίωση σε ασθενείς με παρατεταμένη υδαρή διάρροια και ιστορικό ταξιδιού στο Μεξικό.