ΚΕΕΛΠΝΟ

Οδηγίες για τους επισκέπτες στην Κίνα για τον εορτασμό του Κινέζικου Νέου Έτους 2020

|
16.01.2020

Ο εορτασμός του Κινέζικου Νέου Έτους θα διαρκέσει από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2020. Το Κινέζικο Νέο Έτος, που είναι επίσης γνωστό σαν Σεληνιακό Νέο Έτος ή Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ, είναι η πιο σημαντική από τις παραδοσιακές αργίες στην Κίνα. Αποτελείται από μια περίοδο εορτασμών που αρχίζουν την κινέζικη πρωτοχρονιά, την πρώτη ημέρα του κινέζικου ημερολογίου και τελειώνουν με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την δέκατη πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ. Το 2020 για τους Κινέζους είναι το έτος του αρουραίου.

Παραδοσιακά, οι οικογένειες συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια του Κινεζικού Νέου Έτους. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ταξιδιωτών, πραγματοποιούνται ειδικές ρυθμίσεις στους σιδηρόδρομους, στα λεωφορεία και στις αεροπορικές εταιρείες, που εφαρμόζονται 15 ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά. Αυτή η περίοδος ονομάζεται ‘Chunyun’, διαρκεί 40 ημέρες και είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση στον κόσμο, με 3 δισεκατομμύρια ταξίδια να αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός της Κίνας.

 

Πριν το ταξίδι

Οι επισκέπτες στην Κίνα χρειάζεται να γνωρίζουν ότι ενδημούν :

 

Α) Εμβόλια

Συνιστάται η επίσκεψη στον ιατρό 4-6 εβδομάδες πριν την αναχώρηση, ώστε να γίνει αξιολόγηση του ταξιδιώτη και εκτίμηση κινδύνου, έλεγχος των εμβολιασμών και χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ταξιδιώτη και του ταξιδιού (διάρκεια, περιοχή και συνθήκες διαμονής, εποχή, σκοπός, δραστηριότητες), συστήνεται στους ταξιδιώτες:

 

Β) Ελονοσία

Στην Κίνα σπάνια αναφέρονται κρούσματα ελονοσίας σε περιοχές στα σύνορα Κίνας –Βιρμανίας στην επαρχία Yunnan και στην περιοχή Motuo στο Θιβέτ. Δεν αναφέρονται κρούσματα ελονοσίας στις περιοχές όπου γίνονται κρουαζιέρες. Δεν συνιστάται η λήψη προφυλακτικής αγωγής.

 

Γ) Γενικά Μέτρα Πρόληψης

 

Δ) Ασφαλιστική κάλυψη

Απαραίτητη είναι η μέριμνα για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, συνιστάται να έχετε μαζί σας τα στοιχεία επικοινωνίας με την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα:  https://www.mfa.gr/china/presveia/ .

 

Ε) Κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Wuhan

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού και ένας θάνατος σε άτομο με υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εντόπισαν και παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Στις 13 Ιανουαρίου 2020 το Υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV)  από την πόλη Wuhan, Επαρχία Hubei, Κίνα. Πρόκειται για μια γυναίκα 61 ετών κάτοικο της πόλης Wuhan που εκδήλωσε συμπτώματα στις 5 Ιανουαρίου 2020. Στις 8 Ιανουαρίου 2020 ταξίδεψε με απευθείας πτήση στην Ταϋλάνδη μαζί με πέντε μέλη της οικογένειας της όπου συμμετείχαν σε τουριστικό γκρουπ 16 ατόμων. Το ιστορικό έκθεσης του κρούσματος είναι υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου στην Κίνα και στην Ταϋλάνδη.

 

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται :

 

Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Αν δεν αισθάνεστε καλά συνιστάται :

 

Μετά το ταξίδι

Εάν δεν αισθάνεστε καλά μετά την επιστροφή σας συνιστάται η επίσκεψη στον ιατρό και η επισήμανση του πρόσφατου ταξιδιού σας.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι