ΚΕΕΛΠΝΟ

Κάπνισμα και υγεία


 

Οι Επιπτώσεις του Καπνίσματος στην Υγεία

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει >4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων >250 είναι επιβλαβείς και >50 είναι καρκινογόνες. Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού νοσημάτων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά μ’ ένα σημαντικό αριθμό νοσημάτων. Η συσχέτιση αυτή αφορά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, περιφερειακή αγγειακή νόσο, υπέρταση καθώς και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, βρογχικό άσθμα.

Το κάπνισμα ευθύνεται ακόμη για την πρόκληση πολλών άλλων νοσημάτων και διαταραχών ή συμμετέχει στην πρόκληση αυτών. Στα νοσήματα και στις διαταραχές αυτές συμπεριλαμβάνονται τα νοσήματα πεπτικού, μυοσκελετικού και συνδετικού ιστού, τα νοσήματα ουροποιητικού/γεννητικού συστήματος, τα νοσήματα νευρικού συστήματος και αισθητηρίων οργάνων, η επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών και η αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

 

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.

 


 

Οι Επιπτώσεις του Παθητικού Καπνίσματος στην Υγεία

Το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός κεντρικής ροής) και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών (καπνός περιφερικής ροής) έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών. Μόλις το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο (φίλτρο), το 28% εισπνέεται από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα. Περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στον καπνό του τσιγάρου που απελευθερώνεται στον αέρα.

Στα ούρα και στο αίμα των ατόμων που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα εντοπίζονται νικοτίνη, κοτινίνη (το μεταβολικό της προϊόν) και καρκινογόνες ουσίες. Στους μη καπνιστές ο καπνός (ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους) ερεθίζει τα μάτια, προδιαθέτει σε συχνές φλεγμονές του επιπεφυκότα και ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης προκαλεί ρινικά συμπτώματα, βήχα και κεφαλαλγίες καθώς και κρίσεις βρογχικού άσθματος ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Οι επιδράσεις αυτές είναι πιο έντονες στα παιδιά. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα φαινόμενο που αφορά και τους καπνιστές, καθώς η έκθεσή τους στον περιβαλλοντικό καπνό πολλαπλασιάζει την πιθανότητα να προσβληθούν από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Γενικότερα, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η έκθεση των μη καπνιστών στον περιβαλλοντικό καπνό προκαλεί στον οργανισμό μεταβολές παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους καπνιστές, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις, ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο για όλα τα βασικά νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

 

Οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία.

 

 

Περιστασιακό  Κάπνισμα & οι Επιπτώσεις στην Υγεία

Το ελαφρύ κάπνισμα δεν είναι τόσο κακό όσο το βαρύ κάπνισμα, ωστόσο βλάπτει σημαντικά την υγεία. Στην πραγματικότητα, αυτή η αντίληψη γύρω από τον μικρό αριθμό τσιγάρων, είναι λανθασμένη. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι έστω ένα τουλάχιστον τσιγάρο την ημέρα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά μ’ ένα σημαντικό αριθμό νοσημάτων. Βέβαια, ο κίνδυνος και στα δύο φύλα είναι δοσοεξαρτώμενος και ανάλογος με την ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων, την χρονική διάρκεια του καπνίσματος, καθώς και τον τύπο του τσιγάρου και τον βαθμό και τον τρόπο εισπνοής του καπνού.

Μόνο εάν σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα, η υγεία σας θα ωφεληθεί. Σκέψεις όπως «Δεν είμαι πραγματικά καπνιστής, καπνίζω μόνο λίγα τσιγάρα την ημέρα» ή «καπνίζω μόνο όταν βγαίνω το Σαββατοκύριακο», είναι κοινές στους καπνιστές λίγων τσιγάρων, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ελαφρύ ή περιστασιακό κάπνισμα μπορεί να είναι ασφαλέστερο για σας από το βαρύ και καθημερινό κάπνισμα, αλλά εξακολουθεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ενώ πολλοί καπνιστές υιοθετούν το ελαφρύ ή το περιστασιακό κάπνισμα ως γέφυρα για να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα όλο και περισσότεροι καπνιστές συνεχίζουν αυτό το μοτίβο επ’ αόριστον.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά τις επιδράσεις στην υγεία του καπνίσματος λίγων τσιγάρων ή του περιστασιακού καπνίσματος, οι κίνδυνοι είναι πραγματικά πολλοί και αφορούν στη νοσηρότητα που συνεπάγεται και το καθημερινό κάπνισμα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιδράσεις στην υγεία από το κάπνισμα λίγων τσιγάρων ή το περιστασιακό κάπνισμα αφορούν κυρίως σε:

Το να πείτε στον εαυτό σας και στο γιατρό σας ότι δεν είστε καπνιστής δεν αναιρεί αυτούς τους κινδύνους και σας εμποδίζει να λάβετε βοήθεια για να σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα.Όσον αφορά στη διακοπή του καπνίσματος, ο καθένας είναι διαφορετικός. Ορισμένοι καπνιστές λίγων τσιγάρων ή οι περιστασιακοί καπνιστές το βρίσκουν πιο εύκολο να σταματήσουν το κάπνισμα σε σχέση με τους βαρείς καπνιστές, ενώ άλλοι το βρίσκουν εξίσου δύσκολο.


 

Κάπνισμα & Εγκυμοσύνη. Μια Επιλογή που Καλό Είναι να μην Ακολουθείτε

Όταν καπνίζετε, εισπνέετε >4.000 χημικές ουσίες από το τσιγάρο. Μια από αυτές ονομάζεται μονοξείδιο του άνθρακα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας και περιορίζει την παροχή οξυγόνου που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας.  Πιο συγκεκριμένα:

Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία της εγκύου και οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν:

Πιο συγκεκριμένα:

Υπάρχουν, επίσης, κίνδυνοι για την υγεία του μωρού σας, όπως:

 

Επισημαίνεται ότι και η συστηματική έκθεση στο παθητικό κάπνισμα επιφέρει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τόσο τη δική σας όσο και του μωρού σας. Αν είστε έγκυος και καπνίζετε, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να το σταματήσετε. Η διακοπή σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας θα είναι καλύτερη τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Ποτέ δεν είναι αργά!


 

Κάπνισμα & Covid-19

Η ασθένεια κορονοϊού 2019 (COVID-19), είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Ο ιός και η ασθένεια που προκαλεί πρωτοεντοπίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019 και τους επόμενους μήνες εξελίχθηκε σε πανδημία. Καθώς η πανδημία δυστυχώς ακόμη είναι υπό εξέλιξη, υπάρχουν ελλιπή δεδομένα αναφορικά με τα κλινικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που νοσούν και τους προγνωστικούς παράγοντες της ασθένειας, όπως είναι και το κάπνισμα.

Ωστόσο, σε ότι αφορά το κάπνισμα, είναι γενικά ερευνητικά τεκμηριωμένο ότι επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Οι καπνιστές τείνουν να είναι λιγότερο υγιείς από τους μη καπνιστές, ενώ είναι γνωστό, ότι το κάπνισμα επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας και αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να αναρρώσουν οι ασθενείς από κάποια ασθένεια. Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, πνευμονίας, καθώς και άλλων αναπνευστικών επιπλοκών και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Επίσης, το κάπνισμα αλληλεπιδρά και μειώνει την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σε ότι αφορά το κάπνισμα, είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι καπνιστές έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από COVID-19 σε σχέση με τους μη καπνιστές, καθώς η συνήθεια του καπνίσματος περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών προς το πρόσωπο και το στόμα, ρουτίνα η οποία καθιστά απλούστερη τη διαδικασία της εισόδου του ιού στο αναπνευστικό σύστημα.

Αναφορικά με τη λοίμωξη από τον COVID-19,σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης για την αξιολόγηση της συσχέτισης του COVID-19 με το κάπνισμα, διαφαίνεται πως το κάπνισμα συσχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ασθένεια COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, οι καπνιστές έχουν έως 1,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον COVID-19 και έως 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους.